Bij twijfel niet oversteken 

Wel of niet naar Galicië? Als je twijfelt dan weet je na het lezen van dit artikel heel zeker waarom je het niet moet doen. Het is hier oud, saai, lelijk en bovendien regent het altijd.

1. Van de regen in de drup

Om te beginnen is het er nat. Er is heel veel water. En ook overal. Water in de Atlantische Oceaan, de Cantabrische zee, de vele Rías, watervallen, beekjes in bossen en duizend rivieren. Maak niet uit waar je bent, je komt het overal tegen. Ellende.

2. Galicië is oud en versleten

De tips die je meekrijgt op je rondreis door Galicië, die kun je wel laten voor wat ze zijn. Zie je allemaal oude dingen! Oude kerken, oude kloosters, oude bouwsels waarvan verteld wordt dat het cultureel erfgoed is. Zoals die rare dingen op palen, de hórreos. Een hórreo is een typische Galicische voorraadschuur en ze bewaren mais enzo is. Er is een dorpje dat er vol mee staat, ziet er niet uit!
Meer over het dorpje dat er niet uit ziet.

3. Tekeningen en stripfiguren

Of dit. Al die dingen waarvan de Gallegos je vertellen dat het door Romeinen of Kelten is gebouwd, pre-historische nederzettingen enzo. Kunnen ze zelf niets maken? En dat er vroeger mensen woonden die in hutjes woonden en tekeningen maakten op rotsen. Stel je voor, alsof we nog in stripverhalen geloven!

Zó woonden de mensen hier vroeger

4. Galicië is een boerendorp

En geloof het of niet, er wonen alleen boeren. Moet je maar eens een tochtje maken door het binnenland. In de kleine dorpen op het platteland zie je alleen maar traktoren en moestuinen. En wij kunnen het weten want wij wonen in zo´n dorp! En natuurlijk de boerenvrouwen die voorover gebogen op hun akkertjes staan, arme zielen!

En als je nou niet oppast krijg je dat spul uit die moestuin ook nog gewoon op je bord in een restaurant. Moet niet gekker worden!

5. Spaans en Galicisch

En wat te zeggen van de taal? Denk je dat je de blits gaat maken met je cursus Spaans van 4 weken en wat blijkt … in Galicië spreekt men Galicisch. Heel verwarrend, want bijna iedereen spreekt ook ”gewoon” Spaans. Er gaan zelfs mensen naar hier naar toe komen om Spaans te leren.

Over Spaans leren in Galicië

6. Dit is eigenlijk waar je niet naar Galicië wilt

Want, ze eten rare dingen. Griezelbeesten uit de zee met tentakels. Noemen ze pulpo en ze doen er een moord voor. En in stoofpotten vind je alles terug wat bij ons linea recta naar hond of kat gaat. Vreselijk!
Meer over het eten in Galicië.

7. Galicië is té goedkoop

Iets anders waar je aan moet wennen zijn de rekeningen. Galiciërs kunnen namelijk niet rekenen. Voor een koffie vragen ze vaak niet meer dan € 1,40 en een glas wijn ergens op een terras doen ze van de hand voor rond de € 2,50. Bij de wat sjiekere tentjes snap je de rekeningen wat beter, maar toch … kijk je rekeningen goed na!

8. Dit hebben ze niet in Galicië

Ga je naar Spanje, wil je natuurlijk naar een flamenco-avond. Jammer! Hebben ze niet in Galicië. Hier houden de mensen van een soort doedelzakmuziek. Het instrument heet een Gaita. En meestal doen ze daar dan ook nog een bijpassend pakje bij aan.

9. Zijn er geen hotels in Galicië?

Dat er geen hotels zijn is natuurlijk ook een goede reden om niet op vakantie te gaan naar dit stukje Noord-Spanje. Er zijn zelfs mensen die van ellende maar in een boomhut gingen overnachten. Dat is toch triest!

Hier kun je meer lezen over slapen in een boomhut in Galicië, voor als je geen hotel vindt.

Overnachten in een boomhut in Galicië

10. Saaie natuur in Galicië

De natuur, weer een reden waarom Galicië geen goed idee is. Het is té saai. Groen zo ver je kijken kunt en je ziet bijna alleen maar eucalyptus- en dennenbomen. En zo ruikt het ook nog. Bovendien ligt het vol met wandelroutes. Hoe saai is dat!

Over de saaie wandelroutes in Galicië

11. Er is geen toerisme in Galicië 

Nog iets vervelends. Ze zijn hier niet klaar voor toeristen. In ieder geval niet voor Nederlanders. Er zijn geen menukaarten met Nederlandse vertaling, geen Nederlandse avonden of een torenhoog hotel met nóg meer Nederlanders. Er zijn wel veel Spanjaarden uit Madrid en mensen uit Portugal enzo. Beetje jammer.

12. Te veel stranden in Galicië

En weet je wat het is als er teveel stranden zijn? Dan weet je niet naar welk strand je moet. Groot strand aan de Atlantische Oceaan met surfgolven, een kleine baai, of een strand met waterfietsen voor de kids?

Ik bedoel, de 1600 kilometer kust met meer dan 700 stranden in Galicië maakt het wel wat ingewikkeld natuurlijk.

Hier wat uitleg over de kust van de Galicië

Vakantie in Galicië in Noord-Spanje

13. Ingewikkelde geografie

Galicië is ook groot en ingewikkeld. Al die streken. Rías Baixas, Rías Altas, Ribeira Sacra, Costa da Morte … Te veel steden ook. Wat te zien? A Coruña, Pontevedra of Lugo? Of beter gewoon iets kleins, Ferrol, of Cambados ofzo? Dus toch maar weer Benidorm, lekker makkelijk!
Wat hulp bij de ingewikkelde geografie

14. Hoofdstad van Galicië

Er is ook een hoofdstad, Santiago de Compostela heet het en er staat een kathedraal. Schijnt heel belangrijk te zijn want jaarlijks lopen miljoenen mensen een pelgrimstocht naar die kathedraal te zien. Waar je zin in hebt!

Over de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela

15. Onbereikbaar Galicië

Maar het kan allemaal nog erger. Galicië is namelijk best onbereikbaar. Rechtstreekse vluchten vinden vanuit Nederland naar één van de vliegvelden in Galicië is een heel gedoe.

Dus van ellende kies je dan maar voor een vlucht naar Porto en moet je de bus pakken of een auto huren. Alsof dat een optie is!
Hoe onbereikbaar is Galicië eigenlijk?

16. Sterke (heel sterke) drank

Onbeleefd zijn ze ook, die Galiciërs. Ze zetten zomaar drankjes neer waar je niet om vraagt. Koffielikeur, een kruidenlikeurtje of een spulletje dat op baileys lijkt.

Met een beetje pech zelf gestookt van de druivenresten waar ze de wijn van hebben gemaakt die je bij het eten hebt gedronken. Dat wil je toch allemaal niet!

Er zijn mensen die al deze vervelende dingen al hebben mee gemaakt.
Dit vonden ze er van.

Koffielikeur proeven in Combarro

17. Galicische wijnen

Grote pech is ook dat de wijnkaarten bijna allemaal voorzien zijn van Galicische wijnen. Met een D.O. ook nog. Albariño D.O. Rías Baixas of Mencía D.O. Ribeira Sacra. Dat soort dingen.
Over Albariño

Toch naar Galicië?

Denk je dat het allemaal wel meevalt en wil je zelf al deze ellende ontdekken? We maken graag een rondreis op maat voor je, langs al deze prachtige rotplekken!