Mijn wandel- en cultuurvakantie in Galicië

Toen ik 4 jaar geleden tijdens het lopen van de Camino Francés, via O Cebreiro Galicië binnenwandelde werd ik geraakt door de pure schoonheid en de mystiek van het landschap. Ik sloot Galicië in mijn hart en werd nieuwsgierig. Ik wilde graag meer weten over deze autonome regio in het uiterste noordwesten van Spanje.

Alto do Cebreiro

Ontdek Galicië

En zo kwam ik tijdens mijn zoektocht naar informatie op de website van Ontdek Galicië terecht. Begin dit jaar vroeg ik Bianca en Jorge of zij een programma van ongeveer 3 weken voor mij konden maken, zodat ik nieuwe plekken zou kunnen zien en beleven. Ik zocht een wandelvakantie in Galicië met veel cultuur.  Zo gezegd, zo gedaan.

Het Galicië van vroeger

Ik begon met een bezoek aan het klooster van Armenteira, op nog geen 10 minuten lopen van waar ik logeerde. Daarna liep ik de route door het sprookjesbos met zijn mooie watervallen en oude molens en liet ik me even meeslepen naar het Galicië van vroeger bij het beeldendorp Aldea Labrega.
Meer over het sprookjesbos

Wandelen en cultuur in Galicië

De volgende dagen heb ik zowel in de vroege ochtend als laat in de middag mooie wandelingen gemaakt. Het tijdstip van de wandelingen kozen we bewust want het was alle dagen prachtig weer en soms te warm om midden op de dag te wandelen. En zo was er ook tijd voor een verfrissende duik of een beetje luieren aan een strand van één van de vele baaien van de Ria’s of aan één van de witte stranden aan de Atlantische Oceaan.

Een picknick onder de dennenbomen met een fraai doorkijkje naar de zee bleek een heerlijk intermezzo!

Ik wilde een wandel- en cultuurvakantie in Galicië. En naast natuur en wandelen was er inderdaad veel oog voor cultuur. De horreos in Combarro, de prachtige bezienswaardigheden in Cambados en een middeleeuws feest in Pontevedra waren in het programma opgenomen.
Meer over Combarro

O Grove

Op het schiereilandje O Grove voor de kust van Pontevedra heb ik de Ruta das Pedras Negras (route van de zwarte stenen) gelopen. Dit is een wandeling die aansluit op de route van Padre Sarmiento,  maar niet is opgenomen in de route. Voor de kust liggen zwart/grijze rotspartijen die prachtig contrasteren met het azuurblauwe water. Wederom een verrassende wandeling met aan het eind het prachtige beeldenpark bij Punta Moreiras.
Alles over de route van de zwarte stenen in O Grove

Historie in Porto do Son

Aan de excursie op weg naar de castro van Baroña (een grote historische Romeins Keltische nederzetting) in Porto do Son, aan de Atlantische Oceaan met zijn enorme kliffen, werd onderweg nog iets bijzonders toegevoegd. We bezochten ook het monument van Ramón Sampedro, een visser die tijdens een fatale duik in zee een dwarslaesie opliep. Ramón werd bekend als een fel voorstander van euthanasie. De film Mar Adentro uit 2004 vertelt zijn verhaal.

Ook wandelen in Galicië?

Wil je dit ook allemaal ontdekken, bekijk onze wandel- en cultuurvakanties voor 2020

Wandelen op het eiland Ons

Een andere mooie excursie was een bezoek aan het prachtige eiland Ons met zijn natuurpark. Hier hebben wij twee wandelingen gemaakt. Eén naar de vuurtoren, de hoogste plek op het eiland. Een andere wandeling bracht ons naar de Buraco do Inferno, een meer dan 50 meter diepe grot, die ontstaan is door de golfslag van de zee en waar je volgens de legende de zielen van de overledenen hoort roepen.

Verrassend was dat tijdens de boottocht zowel heen als terug dolfijnen met de boot meezwommen.

Isla de Ons, het eiland Ons

Onuitwisbare herinneringen

De vele mooie wandelingen, adembenemende uitzichten, zonsopkomst en zonsondergang, indrukwekkende kliffen, het witte strand met de natuurparken, het meekijken bij de schelpenraapsters, het bankje van Jorge met een fantastisch uitzicht over de Ría de Arousa,  de tochten langs en door de Albariño wijngaarden. Kortom, te veel om op te noemen.

Er rest maar één ding VOLVER (terugkeren).

Dank Bianca en Jorge voor de mooie excursies, interessante tips, goede adviezen, het overbrengen van de legenden en niet te vergeten de wijze waarop jullie, jullie liefde voor Galicië delen!

Ingrid Spaans
Wandelvakantie Galicië augustus/september 2019