Duizelingwekkend hoge kliffen, surfgolven en lieve baaien, de Rías Altas verrassen je bij iedere bocht. Hoogtevrees op 612 meter, het mooiste bankje van de wereld in Loiba en genieten in het legendarische San Andrés de Teixido. Een pachtige kapel midden in de zee en het sprookjesachtige natuurpark Fragas de Eume in Ferrol. We hebben het allemaal ontdekt!

Rías Altas

1. Estaca de Bares

Het is best bijzonder om op het meest Noordelijke punt van het Iberisch Schiereiland te staan. Hier komen de machtige Atlantische Oceaan en de wat bescheiden Cantabrische Zee samen. Vanaf de vuurtoren loopt je er via een pad naar toe. Ook als je last hebt van hoogtevrees is het de moeite waard om er naar toe te lopen want je staat hier op een stukje geschiedenis en hebt een prachtig uitzicht.

Estaca de Bares

Vuurtoren en trekvogels

Er zijn mooiere vuurtorens maar wat deze toch wel uniek maakt is dat hier eeuwen geleden de Britten, Amerikanen en Fransen verantwoordelijk waren voor de verdediging van dit punt. En wat te denken van de omgeving? Een beschermd natuurgebied waar duizenden trekvogels per jaar komen. Het gebied maakt deel uit van Red Natura 2000 en is zeer geliefd onder vogelspotters.

Vuurtoren Estaca de Bares

2. De kliffen van Loiba

Kan het nog mooier? De kliffen van Loiba aan de kust van Ortigueira zijn een bezienswaardigheid op zich. Kliffen van 80 tot 160 meter hoog sieren de kust en beschermen de onverwacht prachtige, idyllische stranden. De combinatie van woest, hoog, ruig en schattig maakt het uitzicht indrukwekkend mooi.

Kliffen van Loiba

Loiba en het mooiste bankje van de wereld

Het mooiste bankje van de wereld staat natuurlijk in Loiba. Tenminste, het mooiste bankje van de wereld in Galicië. Maar je moet wel goed opletten. Als je op deze plek aankomt zie je direct een bankje waar mensen foto´s staan te maken. Het is alleen het verkeerde bankje, voor het juiste bankje moet je nog een stukje verder. Je kunt het niet missen, het is gebeitst en heeft de tekst: ”The best bank of the world”.

Het mooiste bankje van de wereld, Loiba
Loiba, Rías Altas

3. Ría de Ortigueira en Cariño

Via de Ría de Ortigueira reden we naar Cariño. Een mooi ritje waar we zomaar tegen een rookvrij strand, dat van Morouzos aanreden. Een stukje ongerepte kust waar de Ría de Ortigueira uitmondt in de Atlantische Oceaan. Vlakbij het strand is een superleuke overnachtingsplek voor campers. Goed verzorgd, alles er op en er aan en een groot dennenbos voor de deur.

Ría Ortiqueira

 Ría de Ortigueira 

Cariño

Ooit is het dorpje Cariño, het laatste dorp van Galicië, genomineerd als mooiste dorp van Galicië. Omdat eerlijkheid het langst duurt; wij hebben niet kunnen ontdekken waarom. De naam van het dorp betekent lieverd. En vanaf een afstand ziet het er inderdaad wel lief uit.

Strand van Morouzos

Omdat we op doorreis waren hadden we geen tijd om even te genieten van het strand van Mourouzos. Jammer, want het zag er uitnodigend uit. Mooi ook om te zien hoe de Ría de Ortigueira hier uitmondt in de Atlantische Oceaan.

4. San Andrés de Teixido

”A San Andrés de Teixido vai de morto o que non foi de vivo”. Een gezegde dat iedere Gallego kent. San Andrés de Teixido bezoek je levend … of dood. Een bezoek aan dit heiligdom is daarom verplicht. Anders ga je na je dood, in de vorm van een insect of kruipend dier alsnog. Daarom wordt er onderweg naar deze prachtige plek veel aandacht besteedt aan de kleine dieren, je weet tenslotte nooit wie het is. Meer over San Andrés de Teixido

San Andrés de Teixido

A Capelada

Voordat je San Adrés de Teixido bereikt kom je bij de uitkijkpost van Teixedelo. Er is een pad uitgehouwen en éénmaal boven (erg kort stukje) zie je links San Andrés en rechts heb je de uitgestrekte bergketen van A Capelada. Natuurschoon zo ver je kunt kijken.

Rías Altas, Teixido

Gone with the Wind

Iets heel anders maar daarom niet minder bijzonder is de gedenksteen ter ere van de acteur Leslie Howard. Op deze plek is deze man om het leven gekomen tijdens een geheime missie in 1943, waarbij zijn vliegtuig werd neergeschoten door de Duitsers.

Gedenksteen Leslie Howard, Teixido

5. Vixia Herbeira

612 Meter loodrecht naar beneden, dat is écht hoog! Ik liep dan ook met knikkende knieën naar de muur. Maar kijk … we zaten van  het ene op het andere moment in een potdichte mist. Vette pech. Gelukkig ook een foto gekregen van hoe het er zonder mist is.

Vixia Herbeira in de mist
Dit was de bedoeling

La Garita de Herbeira

Mist of niet, hier sta je op het hoogste punt van het continentale Europa en dat voel je goed. Het waait stevig. Daarom zijn we even in de Garita de Herbeira gaan staan. Langs de hele kust van de Rías Altas kom je deze gebouwtjes tegen die vroeger dienst deden als onderkomen van de kustwacht. In 2003 is de Garita de Herbeira en het terrein er omheen gerestaureerd. Vooral bij helder weer is het een bijna verplicht bezoek.

Garita de Herbeira

6. Kaap Ortegal

Echt iets voor Galicië, een stuk verder bij Kaap Ortegal was alles weer helder. Zo hadden we een prachtig beeld van de meer dan 1100 miljoen jaar oude rotsen en kliffen die Kaap Ortegal vormen. De oudste rotsen van Spanje. Voor de vuurtoren zie je Os Tres Aguillóns, de drie pieken die boven het water uitsteken.

Vuurtoren Kaap Ortegal
Bijna zonsondergang

7. Playa de Pantín

Playa de Pantín in Cedeira is bekend van de Pantín Classic. Hét Internationale surfevenment in Galicië dat jaarlijks in september plaatsvindt. Fantastisch strand, zeker om wakker te worden. Wat is er nou heerlijker dan dit uitzicht als je net je ogen open doet?

Surfstrand Pantín, kust van Ferrol

Met de camper?

Voor de campers onder ons, dit is een erg leuke plek om te overnachten. Veel ruimte op de camperplaats en een goed verzorgde douchevoorziening.

Douchevoorziening strand van Pantín

Impressie route 

8. Surfparadijs in de Rías Altas, Valdoviño, 

Na nog even genoten te hebben van Pantín stond het strand bij Valdoviño, of A Frouxeira op ons lijstje. Ons was verteld dat het een paradijs is. En dat klopt. Eén van de grootste stranden van Galicië met een prachtige duinpartij die het dorp tegen het geweld van de Atlantische Oceaan beschermt. Het strand, de lagune en het wetland zijn de thuishaven voor veel vogelsoorten. Dit gebied wordt aan de westkant beschut door een kaap die bekend staat als Punta Frouxeira. En daar vind je bijzondere dingen.

Playa de Valdoviño of A Frouxeira, Rías Altas

9. De vuurtoren van A Frouxeira

Het is wel duidelijk dat dit één van de modernste vuurtorens van Galicië is. Hij staat er pas 26 jaar. Het blauw is gekozen vanwege de Atlantische Oceaan en het wit om zo een geheel te vormen met de kapel A Virxe do Porto,die er bijna naast staat. Samen vormen ze een prachtig plaatje en een mooi stukje geschiedenis.

Militaire basis

Op het terrein rond de vuurtoren vind je overblijfselen van een militaire basis. Een wirwar aan ondergrondse tunnels en bunkers. Was best interessant om te zien, maar ik was blij dat ik weer boven was.

Oude militaire basis

10. A Virxe do Porto

Tussen de golven, op een rotsachtig eilandje verschijnt er een kleine witte kapel. De kapel van Nosa señora do Porto. Het verhaal gaat dat vissers het beeld van de heilige Maagd in de zee vonden en aan land brachten. Omdat ze de volgende dag het beeld weer terugvonden in de zee bouwden ze deze kapel. Om het beeld te beschermen. Jaarlijks, op 11 juli is er een processie ter ere van deze maagd.

A Frouxeira, vuurtoren en kapel
Ermita Virxe do Porto

De kapel van dichtbij bekijken is een absolute aanrader maar kan natuurlijk alleen bij eb. Check hier de tijdstippen van eb en vloed want het is écht leuk om de trappen naar de kapel te beklimmen en te zien hoe alles er uit ziet zónder het water.

Op weg naar de Virxe do Porto

Voor de liefhebbers; naast deze droomplek in de Ría Altas ligt een rookvrij en bijzonder rustig strand.

Rookvrij strand

11. Het strand van Doniños

Nog zo´n strand om niet te missen. Bijna 2 kilometer fijn, wit zand langs superhoge golven, Volkswagenbusjes met planken op het dak, surflessen, overal surfpakken, Californië is er niets bij! Het werd al snel duidelijk waarom dit strand één van de populairste surfstranden van de Rías Altas is. En ook hier weer een camperplaats met alle faciliteiten, inclusief restaurant met terras, grenzend aan een dennenbos. Meer heb je niet nodig toch?

Strand van Doniños
Doniños
Campers bij het strand van Doniño

12. Kasteel van San Felipe

Onze volgende stop in Ferrol is El Castillo de San Felipe. Of beter gezegd, wat daar nog van over is. En dat is best veel. Het kasteel uit de 16e eeuw in de monding van de Ría de Ferrol diende als verdedingsfort. De kanonnen, uitkijktorens, verdedigingsmuren en gevangenis zijn daar pachtige overblijfselen van. Het heeft wel wat om daar een beetje rond te dwalen en je voor te stellen hoe het vroeger was.

Ferrol, Castillo de San Felipe
Castillo de San Felipe

Kasteel de la Palma

Aan de andere kant van de Ría de Ferrol, bijna tegenover het kasteel van San Felipe ligt el Castillo de la Palma. Samen met het tot ruïnes vervallen fort van San Martín vormden deze gebouwen el triangulo de fuego, de vuurdriehoek. Vijanden werden vanaf 3 plaatsen tegelijk weggeblazen door kanonkogels. En, er werd een soort tekkeltechniek gehanteerd. Vanaf San Martín liepen er onder water grote stalen kettingen naar het kasteel van San Felipe, daar liepen de indringers op vast. Goed bedacht toch?

Ferrol, Castillo de la Palma
Haven van Ferrol

Haven van Ferrol

13. A Ermita de Santa Comba

We hadden het kunnen weten. We hadden rekening moeten houden met hoog en laag water. Té hoog in dit geval want we konden de kapel van Santa Comba niet bereiken. Het was hartstikke vloed. De drie kwartier die we hierheen reden vanaf het kasteel was niet voor niets hoor. Want het was tóch wel prachtig!

Ferrol, Ermita de Santa Comba
Vloed in Santa Comba
Trapje onder water

14. Pontedeume

Na al dit moois van de Rías Altas rijden we naar Pontedeume. Voor de sprookjesachtige Fragas do Eume en de indrukwekkende brug. Heel lang geleden was er een Gotische brug van maar liefst 850 meter en 68 bogen. Maar de huidige brug, waaraan in 1888 de laatste aanpassingen zijn gedaan en toen 15 bogen over hield, mag er ook best wezen.

Brug over de rivier de Eume

15. Fragas do Eume

Grenzend aan Pontedeume liggen de Fragas do Eume, één van de indrukwekkendste en best onderhouden kustbossen van Europa. Op de meer dan 9.000 hectare natuurschoon vind je 23 soorten groen. Eeuwenoude eiken, berken en prachtige wilde varens. Bankjes en hangbruggen over beekjes en watervallen zorgen er voor dat je volop geniet van dit spektakel. Je kunt er een halve dag voor uittrekken om alles te zien.

Natuurpark Fragas do Eume
Fragas do Eume, Rías Altas

Impressie route 

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Weetjes

  • De Rías Altas liggen in de provincie A Coruña, en beslaan het gebied tussen de Costa A Morte (Arteixo) en Estaca de Bares. In het noorden grenst dit gebied aan de provincie Lugo.

  • Met hier en daar een vergissing hebben wij 696 kilometer gereden.

  • Wil je advies bij  het samenstellen van jouw ideale rondreis? Neem dan contact met ons op via: info@ontdekgalicie.nl