Is het geen prachtfoto? Zo op het eerste gezicht denk je niet aan een bloeiend toerisme in Noord Spanje. Dacht ik ook toen ik voor het eerst op het balkon stond van ons nieuwe huis en de buurman van de foto voorbij kwam. Dat was een romantische kennismaking met Galicië, 14 jaar geleden. 

Toerisme in Galicië

De wagen van de buurman heeft plaatsgemaakt voor de traktor en het pad is beter begaanbaar. De huisjes op de achtergrond staan er gelukkig nog. Want dat is wat Galicië zo typisch maakt. Maar er is meer!

0
BESCHERMDE NATUURGEBIEDEN
0
PUNTEN VAN CULTUREEL BELANG
0
PELGRIMSROUTES NAAR SANTIAGO
0
KILOMETER KUSTLIJN
0
STRANDEN
0
GOLFBANEN

Dus er is wel toerisme in Galicië?

De nieuwsgierigheid naar het noorden van Spanje en met name Galicië groeit. Dat blijkt uit cijfers maar ook uit ervaring. Als we nu aan mensen vertellen waar we wonen horen we vaak: ”O ja, dat is in het Noorden hé? Moet heel mooi zijn daar.”

Dat is een goed teken, want Galicië is zoveel meer dan  Santiago de Compostela

Kathedraal van Santiago

Kwaliteit en duurzaamheid

Het Galicisch bestuur werkt hard om het toerisme in Galicië luid en duidelijk op de kaart te zetten. Infrastructuur en kwaliteitsaccommodatie staan hoog in het vaandel. Zo zie je bijvoorbeeld erg weinig hoogbouw. Maar ook het behoud van de Galicische gastronomie krijgt veel aandacht. Gelukkig maar, want we willen niet vervallen in allerlei aangepaste menukaarten.

En we zijn natuurlijk trots op de vele blauwe vlaggen en de goede kwalititeit zeewater. 

Goede kwaliteit zwemwater

Rías Baixas

De Rías Baixas beslaan het gebied tussen Muros in de provincie A Coruña tot aan A Guarda in de provincie Pontevedra, vlakbij de grens met Portugal. Dit gebied is toeristischer dan zijn bovenbuurman, het weer is zachter en het heeft internationale bekendheid door de Albariño, de unieke witte wijn met D.O. Rías Baixas.

Rias Altas

De Rías Altas liggen in de provincie A Coruña, en beslaan het gebied tussen de Costa A Morte (Arteixo) en Estaca de Bares. In het noorden grenst dit gebied aan de provincie Lugo.

Binnenland van Galicië

Het binnenland van Galicië is minder toeristisch maar daarom niet minder de moeite waard. Je vindt er eindeloze groene vlaktes, prachtige watervallen en veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Zoals de bekende Muralla in Lugo.

Kust Coruña

Soort toerisme

Galicië is geliefd bij het buurland Portugal en bij de Spanjaarden zelf. Ieder jaar weer komen we veel mensen uit Madrid en Zuid Spanje tegen. Ze vinden het hier heerlijk omdat het niet zo vreselijk warm is. En veel groener.

De Nederlanders waar we een kletspraatje mee maken vertellen altijd dat ze voor Galicië hebben gekozen uit nieuwsgierigheid. De bekende kusten, dat weten ze nu wel, ze willen weer eens wat anders. Zoals Steven en Ferdinand, die we tegenkwamen op één van onze roadtrips in de Costa da Morte.

Waterval Rio Barosa

Wandeltoerisme en Pelgrims

De Pelgrimsroutes zijn al jaren een grote trekpleister in Galicië. Er is nog steeds een grote groep mensen die deze tochten loopt uit religieuze overwegingen maar daar is wel verandering in te bespeuren. Meer dan de helft (54%) wil gewoon mooie wandelingen maken, genieten van de omgeving en een beetje vakantie vieren.

Dit wandeltoerisme geeft een apart sfeertje aan Galicië. Die groepjes wandelaars met hun rugzakken en wandelstokken horen bij het toerisme in Galicië.

Wandelen in Galicië

Kamperen in Galicië

Veel mensen willen meer dan één plek zien tijdens hun vakantie en daarvoor is Galicië een paradijs. Er zijn veel goed uitgeruste sta-plaatsen voor campers en caravans. Vaak zien we ook een camper gewoon ‘ergens’ staan, op een prachtige plek aan het strand bijvoorbeeld.

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!