21 Praktische vakantietips voor Galicië

Wel en niet doen in Galicië

/21 Praktische vakantietips voor Galicië
21 Praktische vakantietips voor Galicië2018-12-28T17:04:05+00:00

Praktische vakantietips voor Galicië, heb je die echt nodig? Wij denken dat het wel handig is als je van wat zaken op de hoogte bent. Een goede voorbereiding is het halve werk en zo kun je volop genieten van je vakantie in Galicië.

De belangrijkste tip!

Het gevaar van bosbranden in Galicië is je waarschijnlijk bekend. Wist je dat de meeste branden veroorzaakt worden door nalatigheid of gewoon dommigheid? Zomaar een sigarettenpeukje weggooien of een barbecue ergens maken zijn de eerste oorzaken van bosbranden. Niet doen dus.

De handigste tip

Als je vaker in Spanje bent geweest dan weet je het; zorg dat je altijd toiletdoekjes in je tas hebt. Ondanks dat de aanwezigheid van dit spul in openbare gelegenheden erg verbeterd is, blijft het tóch handig goed voorbereid te zijn.

Openingstijden in Galicië

Winkels
De gangbare openingstijden zijn van 10.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 22.00 uur. Dat wil niet zeggen dat een winkel ook om klokslag 10.00 uur open is, kan best 10.15 uur worden. Banken zijn alleen ´s ochtends geopend.

Restaurants
Net als in de rest van Spanje wordt in Galicië ´s middags warm gegeten rond 14.00 uur, ´s avonds is er een lichte maaltijd. ´s Avonds warm eten kan natuurlijk. Alleen niet om 18.00 uur want dan zijn bijna alle restaurants dicht. Galiciërs eten ´s avonds laat, rond 22.30 afspreken is heel normaal. Gelukkig kun je vanaf 20.30 uur wel terecht en in veel plaatsen ook vroeger.

Zondagochtend
Waarom staat de zondagochtend bij een lijstje praktische vakantietips voor Galicië? Omdat op zondagochtend veel banketbakkers en kleine supermarktjes open zijn. En dat is heel handig voor de volgende tip.

Hoe zijn de Galiciërs?

Gastvrijheid is belangrijk
Over de Gallego´s is al veel gezegd en geschreven maar één ding is zeker: ze zijn bijzonder gastvrij! Onze ervaring is dat mensen snel een bord voor je neer zetten en tegen een glas wijn of koffie zeg je eigenlijk geen nee. Of wel, maar dan krijg je het tóch.

Uitnodigd bij een Galiciër thuis?
Heb je het geluk bij iemand thuis te worden uitgenodigd en je zegt dat jij voor het toetje zorgt, reken er dan op dat ze er niets van willen weten. Is helemaal niet nodig. Maar neem toch een taart mee. De gastvrouw heeft op zeker ook een taart ofzo maar dat hoort. Twee flinke stukken gebak is eerder regel dan uitzondering.
Wat echt not-done is om 6 gebakjes mee te nemen als je met 6 mensen bent. Dat moeten er op zijn minst 12 zijn maar liever meer.

Wat voor taal wordt er in Galicië gesproken?

Spaans en Galicisch
Bij praktische vakantietips voor Galicië hoort ook iets over de taal. In Galicië is de officiële taal het Galicisch. Je hoort en ziet het in de dagelijkse dingen, met name bij instanties. Maar geen paniek, je kunt met het `gewone´Spaans, het Castellano prima en ook overal terecht. Behalve op het platteland onder de oudere generatie omdat deze mensen eigenlijk nooit Spaans hebben geleerd.

Engels
Engels is een ander verhaal. Als Galicië iets gemeen heeft met de rest van Spanje dan is dat de vaak slechte beheersing van het Engels. Er wordt aan gewerkt en mensen doen hun best maar het blijft een beetje behelpen soms. En dat heeft ook weer zijn charme.

Hoe kom je in Galicië?

Als je niet van lange autoritten houdt en liever met het vliegtuig reist, lees dan even onze informatie over vluchten naar Galicië.

Het klimaat in Galicië

In Galicië regent het altijd
Wij wonen nu 10 jaar in Galicië en we kunnen iedereen vezekeren dat het niet altijd regent. Maar een paraplu meenemen als je op vakantie gaat naar Galicië is wel een goed idee. Voor je weet maar nooit. Dus hoe zit het nou met dat weer? Lees de uitgebreide info over het klimaat in Galicië.

Eten & Drinken

Uit eten
Eten en drinken is belangrijk voor de Galiciërs. Daarom krijg je ook goed gevulde borden en worden flessen op tafel gezet. Als je uit eten gaat bestel dan niet direct voor iedereen een voorgerecht. Beter is om een voorgerecht te delen, dat is ook heel gebruikelijk in Galicië. Je kunt altijd nog iets bij bestellen. Maar ook weer niet te veel want geloof ons, je wilt een huisgemaakt dessert!

Menu van de dag
Bijna alle restaurants serveren een dagmenu, van 2 tot 4 gangen en altijd met pan, vino, postre y café. Brood, wijn, toetje en koffie inclusief. Eénvoudig maar goed klaargemaakt en goed geprijsd. Als je een menu ziet van rond de € 6,00 schuif dan niet direct aan. Dit zijn veelal pelgrimsmenu´s die wel goed zijn, maar misschien niet wat jij in gedachten hebt.

Koffie
Zelfs van een kopje koffie maken ze een feestje in Galicië. Versgebakken cake, croissantje (of beiden) en toast erbij is geen uitzondering. En € 1,30 is een prijzige koffie hier. Wij zijn inmiddels zo verwend dat we echt teleurgesteld zijn als het een kale koffie is. Of met zo´n lullig koekje. En wat te denken van het extraatje bij het glas cola van onze zoon? Geweldig toch?

Koffie met heel veel lekkers

Tapas
Bij een biertje of wijntje krijg je een tapa. Een aardige portie ook. Bij frisdrank is de tapa een schaaltje chips of nootjes.

De vermú, het aperitief
Zondagochtend na de mis en voor het middageten is hét moment voor een goede tapa. Dan gaat iedereen naar de bar om el vermú, het aperitief te gebruiken. Rode of witte martini of een een mix hiervan, soms aangelengd met jenever. Of een glas Albariño. Voor het ritueel van de vermú wordt er extra aandacht aan de tapa besteedt.

Praktische vakantietip voor het strand in Galicië

Let op de zon
Ga nooit naar het strand tussen 12.00 en 16.00 uur. De zon is overal gevaarlijk op dat tijdstip maar aan de Atlantische Oceaan heb je dat niet in de gaten omdat er vaak een lekker briesje staat.

Picknick
Veel stranden grenzen aan een dennenbos en daar is het heerlijk picknicken. Je ziet veel goed verzorgde picknickplaatsen met stenen tafels en banken onder de schaduw van de dennen. Blijf daar gewoon lekker zitten (of liggen) tot een uur of 16.00 en ga daarna naar het strand.

Pelgrimscultuur in Galicië

Gele pijlen
Pelgrims horen bij Galicië. Zo ook de pijlen om ze de weg te wijzen. Als je aan het wandelen bent en je komt deze gele pijlen tegen dan weet je dat je op de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela loopt. Andere pijlen zijn van andere routes of van grappenmakers.

De gele pijl van de camino

Volg Ontdek Galicië op:

Vraagje? Whatsapp ons!