Variante Espiritual Inclusief

De populariteit van de Variante Espiritual groeit enorm. Goede slaapplekken echter zijn schaars op deze prachtige route. Ben jij een pelgrim of wandelaar die van zekerheid houdt en een  beetje gemak niet uit de weg gaat? Maak dan van de Variante het caminofeestje dat het waard is en verzeker je van fijne overnachtingen en een authentieke Galicische plattelandservaring.

Inclusief

  • 1 overnachting met ontbijt in een leuk landelijk hostal in Armenteira
  • Welkomstdrankje & tapa in Armenteira
  • 1 overnachting met ontbijt in gezellig hotel in Vilanova
  • Transfer Armenteira – hostal – Armenteira
  • Translatio
  • 7×24 Variante-support

This article is also available in english

Variante Espiritual Inclusief

Vanaf € 99 p.p.
2-persoonskamer

Variante Espiritual Inclusief

Armenteira
Het landelijke hostal in Armenteira heeft net zijn deuren geopend en is een plaatje. Je proeft de sfeer van eeuwen geleden maar met alle gemakken van nu. Het hostal is met zorg en respect voor vroeger ingericht. De drie kamers zijn niet groot maar comfortabel en hebben een eigen badkamer. Er is een taverne waar een ontbijt met verse sap wordt geserveerd en huisgemaakte Galicische tapas verkrijgbaar zijn. En je kunt een lunchpakketje bestellen voor de volgende dag. ´s Avonds geniet je op het terras van je drankje terwijl de schaapherder met zijn kudde voorbij komt.

Vilanova de Arousa
Het hotel in Vilanova ligt vlakbij de haven waar de translatio vertrekt. Je overnacht op een fijne kamer met badkamer en de volgende ochtend wacht je een lekker ontbijt.

Armenteira – hostal – Armenteira
Aangekomen in Armenteira breng je natuurlijk een bezoek aan het klooster of eet je alvast iets bij één van de bars/restaurants. Als je er klaar voor bent komen we je ophalen en brengen je naar het hostal van Armenteira. Een glaasje wijn met huisgemaakte tapa staat hier voor je klaar.

De volgende ochtend zetten we je af bij het startpunt van de etappe Armenteira – Vilanova de Arousa.

Wij reserveren je kaartje voor de translatio vanaf Vilanova de Arousa naar Pontecesures.

Wij zijn 7×24 uur bereikbaar voor de pelgrim en wandelaar op de Variante Espiritual. Voor wat? Het is de camino, dus je weet maar nooit …

Variante Espiritual Opties

€ 42 p.p.
Een bezoek aan één van de  mooiste stranden van Galicië en het mosselparadijs O Grove. Neem een duik, bezoek de kapel van A Nosa Señora de A Lanzada en bekijk de archeologische opgravingen. Daarna naar O Grove, lekker slenteren langs de haven en eventueel een boottochtje maken.

Inclusief

  • extra overnachting & ontbijt hostal in Armenteira
  • transfer Armenteira – A Lanzada – O Grove – Armenteira

De etappe Pontevedra-Armenteira wordt vaak in twee delen gelopen. Om wat tijd in Combarro door te brengen en helemaal uitgerust aan de klim te beginnen. Vanaf juni tot en met september is het echter heel lastig om een betaalbare overnachtingsplek te vinden in Combarro. Twee overnachtingen in het hostal in Armenteira inclusief de transfer Combarro – Armenteira – Combarro is daarom een goede optie. De klim van Combarro naar Armenteira loop je dan ook lekker zonder rugzak.
De extra kosten hiervoor zijn € 39,50 p.p. bij minimaal 2 pers.

Rugzakvervoer
Wil je je rugzak laten vervoeren op de etappes Pontevedra – Armenteira en  Armenteira – Vilanova de Arousa dan kun je dat regelen via Tuitrans: info@tuitrans.com

De toeslag voor een 1-persoonskamer ligt tussen de € 5 en de € 17,50 afhankelijk van de periode.

Hostal in Armenteira

Hotel  in Vilanova

Etappes Variante Espiritual

De Variante Espiritual start vanaf de Plaza de la Peregrina in Pontevedra. Je volgt de Camino Portugués tot aan de kruising van Pontecabras. Dit is een  belangrijk punt, hier moet je links af. Als je rechts gaat mis je de route.

Poio
De route loopt verder door Poio. Hier staat het klooster van San Juan de Poio met een prachtige uitbeelding in mozaïk van de route van Roncesvalles naar Santiago de Compostela.

Combarro
De route loopt verder langs het Middeleeuwse Combarro, waar halverweg de route naar rechts gaat en de klim naar Armenteira volgt, vrijwel zonder schaduw.

Armenteira
Na een, voor sommige mensen, stevig klimmetje met prachtige uitzichten en veel groen bereik je het einde van de etappe, bij het klooster van Armenteira.

Armenteira – Vilanova de Arousa
De tweede etappe start met de Ruta de la piedra y del agua, langs oude watermolens, watervallen en prachtig groen. Dit water gaat over in de rivier de Umia en deze stroomt met je mee tot aan Puentearelas waar je de kapel van Santa Marta vindt.

Vilanova
Ongeveer 2 kilometer voor het einde van de etappe bereik je het strand van O Terrón, aan de Ría de Arousa. Lopend langs de kust kom je aan in Vilanova de Arousa, de geboorteplaats van de schrijver Ramón María del Valle Inclán. Een bezoek aan zijn geboortehuis is een aanrader.

Vilanova de Arousa – Pontecesures
Van Vilanova naar Pontecesures heb je de keuze uit lopen en varen. Het laatste is een aanrader, dit is de enige maritieme Via Crucis die er is. De traslatio brengt je over de Ría de Arousa naar Pontecesures.

De traslatio
Dit tochtje is een hoogtepunt op de Variante Espiritual; de tocht van de overblijfselen van de Apostel Santiago in het jaar 44.

Pontecesures
De tocht eindigt in Pontecesures en je loopt nog 2 kilometer tot aan Padrón, waar je verder de Portugese route naar Santiago volgt.

De Translatio

De 17 kruisbeelden, cruceiros die je onderweg ziet markeren de tocht als bron van alle Caminos. De drie kruisbeelden die bij elkaar staan vertegenwoordigen de Apostel en Theodoro en Athanasio, de 2 discipelen. Het is een mooie vaart van ongeveer anderhalf uur.

Alles over de translatio

Voor de juiste rugzak, wandelschoenen en veel god camino-advies verwijzen we je graag door naar de leukste pelgrimswinkel van Nederland: Camino Comfort. Joyce en Luisa organiseren informatieavonden waarbij je helemaal camino-klaar de deur uit gaat. Ze zijn kundig in hun advies, eerlijk en er is altijd wijn en tapas. Kun je niet op een avond? Geeft niet, bel ze voor en afspraak, dat kan ook!

Rondreizen Galicië

Albariño Wijnreis
Vanaf 424 p.p. / 8 dgn.

Paradores Galicië
Vanaf € 859 p.p. / 12 dgn.

Ribeira Sacra Wijn
Vanaf € 319 p.p. / 3 dgn.