Etappes Variante Espiritual

De interesse voor de Variante Espiritual, de aftakking van de Portugese route naar Santiago de Compostela langs de kust, groeit. De drie etappes lopen langs een mooi stuk geschiedenis en wandelaars zijn onder de indruk van de prachtige natuur en de rust die er heerst.  

Route van steen en water
Kaartje Variante Espiritual

De drie etappes van de Variante

De Variante Espiritual is een relatief korte route, 71,2 kilometer. Als je start in Pontevedra en eindigt in Santiago de Compostela loop je in totaal 96,8 km. Bij de derde etappe, bij Vilanova de Arousa komt de route samen met de route van Padre Sarmiento en bij Padrón gaat de route over in de Portugese route.  De 3 etappes laten je een mooi stukje van Galicië zien: het gewest van O Salnés

Algemene info over de Variante Espiritual

Aanbevolen wandelperiode

 • Het kan in Galicië in mei of juni flink warm zijn en in augustus zomaar een week wat koeler. Een goed klimaatadvies is daarom lastig, maar over het algemeen is april tot en met oktober een fijne wandelperiode.
 • Rekening houden met de periode dat er meer accommodaties en horeca-geleden open zijn, is aan te raden. En dat is in de periode van half mei t/m half oktober het geval.

Excursies & dagtrips op de Variante

Wist je dat er leuke dagtrips zijn op de Variante? Zie je nóg meer!
Bekijk de trips

Uitrusting

 • Voor je uitrusting en betrouwbaar, deskundig en leuk advies verwijzen we je graag naar de dames van Camino Comfort. Ze organiseren info-avonden met tapas en wijn maar bellen voor een afspraak kan ook. Alles over de infoavonden bij Camino Comfort.

Moeilijkheidsgraad

 • De eerste etappe heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad, voor de andere andere twee etappes is dat laag.

Rugzakvervoer

De Engelstalige folder en de track kun je downloaden (installeer ook de app maps.me) via onderstaande links:
Folder
Download route

Compostela
De Variante Espiritual geeft alleen recht op de Compostela als je start bij de onderstaande erkende beginpunten voor de 100 km
Of je wel of niet de Translatio (de boot) neemt op de derde etappe doet daar niets aan af. Laat je niet gek maken door geruchten. 

 • Camino Portugués interior – Porriño (1 etappe na Valença / Tui)
 • Camino Portugués litoral –  Vigo

Om de Compostela te verkrijgen dien je aan het volgende te voldoen:

 • Minstens de laatste 100 km voor Santiago lopen of 200 km fietsen.
 • Deze laatse 100 / 200 km dien je 2 stempels per dag te laten zetten in je credencial; 1 in de plaats waar je overnacht en 1 halverwege.
 • De minimum afstand wordt gerekend vanaf het beginpunt hemelsbreed tot Santiago. Een zelf bedachte 100 / 200 km zigzagroute telt niet mee.

Indicatie

 • De aangegeven etappes zijn een indicatie. Alle drie de etappes kunnen opgedeeld worden.
 • De streek O Salnés, waar de route doorheen loopt, leent zich prima voor genieten van cultuur, gastronomie en natuur. Als je de tijd hebt blijf dan een dagje langer op een plek en geniet.

Bewijzering

 • De route is goed aangegeven en met de track kan het bijna niet mis gaan.

Gastronomie op de route

 • Op alle etappes heb je een ruime keuze om te genieten van de Galicische keuken. Het aanbod aan eetgelegenheden is net zo gevarieerd als de keuken zelf.
 • Goed betaalbare menu´s, tapas en natuurlijk veel vis en schelpdieren. In Galicië kun je rekenen op ruime porties, houd daar rekening mee als je gaat bestellen!
 • Zorg dat je voor onderweg altijd genoeg water en iets van (gedroogd) fruit of noten bij je hebt.

Openingstijden

 • Nog iets om in de gaten te houden zijn de openingstijden van restaurants. De keukens zijn veelal open van 14.00 tot 15.30 uur en ´s avonds vaak pas na 20.00 uur of later. In het hoogseizoen worden de meer westerse tijden aangehouden maar als je in het laagseizoen loopt is het goed dit te weten.

Waar eten?

 • Vaak loop je tijdens het wandelen zomaar tegen iets leuks aan maar wellicht heb je wat aan de tips bij iedere etappe.

Voor het eerst in Galicië? Lees dan even deze praktische tips!

Eerste etappe Variante Espiritual

Pontevedra – Armenteira, 21 km.

De Variante Espiritual start vanaf de Plaza de la Peregrina in Pontevedra. Je volgt de Camino Portugués tot aan de kruising van Pontecabras. Dit is een  belangrijk punt, hier moet je links af. Als je rechts gaat mis je de route.
Meer over Pontevedra

Poio
De route loopt verder door Poio. Hier staat het klooster van San Juan de Poio met een prachtige uitbeelding in mozaïk van de route van Roncesvalles naar Santiago de Compostela. Een bezoek aan het klooster is de moeite waard.

Combarro en Armenteira
De route loopt verder langs Combarro. Als je de pijlen volgt zie je helemaal niets van dit pareltje op de route. Dat is jammer want het Middeleeuwse Combarro met haar bijzondere horreos is een stop meer dan waard. Bijna halverwege Combarro buigt de route af naar rechts, naar Armenteira. In dit stuk zit (voor sommigen) een stevige klim.
Meer over Combarro

Je etappe eindigt in Armenteira, waar je zó tegen het prachtige klooster aan loopt.

Tips

 • Het klooster in Poio kun je bezoeken van 10.00 – 13.30 en van 16.30 tot 20.00 uur. Op zaterdag en zondag alleen ´s middags. De kosten zijn € 2 p.p.
 • Op deze etappe kom je talloze eettentjes tegen waar je goed kunt eten. In Combarro natuurlijk raden we je aan lekker vis te gaan eten ergen, bijvoorbeeld bij Tintanegra.
 • Bij aankomst in Armenteira vind je een bar en een restaurant waar dagemenu´s geserveerd worden. Onze favoriet is A Fonte omdat daar nog lekker ouderwets goed gekookt wordt. Grote porties, klein bedrag.
 • Het hostal in Armenteira serveert kleine, goed klaargemaakte gerechten.

Variante Espiritual Inclusief

Houd je van zekerheid en een beetje comfort? Wij regelen op de drie etappes je overnachtingen, de boot en nog meer.
Bekijk de info

Tweede etappe Variante Espiritual

Armenteira – Vilanova de Arousa, 24 km.

De tweede etappe start met de Ruta de la Piedra y del Agua, de route van steen en water, die over gaat in de rivier de Umia. Deze stroomt met je mee tot aan Puentearelas waar je de kapel van Santa Marta vindt.

Watermolens
Maar eerst geniet je van watervalletjes en oude watermolens langs het riviertje van Armenteira.
Meer over deze route

Vilanova
Ongeveer 2 kilometer voor het einde van de etappe bereik je het strand van O Terrón, aan de Ría de Arousa. Lopend langs de kust kom je aan in Vilanova de Arousa, de geboorteplaats van de schrijver Ramón María del Valle Inclán.
Zijn geboortehuis, tevens museum is een bezoekje waard. Vilanova is ook een superplek om te genieten van de Galicische keuken en een glas Albariño.

Vilanova is tevens het eindpunt van de 6e etappe van de Padre Sarmiento.
Alles over de route van Padre Sarmiento

Tips

 • In Vilanova barst het van de leuke, goede en betaalbare eetgelegenheden. Maar wij hebben in Taberna do Cabo erg goed gegeten en heerlijk in de gezellige tuin vertoefd.
 • In het eerste weekend van augustus is er in Vilanova een internationaal cultureel feest met folklore groepen uit Bolivia, Rusland, Japan en nog veel meer. Een bijzonder kleurrijk en mooi spektakel.

Derde etappe Variante Espiritual

Vilanova de Arousa – Pontecesures, 28 km.

Van Vilanova naar Pontecesures heb je de keuze tussen lopen en varen. Het laatste is een aanrader, dit is de enige maritieme Via Crucis die er is. De traslatio brengt je over de Ría de Arousa naar Pontecesures. Deze boottocht is een hoogtepunt op de Variante Espiritual; de tocht van de overblijfselen van de Apostel Santiago in het jaar 44.

Pontecesures
De tocht eindigt in Pontecesures en je loopt nog 2 kilometer tot aan Padrón, waar je verder de Portugese route naar Santiago volgt. In Pontecesures kun je overnachten in de gemeentelijke herberg of in één van de hotels.

De Translatio

De 17 kruisbeelden, cruceiros die je onderweg ziet markeren de tocht als bron van alle Caminos. De drie kruisbeelden die bij elkaar staan vertegenwoordigen de Apostel en Theodoro en Athanasio, de 2 discipelen. Het is een mooie vaart van anderhalf uur.

Geschiedenis en mosselen
Er wordt verteld over de geschiedenis en er is uitleg over wat je ziet. Zoals het het eiland Cortegada met de grootste laurierplantage van Europa.  De Torres del Oeste van Catoira, de verdedingsforten uit de tijd van de Vikingen en de mosselkwekerijen.

Alle info over de Translatio

Padrón –  Santiago de Compostela

23 km.

Vanaf Padrón gaat de Variante Espiritual verder over de Camino Portugúes. Langs Iria Flavia, Esclavitude en nog meer kleine plattelandsdorpjes. De kathedraal van Santiago komt steeds dichterbij, het einddoel is in zicht!

Tips Santiago

 • Santiago staat bol van de leuke en betaalbare tentjes om te eten. Maar voor een échte goede tortilla moet je toch eens langs Moha aan de Rúa Nova gaan.
 • Meer over Santiago de Compostela