Wijntje? Ja, graag! Als je de `plop´van de kurk hoort sta je eigenlijk nooit stil bij hoe die wijn in de fles komt. Ik ook niet, totdat we in Galicië kwamen wonen en we opeens een wijngaard hadden. Zelf wijn maken, wauw! Het was me wel opgevallen dat iedereen hier een flinke voorraad in huis heeft en dat leek mij ook wel wat.

Is dit een wijngaard?

Zelf wijn maken kan iedereen

Het is ongelooflijk, maar uit de kale boel op de foto hier boven halen wij ongeveer 300 liter wijn per oogst. Maar eerst moet er worden getopt en opgebonden. Als dan de eerste blaadjes en knopjes verschijnen begint het al wat te lijken.

Verzorgen
Daarna is het zaak om alles goed te onderhouden. Lelijke bladeren weg en zorgen dat de zon erbij kan. En een beetje spuiten met sulfaat. Appeltje, eitje.

Een hele klus

Eind september, begin oktober kan er meestal geplukt worden. Onze wijngaard is niet zo groot en met een paar man zijn we er in één middag wel doorheen. Tenminste, als er mensen komen helpen want ik ben niet zo snel.

Blauw en wit
Wij hebben blauwe druiven en ook een paar ranken met witte druiven. Kan gewoon allemaal door elkaar, is goed voor de smaak.

Geen Albariño
Ons landwijntje is niet te vergelijken met de unieke witte wijn met D.O. Rias Baixas, de Albariño

Bijna klaar

Als het plukken achter de rug is moet de hele boel door de pers. Dan in een enorme grote plastic `emmer´waarin de geperste druiven moeten gaan gisten. Twee keer per dag moet je goed roeren, zodat álles gist. Als het niet meer gist kan het in het vat.

Teilen met wijn
Dat is in ons geval het zware werk. Want de wijn gist in de schuur en (hoe onhandig) het vat staat in huis. Dus we dragen de teilen met wijn met heel veel zorg naar het vat en gieten het er in. Door een zeef, dat dan weer wel.

Wijnboer in spé

Geen krantenwijk maar druiven persen!
(Met excuses voor klungelig filmpje, we beloven verbetering).

Wat is de lekkerste Galicische wijn?

Hoeveel suiker moet er in, wanneer, doen we er wat brandewijn bij of juist niet. Hoe maak je de beste wijn? Ik ben er nog niet helemaal uit maar één ding is duidelijk; in ons dorp maakt iedereen de beste wijn.

De beste tip
Iedereen zweert bij zijn of haar recept. Iedere tip is de beste. Wij houden het op de 10 kilo suiker in het vat met ongeveer 300 liter. En dan heb je een lekker slobberwijntje.