De route van Padre Sarmiento

Eigenlijk zou je over de route van Padre Sarmiento moeten lezen met je wandelschoenen al aan. Wat een prachtige route! Een stokoude Pelgrimsroute in een bijzonder mooi, beetje nieuw, jasje. Het is de route bij uitstek voor een lekkere wandelvakantie in Galicië. Door de vallei van O Salnés en langs de kust van de Rías Baixas, in de voetsporen van Frater Martín Sarmiento. 

Bordje Route van Padre Sarmiento
Route van Padre Sarmiento

Negen prachtige etappes

Met een start in Pontevedra en het eind in Santiago loop je in totaal 190 kilometer. Tijdens de route komen alle parels van deze streek aan bod en word je compleet ondergedompeld in de Galicische natuur, gastronomie en cultuur. In Vilanova de Arousa, op de 6e etappe, komt deze route samen met de Variante Espiritual en vanaf Padrón gaat de route over in de Portugese route. Om uiteindelijk te eindigen in Santiago de Compostela. 

Wat is O Salnés

De route van Padre Sarmiento loopt bijna helemaal door het gewest van O Salnés. Dit gebied is een beetje een mini Galicië en er is veel te ontdekken. Ontdek O Salnés!

Alleen lopen?
Als je liever niet veel alleen bent is het goed om te weten dat de route (nog) niet heel bekend is, je komt niet veel pelgrims tegen. Daarentegen is het een perfecte route voor een mooie wandelvakantie, alleen of met meerderen.

Aanbevolen wandelperiode

 • Het kan in Galicië in mei of juni flink warm zijn en in augustus zomaar een week wat koeler. Een goed klimaatadvies is daarom lastig, maar over het algemeen is april tot en met oktober een fijne wandelperiode.
 • Rekening houden met de periode dat er meer accommodaties en horeca-geleden open zijn, is aan te raden. En dat is in de periode van half mei t/m half oktober het geval.

Uitrusting

 • Voor je uitrusting en betrouwbaar, deskundig advies verwijzen we je graag naar de dames van Camino Comfort. Ze organiseren info-avonden met tapas en wijn maar bellen voor een afspraak kan ook. Alles over de infoavonden bij Camino Comfort.

Moeilijkheidsgraad

 • De moeilijkheidsgraad voor alle etappes is laag.

Noodnummer: 112

De Nederlandstalige brochure en de track kun je downloaden (installeer ook de app maps.me) via onderstaande links:
Brochure NL
Download route

Compostela
De Route van Padre Sarmiento geeft alleen recht op de Compostela als je start bij de onderstaande erkende beginpunten voor de 100 km:

 • Camino Portugués interior – Porriño (1 etappe na Valença / Tui)
 • Camino Portugués litoral –  Vigo

Om de Compostela te verkrijgen dien je aan het volgende te voldoen:

 • Minstens de laatste 100 km voor Santiago lopen of 200 km fietsen.
 • Deze laatse 100 / 200 km dien je 2 stempels per dag te laten zetten in je credencial; 1 in de plaats waar je overnacht en 1 halverwege.
 • De minimum afstand wordt gerekend vanaf het beginpunt hemelsbreed tot Santiago. Een zelf bedachte 100 / 200 km zigzagroute telt niet mee.

Indicatie

 • De aangegeven etappes zijn een indicatie. Er zijn wat lange etappes bij die heel makkelijk op te delen zijn in meerdere etappes. Soms kan dat met het oog op fijne accommodatie ook aan te raden zijn.
 • De streek O Salnés, waar de route doorheen loopt, leent zich prima voor genieten van cultuur, gastronomie en natuur. Als je de tijd hebt blijf dan een dagje langer op een plek en geniet.

Bewijzering

 • Alhoewel er soms een bordje ontbreekt zijn de etappes verder goed aangegeven, maar met de track kan het bijna niet mis gaan.

Gastronomie op de route

 • De route van Padre Sarmiento leent zich perfect om te genieten van de rijke Galicische keuken. Het aanbod aan eetgelegenheden is net zo gevarieerd als de keuken zelf.
 • Goed betaalbare menu´s, tapas en natuurlijk veel vis en schelpdieren. In Galicië kun je rekenen op ruime porties, houd daar rekening mee als je gaat bestellen!
 • Zorg dat je voor onderweg altijd genoeg water en iets van (gedroogd) fruit bij je hebt.

Openingstijden

 • Nog iets om in de gaten te houden zijn de openingstijden van restaurants. De keukens zijn veelal open van 14.00 tot 15.30 uur en ´s avonds vaak pas na 20.00 uur of later. In het hoogseizoen worden de meer westerse tijden aangehouden maar als je in het laagseizoen loopt is het goed dit te weten.

Waar eten?

 • Vaak loop je tijdens het wandelen zomaar tegen iets leuks aan maar wellicht heb je wat aan de tips bij iedere etappe.

Voor het eerst in Galicië? Lees dan even deze praktische tips!

Eerste etappe Padre Sarmiento

Pontevedra –  Sanxenxo, 25 km.
Geschatte wandeltijd 6,20 uur

Via de brug El Burgo van Pontevedra loop je langs de rivier naar Poio. In het klooster San Juan de Poio vind je de route van Roncesvalles naar Santiago de Compostela uitgebeeld in mozaïek. Prachtig! Door naar Combarro met haar horreos, kruisbeelden en zeemanshuisjes.
Meer over Combarro

A Granxa
Een stuk verder bij de uitkijkpost van A Granxa heb je een geweldig mooi uitzicht op de kustlijn met talloze inhammen, verborgen baaien en het mysterieuze eiland Tambo.

De route loopt verder langs de kust met een paar kilometer door het binnenland. Je loopt langs het prachtige  strand van Areas met ook weer een uitkijkpost, Punta Festiñanzo waarna je verder loopt naar Sanxenxo.

Sanxenxo
De route brengt je verder naar het eindpunt Sanxenxo waar je achter een bord heerlijkheden nageniet van de dag. (Sanxenxo heeft de naam mondain te zijn. Dat is het ook een beetje, maar dat maakt het niet minder de moeite waard).
Meer over Sanxenxo

Tips eerste etappe

 • Het klooster in Poio kun je bezoeken van 10.00 – 13.30 en van 16.30 tot 20.00 uur. Op zaterdag en zondag alleen ´s middags. De kosten zijn € 2 p.p.
 • Op deze etappe kom je talloze eettentjes tegen waar je goed kunt eten. In Combarro natuurlijk, maar ook daarna vind je een aantal leuke zaken met lokale gerechten.
 • Koffie drinken bij de beste banketbakkerij van de streek, A Granxa. Vanwege het terras en het lekkers bij de koffie.
 • De jachthaven in Sanxenxo … om je te vergapen aan prachtige jachten en het beeld La Madame in de zee.
  Lekker eten in een bijzonder gezellige taverna doe je bij Taverna Maruca.

Tweede etappe Padre Sarmiento

Sanxenxo –  O Grove, 19,5 km.
Geschatte wandeltijd 5 uur

De wandeling door Sanxenxo loopt langs de Ría de Pontevedra, met een onverwacht groene plek bij het uitkijkpunt Punta Vicaño. Op weg naar Portonovo laat je de stadsstranden achter je en kom je in een meer natuurlijke omgeving.

A Lanzada
Vanaf Punta Faxilda heb je een adembenemend uitzicht op het Eiland Ons en snap je waarom de zonsondergangen in Salnés uniek zijn. En dan ben je opeens op één van de mooiste stranden van Galicië, A Lanzada.

Zeker als het wat mistig is kun je de magische krachten die aan dit stuk van de Atlantische oceaan worden toegekend bijna voelen. Een fantastisch mooie plek, met een mooie kapel, A Ermita de A Lanzada en omringd door een beschermd duingebied.

Tips tweede etappe

 • Ook op deze etappe vind je veel eet- en drinkgelegenhden. Als je wilt genieten van goede rijstgerechten probeer dan het Restaurante Arrocería La Lanzada. (Net na het strand van La Lanzada)
 • Neem even de tijd om bij de kapel van A Lanzada rond te kijken. En, het laatste weekend van augustus is er een feest bij de kapel van A Lanzada, voor de beschermvrouwe, A Nosa Señora de A Lanzada.

Derde etappe Padre Sarmiento

O Grove – O Grove, 29 km.
Geschatte wandeltijd 7,20 uur

Van O Grove naar O Grove? Ja, want het gaat hier om een schiereilandje dat je helemaal rond loopt, met een stop bij Illa a Toxa, om vervolgens verder te gaan naar Cambados. Maar niet voordat je genoten hebt van dit zeevruchtenparadijs en de prachtige uitzichten op het eiland Sálvora voor de kust. Met als verrassing Punta Moreiras waar je het beeldenpark, het pekelmuseum en een aquarium vindt. En de kleine haven Porto do Meloxo. Absoluut één van de parels van deze route.

A Toxa
Vanuit het dorp O Grove loop je via een brug naar Illa da Toxa,
 het eiland dat bekend staat om de warmwaterbronnen. Hier kun je je vergapen aan een kerkje dat helemaal bedekt is met Sint Jacobsschelpen. Een kilometer of drie voordat deze etappe eindigt loopt de route naar de uitkijkplaats van de Monte Siradella. Hier voel je je een bevoorrecht mens; nergens heb je zo´n mooi uitzicht over deze kustlijn.
Meer over Illa da Toxa

Tips derde etappe

 • In het laagseizoen zijn er op dit gedeelte nog niet veel eet- en drinkgelegenheden open. In het dorp O Grove zelf vind je echter genoeg.
 • Houd er rekening mee dat je bij Punta Moreiras wel even wat tijd wilt doorbrengen met het bekijken van de beelden en foto´s maken. Of het museum van de vroegere pekelcultuur te bekijken. Dat kan van dinsdag t/m zondag van 10.30 – 13.30 en 16.00 – 18.00 uur. Kosten rond de € 2 p.p.
 • Maak een rondvaart over de Ría de Arousa met mosselen en glaasje wijn.
 • Jaarlijks, tussen 4 en 14 oktober wordt in O Grove het Fiesta del Marisco gehouden, het Zeevruchtenfeest.

Padre Sarmiento op maat

Maak je van de Padre Sarmiento ook een beetje een fijne vakantie met comfortabele accommodatie en kortere etappes? Vertel ons wat je zoekt en we maken een mooie route op maat voor je. Vul vrijblijvend het contactformulier in of stuur een mail naar info@ontdekgalicie.nl

Vierde etappe Padre Sarmiento

O Grove – Cambados, 22,5 km.
 Geschatte wandeltijd 5.30 uur

Na een stukje langs het strand van A Lanzada loop je verder door Meaño, het hart van O Salnés. De oude dakpanfabrieken vertellen je wat over de geschiedenis van de streek. Op het moment dat je alleen maar wijngaarden ziet ben je bijna in Cambados, de hoofdstad van de Albariño. Het zal je dan ook niet verbazen dat er hier een wijnmuseum is, vele bodega´s, een aantal vinotheken en jaarlijks het Fiesta del Albariño gevierd wordt.

Cambados
Cambados heeft het vroeger zwaar te verduren gehad maar er is nog veel moois te zien in dit stadje. De Plaza de Fefiñans,de ruïne van Santa Mariña en de oude visserswijk Santo Tomé  zijn daar goede en ook prachtige voorbeelden van.
Alles over Cambados

Tips vierde etappe

 • In het centrum van Cambados, vooral rondom de Plaza de Fefiñans vind je veel leuke en betaalbare tentjes met goede menu´s vanaf € 12,00. Voor uitgebreid tafelen en culinaire hoogstandjes zijn het restaurant O Bo Paladar of de Parador van Cambados aanraders.
 • Op woensdag en zaterdagochtend is er een leuke markt in Cambados.
 • Ben je een witte wijnliefhebber dan is het Fiesta del Albariño echt iets voor jou. Jaarlijks in de eerste week van augustus, in Cambados.
  Het wijnmuseum in Cambados is klein, maar leuk om een kijkje te nemen.  Alle dagen behalve maandag van 09.30 tot 13.30, vrijdag en zaterdag ook van 16.00 tot 20.00 uur. Kosten rond de € 1 p.p.

Vijfde etappe Padre Sarmiento

Cambados – Illa de Arousa, 18 km
Geschatte wandeltijd 4.30 uur

Onderweg naar Illa de Arousa, of Isla de Arosa in het Spaans, loop je in Corvillon tegen een oude gerestaureerde getijdenwatermolen aan. De molen doet nu dienst als museum en het is leuk om een kijkje te nemen. De route gaat verder langs de kust tot aan een brug van ongeveer 2 kilometer die je naar Illa de Arousa brengt.

Havens en rotsblokken
Hier begint het grote genieten! De wandeling over de brug is al fantastisch maar éénmaal aan land kijk je je ogen uit. De haven O Xufre, de vuurtoren van Punta Cabalo en de gigantische rotsblokken maken de route een feest. De etappe eindigt bij de supergezellige Muelle de Pau, de Pier van Pau.
Meer over Illa de Arousa

Wil je wel veel van de Padre Sarmiento zien maar niet de 9 etappes lopen? Dan zijn onze wandel- en cultuurvakanties echt iets voor jou!

Tips vijfde etappe

 • Bij de haven O Xufre en de Muelle de Pau vind je veel eet- en drinktentjes. En een lunch of diner in de vuurtoren op Punta Cabalo is wel erg leuk! In het hoogseizoen en in het weekend is reserveren handig.
 • Illa de Arousa heeft haar eigen Fiesta del Marisco. Net als in O Grove maar kleiner en overzichtelijker. Jaarlijks tussen 10 en 18 augustus.

Zesde etappe Padre Sarmiento

Isla de Arousa – Vilanova de Arousa, 16,7 km.
Geschatte wandeltijd 4.15 uur

Het natuurpark van Carreirón is het startpunt van deze etappe. Het park wordt omringd door witte stranden en kristalhelder water en is een geliefde plek voor vogelspotters. Nadat je over de brug weer terug naar het vaste land bent gelopen ga je via de stranden van O Terrón naar het centrum van Vilanova de Arousa, het geboortedorp van de schrijver Ramon del Valle-Inclán. 

Vilanova de Arousa
Vilanova is vooral in het wandelseizoen een levendig stadje met een leuk centrum. Een bezoekje aan het geboortehuis, tevens museum van eerder genoemd schrijver en genieten van de Galicische keuken staat hier op het menu.

Variante Espiritual
In Vilanova komt de route van Padre Sarmiento samen met de laatste etappe van de Variante Espiritual, de aftakking van de Portugese route langs de kust.
Meer over de Variante Espiritual

Tips zesde etappe

 • In Vilanova barst het van de leuke, goede en betaalbare eetgelegenheden. Maar wij hebben in Taberna do Cabo erg goed gegeten en heerlijk in de gezellige tuin vertoefd.
 • In het eerste weekend van augustus is er in Vilanova een internationaal cultureel feest met folklore groepen uit Bolivia, Rusland, Japan en nog veel meer. Een bijzonder kleurrijk en mooi spektakel.

Zevende etappe Padre Sarmiento

Vilanova de Arousa –  Vilagarcia de Arousa, 11,9 km.
Geschatte wandeltijd 3 uur|

Vanaf het strand van As Sinas loop je tegen weer zo´n schattig vissersdorp aan, Vilaxoán. Hierna word je door een Botanische tuin verwelkomt in Vilagarcía de Arousa. De stad staat bekend als de Poort van Compostela en heeft wel wat te bieden.

Historische Monumenten
Het klooster en de Pazo de Vista Alegre zijn verklaard tot Nationaal Cultuurhistorisch Monument. Deze gebouwen staan nagenoeg in het centrum, dit is het meest stedelijke stukje van de route. De route loopt verder over het strand Compostela naar het mariniersdorp Carril. Hiervandaan heb je een goed uitzicht op het eiland Cortegada met het grootste laurierbos van Europa.

Tips zevende etappe

 • Op deze etappe kom je genoeg leuke tentjes tegen. En wil je nou eens bijzonder ontbijten, neem dan de tijd en ga naar Aguamare in Carril, nét voorbij Vilagarcia, aan de haven. Wel van te voren reserveren: +34 617 91 76 35 (maandag gesloten).

Achtste etappe Padre Sarmiento

Vilagarcia de Arousa – Padrón, 25,3 km.
Geschatte wandeltijd 5,30 uur

Vandaag begin je met een landschap van bossen en wetland op weg naar Catoira, waar de Ría de Arousa over gaat in de Río Ulla die de grens vormt tussen de provincies Pontevedra en A Coruña.

Las Torres del Oeste
De Torres del Oeste, de Westelijke Torens hebben vroeger Santiago tegen de invasies van de Vikingen beschermd. En het schuitje met de overblijfselen van de Apostel is hier langs gevaren op weg naar Pontcesures, de enige Vía Crucis over water ter wereld.

Tips achtste etappe

 • In Catoira, Pontecesures en Padrón zijn talloze eet- en drinkgelegenheden.
 • In Padrón zou je tijd moeten maken voor een bezoek aan de kerk van Santiago waar je een bijzondere afbeelding van de Translatio kun zien. Meerder elementen die met de Apostel te maken hebben vind je terug bij de altaren en de muren van de kerk. De kapel van Santiaguiño do Monte met daar tegenover de rotsen waar de apostel volgens de legende predikte, zijn prachtig en bijzonder.
 • En natuurlijk de botanische tuin, die is een bezoek waard.

Negende en laatste etappe

Padrón –  Santiago de Compostela, 23 km.
Geschatte wandeltijd 5.45 uur

Vanaf Padrón gaat de route van Padre Sarmiento verder over de Camino Portugúes. Langs Iria Flavia, Esclavitude en nog meer kleine plattelandsdorpjes. De kathedraal van Santiago komt steeds dichterbij, het einddoel is in zicht!

Tips negende etappe

 • Santiago staat bol van de leuke en betaalbare tentjes om te eten. Maar voor een échte goede tortilla moet je toch eens langs Moha aan de Rúa Nova gaan.
 • Meer over Santiago de Compostela
Het doel van de route van Padre Sarmiento

Weetjes

 • Pedro Xosé Bolboa, bekend als Broeder Martín Sarmiento werd geboren in Villafranca del Bierzo en als hij een paar maanden oud is verhuist de familie naar Pontevedra. Op 15-jarige leeftijd neemt hij zijn intrek in het klooster van San Martín in Madrid. Later besluit hij een pelgrimstocht te maken door de streek waar hij zijn kindertijd doorbracht, O Salnés. Het verslag van zijn tocht tekent hij op in het boek Viaje a Galicia (Reis naar Galicië). Dit verslag heeft model gestaan voor de route van Padre Sarmiento.

Filmpje!

Het filmpje van Mancomunidade O Salnés laat je in 5 minuten de route van 9 etappes zien. Neem maar van ons aan dat alles in het echt nóg mooier is.
Een uitgebreide kaart met alle nuttige info kun je hier bekijken.