Eigenlijk zou je over de route van Padre Sarmiento moeten lezen met je wandelschoenen al aan. Wat een prachtige route! Een stokoude Pelgrimsroute in een bijzonder mooi, beetje nieuw, jasje. Door de vallei van O Salnés en langs de kust van de Rías Baixas, in de voetsporen van Frater Martín Sarmiento. 

Provincie Pontevedra

Negen prachtige etappes

Op de totaal 190 kilometer lange route komen alle parels van deze streek aan bod en word je compleet ondergedompeld in de Galicische natuur, gastronomie en cultuur. Er zijn negen etappes, waarvan de laatste 2 samenkomen met de Variante Espiritual en de Portugese route. Om uiteindelijk aan te komen in Santiago de Compostela, net als Padre Sarmiento.

Route van Padre Sarmiento

Eerste etappe Padre Sarmiento

Pontevedra –  Sanxenxo, 25 km.
Via de brug El Burgo van Pontevedra loop je langs de rivier naar Poio. In het klooster San Juan de Poio vind je de route van Roncesvalles naar Santiago de Compostela uitgebeeld in mozaïek. Prachtig! Door naar Combarro met haar horreos, kruisbeelden en zeemanshuisjes.

A Granxa
Een stuk verder bij de uitkijkpost van A Granxa heb je een geweldig mooi uitzicht op de kustlijn met talloze inhammen, verborgen baaien en het mysterieuze eiland Tambo.

Sanxenxo
De route brengt je verder naar het eindpunt
Sanxenxo waar je achter een bord heerlijkheden nageniet van de dag. (Sanxenxo heeft de naam mondain te zijn. Dat is het ook een beetje, maar dat maakt het niet minder de moeite waard).

Uitkijkpost bij A Granxa (La Granja)

Tweede etappe Padre Sarmiento

Sanxenxo –  O Grove, 19,5 km.
De wandeling door Sanxenxo loopt langs de Ría de Pontevedra, met een onverwacht mooi groen uitzicht vanaf Punta Vicaño. Op weg naar Portonovo laat je de stadsstranden achter je en kom je in een meer natuurlijke omgeving.

A Lanzada
Vanaf Punta Faxilda heb je een adembenemend uitzicht op het Eiland Ons en snap je waarom de zonsondergangen in Salnés uniek zijn. En dan ben je opeens op één van de mooiste stranden van Galicië,
A Lanzada.

Zeker als het wat mistig is kun je de magische krachten die aan dit stuk van de Atlantische oceaan worden toegekend bijna voelen. Een fantastisch mooie plek, omringd door een beschermd duingebied en een mooie kapel, La Ermita de La Lanzada.

Kapel op A Lanzada

Padre Sarmiento en de Variante Espiritual

Nieuws over accommodaties, afwijkende routes, foto´s en ervaringen vind je allemaal in de facebookgroep voor deze twee wandelroutes door de mooie Rías Baixas. Doe je mee?

Word lid van de Facebookgroep

Derde etappe Padre Sarmiento

O Grove – O Grove, 29 km.
Van O Grove naar O Grove? Ja, want het gaat hier om een schiereilandje dat je helemaal rond loopt om vervolgens verder te gaan naar Cambados. Maar niet voordat je genoten hebt van dit zeevruchtenparadijs. Gezellige vissershavens, verrassend mooie plekjes en zelfs archeologiche opgravingen staan hier op het menu.

A Toxa
Vanuit het dorp O Grove loop je via een brug naar
La Isla de La Toja, het eiland van de brem. Hier kun je je vergapen aan een kerkje dat helemaal bedekt is met Sint Jacobsschelpen. Een kilometer of drie voordat deze etappe eindigt loopt de route naar de uitkijkplaats van de Monte Siradella. Hier voel je je een bevoorrecht mens; nergens heb je zo´n mooi uitzicht over deze kustlijn.

Met Sint Jacobsschelpen bedekt

Accommodaties Padre Sarmiento

Binnenkort komen er updates omtrent de accommodaties op deze route. Als je deze niet wilt missen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Vierde etappe Padre Sarmiento

O Grove – Cambados, 22,5 km.
Deze tocht begint met een wandeling door Meaño, het hart van O Salnés. Op het moment dat je alleen maar wijngaarden ziet ben je bijna in Cambados, de hoofdstad van de Albariño. In de eerste week van augustus viert Cambados het Fiesta del Albariño maar de bodega´s en de wijnproeverijen zijn er het hele jaar.

Plaza de Fefinñans
Cambados heeft het vroeger zwaar te verduren gehad maar er is nog veel moois te zien in dit stadje. De Plaza de Fefiñans en de ruïne van Santa Mariña zijn daar goede voorbeelden van.

TIP: Op woensdag en zaterdag is er een leuke markt in Cambados.

Vijfde etappe Padre Sarmiento

Cambados – Isla de Arosa, 18 km.
Onderweg naar La Isla de Arousa loop je in Corvillon tegen een oude gerestaureerde getijdenwatermolen aan. De molen doet nu dienst als museum en het is leuk om een kijkje te nemen. De route gaat verder langs de kust tot aan een brug van ongeveer 2 kilometer die je naar Isla de Arosa brengt.

Vissershaven
Hier begint het grote genieten! De wandeling over de brug is al fantastisch maar éénmaal aan land kijk je je ogen uit. De etappe eindigt bij de supergezellige Muelle de Pau, de Pier van Pau, waar je naar toe loopt vanaf de vissershaven O Xufre, een plaatje uit een sprookjesboek. 

O Xufre

Anders

Zou je de route graag willen lopen maar in kortere of andere etappes? Neem dan contact met ons op voor advies.

Zesde etappe Padre Sarmiento

Isla de Arousa – Vilanova de Arousa, 16,7 km.
Het natuurpark van Carreirón is het startpunt van deze etappe. Het park wordt omringd door witte stranden en kristalhelder water en is een geliefde plek voor vogelspotters. Nadat je over de brug weer terug naar het vaste land bent gelopen ga je via de stranden van O Terrón naar het centrum van Vilanova de Arousa.

Variante Espiritual
En hier sluit je de dag af met lekker genieten van de restaurants, terrasjes en de relaxte sfeer die hier hangt. In Vilanova komt de route van Padre Sarmiento samen met de laatste etappe van de
Variante Espiritual.

Natuurgebied op Illa de Arousa

Zevende etappe Padre Sarmiento

Vilanova de Arousa –  Vilagarcia de Arousa, 11,9 km.
Vanaf het strand van As Sinas loop je tegen weer zo´n schattig vissersdorp aan, Vilaxoán. Hierna word je door een Botanische tuin verwelkomt in Vilagarcía de Arousa. De stad staat bekend als de Poort van Compostela en heeft wel wat te bieden.

Historische Monumenten
Het Klooster en de Pazo de Vista Alegre zijn verklaard tot Nationaal Cultuurhistorisch Monument. Deze gebouwen staan nagenoeg in het centrum, dus dit is het meest stedelijke stukje van de route. De route loopt verder over het strand Compostela naar het mariniersdorp Carril. Hiervandaan heb je een goed uitzicht op het eiland Cortegada met het grootste laurierbos van Europa.

Achtste etappe Padre Sarmiento

Vilagarcia de Arousa – Padrón, 25,3 km.
Vandaag begin je met een landschap van bossen en wetland op weg naar Catoira, waar de Ría de Arousa over gaat in de Río Ulla die de grens vormt tussen de provincies Pontevedra en La Coruña.

Las Torres del Oeste
De Torres del Oeste, de Westelijke Torens hebben vroeger Santiago tegen de invasies van de Vikingen beschermd. En het schuitje met de overblijfselen van de Apostel is hier langs gevaren op weg naar Pontcesures.

Catoira, Rías Baixas

Negende en laatste etappe

Padrón –  Santiago de Compostela, 23 km.
Vanaf Padrón gaat de route van Padre Sarmiento verder over de Camino Portugúes. Langs Iria Flavia, Esclavitude en nog meer kleine plattelandsdorpjes. De Kathedraal van Santiago komt steeds dichterbij, het einddoel is in zicht!

Het doel van de route van Padre Sarmiento

Weetjes

  • Pedro Xosé Bolboa, bekend als Broeder Martín Sarmiento werd geboren in Villafranca del Bierzo en als hij een paar maanden oud is verhuist de familie naar Pontevedra. Op 15-jarige leeftijd neemt hij zijn intrek in het klooster van San Martín in Madrid. Later besluit hij een pelgrimstocht te maken door de streek waar hij zijn kindertijd doorbracht, O Salnés. Het verslag van zijn tocht tekent hij op in het boek Viaje a Galicia (Reis naar Galicië). Dit verslag heeft model gestaan voor de route van Padre Sarmiento.

Filmpje!

Het filmpje van Mancomunidade O Salnés laat je in 5 minuten de route van 9 etappes zien. Neem maar van ons aan dat alles in het echt nóg mooier is.
Een uitgebreide kaart met alle nuttige info kun je hier bekijken.