Een goede buur is beter dan een verre vriend. Het zal je dan ook niet verbazen dat Galicië  en Portugal vrienden zijn. Al eeuwen. Niet alleen omdat ze buren zijn maar Galicië en Portugal zijn verbonden door de taal en de cultuur. Met name het Zuiden van Galicië, de Rías Baixas en het Noorden van Portugal hebben een hechte band. En zijn allebei even mooi!

Rondreis Galicië en (Noord)Portugal

Als je een trip maakt door Galicië en je bent in de Rías Baixas in het westen, ligt Noord-Portugal binnen handbereik. Pelgrims en wandelaars die de Portugese route naar Santiago de Compostela lopen maken een prachtige rondreis door Portugal en Galicië. Waarom niet met de auto?

Wij wonen in Pontevedra en zijn met de auto binnen drie uur op de mooiste plekjes in Noord-Portugal. Matosinhos, Viana do Castelo of Porto, allemaal prachtig om te zien en goed te doen vanuit de Rías Baixas. Ondanks onze tripjes weten wij maar weinig van Portugal. Maar José van der Zwan van Rondreizen Portugal weet alles.

José van der Zwam - Casa Traca Hoi,

Ik ben José, ben getrouwd en heb 2 jong-volwassen zoons en een bonuszoon.

Sinds maart 2016 woon ik samen met mijn echtgenoot in Valbona, een klein dorp in centraal Portugal waar ik een kleinschalige, informele B&B run. De keuze van de locatie, kleinschaligheid en het informele is heel bewust. Wij wilden geen ren- en vliegleven meer, meer genieten, meer rust, meer laten komen zoals het gaat. Daarbij staat het wonen in deze prachtige omgeving voorop en ons genieten willen we graag delen met onze gasten.

Regelmatig vragen onze gasten naar vergelijkbare accommodaties elders in het land. Hieruit én omdat ik nu eenmaal niet kan stilzitten is Rondreizen Portugal geboren. Via Rondreizen Portugal adviseer ik vakantiegangers in hun ideale rondreis op maat, flexibel samengesteld, rekening houdend met alle wensen. Ook hierin is stilstaan geen optie en altijd op zoek naar versterkende samenwerkingsvormen in contact gekomen met Bianca van Ontdek Galicië. Wij blijken, hoewel we elkaar nog nooit ontmoet hebben, enorm op één lijn te zitten en zie, de samenwerking is geboren. Samen hopen we jou een fantastische reis te bezorgen door Galicië en (Noord)Portugal. Samen kunnen we jou hierin optimaal adviseren.

Tot ziens in Portugal!

Noord Portugal in een vogelvlucht

Minho
Minho de streek van kleinschalige landbouw, historie, religie en folklore. Dankzij regelmatige neerslag in het voor- en najaar, is Minho de groenste regio van Portugal. In de valleien groeien de druiven voor de karakteristieke Vinho Verde. Minho, in het uiterste noordwesten van Portugal, telt vele bezienswaardigheden, zoals de heilige stad Braga en het Middeleeuwse Guimarães. Voor natuurliefhebbers en wandelaars is het indrukwekkende natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês een must.

Costa Verde
Aan de Costa verde zijn veel on-ontdekte stranden. Iets meer toeristische badplaatsen zijn  Esposende en Ofir. De badplaats Viana do Castelo is prachtig gelegen aan de monding van de rivier de Lima, in de schaduw van de Monte Santa Luzia (195m). De charmante stad is een sfeervolle combinatie van strand, vissershaven en historie.

Religieus Braga en Bom Jesus do Monte
Met meer dan 30 kerken, het bisschoppelijk paleis en vele religieuze feesten is Braga de heilige stad van Portugal. Bijzonder is het even buiten Braga gelegen bedevaartsoord Bom Jesus do Monte. De kerk is te bereiken via een gigantische dubbele zigzag-trap van 686 treden, gedecoreerd met beelden, kapelletjes en fonteinen. Een meer comfortabele manier naar boven biedt de ‘elevador’ of kabelspoorbaan.

Citânia de Briteiros
Een bekende toeristische trekpleister in Minho is ook het Citânia de Briteiros. De indrukwekkende opgraving, een nederzetting uit de IJzertijd, is gedeeltelijk gereconstrueerd.

Albariño en Vinho Verde

Verfrissende Vinho Verde
Wil je meer weten over deze speciale witte óf rode Portugese wijn, rijd dan (een deel van) de vinho verde-autoroute, Rota dos Vinhos Verdes. Deze toeristische, bewegwijzerde route is uitgestippeld door het productiegebied van de vinho verde.

Natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês
Een eldorado voor wandelaars en natuurliefhebbers is het 700 km2 grote nationale park van Peneda-Gerês aan de grens met Spanje. Woeste natuur en grillige bergketens, weelderige bossen en steile ravijnen wisselen af met traditionele dorpjes, kleinschalige landbouw en groene heuvels. De flora en fauna (waaronder wolven) zijn van grote schoonheid. Dwars door het gebied hebben de Romeinen 2000 jaar geleden een verharde weg aangelegd: de Via Geira. Delen hiervan, inclusief Romeinse zuilen en mijlpalen zijn bewaard gebleven. Bezienswaardig zijn ook de traditionele dorpen Soajo en Lindoso, met name bekend vanwege hun fraaie espigueiros.

Cultuur en warmwaterbronnen

Espigueiros: graan- en maisschuren
Karakteristiek voor het landschap van de Minho, Noord-Portugal zijn de zogenoemde espigueiros. In deze opslagplaatsen van hout of graniet bewaren de boeren het maïs of graan, veilig voor vocht en ongedierte. De gebouwtjes, ook wel met een kruis op het dak, zijn soms net graftombes.

Guimarães, geboortestad van Portugal
De eerste hoofdstad van Portugal, Guimarães, ademt nog de sfeer van de Middeleeuwen. In dit bijzonder gezellige stadje is het heerlijk wandelen door de levendige, smalle straatjes. Sfeervol is ook het historische plein Largo da Oliveira. Bezienswaardig zijn het grote kasteel uit de 10e eeuw en het vlakbij gelegen gotische paleis Paço dos Duques de Bragança.

Ponte de Lima
Het traditionele stadje Ponte de Lima is vooral bekend vanwege de prachtige Romeinse brug over de rivier de Lima. Ook de grote weekmarkt is een bezoekje waard.

Trás-os-Montes
Trás-os-Montes (achter de bergen) is de meest afgelegen regio van Portugal. Een bergachtige streek in het uiterste noordoosten van het land. Het gebied wordt gedomineerd door granieten berghellingen met struikgewas. Her en der verspreid in de dalen liggen vele kleine dorpjes en de grotere steden Chaves en Bragança. Kenmerkend voor het landschap van Trás-os-Montes zijn de hoefijzervormige duiventillen. De duiven dienen als voedsel. De uitwerpselen van de vogels zijn een belangrijke meststof voor de grond.

Chaves
De stad Chaves (‘sleutels’) is bekend om haar Romeinse brug over de rivier Tâmega, de gerookte ham ‘Presunto de Chaves’ en haar natuurlijke warmwater bronnen. In de calda’s borrelt water omhoog van 73°C. Het water zou een genezende werking hebben.

Wilde paarden in Galicië en Port in Porto

In Trás-os-Montes zijn drie natuurgebieden:

Parque Natural de Montesinho
Een ongerept, ruig gebied tussen Bragança en de Spaanse grens van 70.000 hectare. Hier leven Iberische wolven, otters, wilde zwijnen en steenarenden. Behalve granieten berghellingen zie je hier ook akkers, weidegronden, eikenbossen en vele kastanjegaarden.

Parque Natural do Douro Internacional
Gelegen in het dal van de Douro-rivier met haar enorme kloven, op de oostgrens tussen Portugal en Spanje. Op de flanken van de rivier groeien Port-druiven en olijven.

Parque Natural do Alvão
Een wat kleiner en minder bekend natuurpark. Je ziet hier gecultiveerde weilanden en woeste berghellingen (1339 m). Bekende bezienswaardigheid zijn de 300 meter hoge watervallen in de rivier de Olo: Fisgas de Ermelo.

Porto en de Douro
Dwars door dit vruchtbare, groene gebied loopt de gelijknamige rivier de Douro (‘gouden rivier’) met duizenden wijngaarden in diepe valleien. Aan de monding van de rivier ligt Porto, de bakermat van de portwijnen.

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Rondreizen Portugal
Meer informatie over Portugal vind je op de website. Rondreizen Portugal adviseert ook bij het samenstellen van jouw reis door (Noord)Portugal. De reis wordt geheel op maat geadviseerd waarbij ook accommodaties voorgesteld worden.