Galicië, vakantie en wandelen

Toen ik 4 jaar geleden tijdens het lopen van de Camino Francés, via O Cebreiro Galicië binnenwandelde werd ik geraakt door de pure schoonheid en de mystiek van het landschap. Ik sloot Galicië in mijn hart en werd nieuwsgierig. Ik wilde graag meer weten over deze autonome regio in het uiterste noordwesten van Spanje. Dat meer werd een wandelvakantie in Galicië.

Alto do Cebreiro

Ontdek Galicië

En zo kwam ik tijdens mijn zoektocht naar informatie op de website van Ontdek Galicië terecht. Ik vroeg Bianca en Jorge of zij een programma van ongeveer 3 weken voor mij konden maken, zodat ik nieuwe plekken zou kunnen zien en beleven. Want ik wilde niet alleen maar wandelen, ik zocht een wandelvakantie in Galicië met veel cultuur.  Zo gezegd, zo gedaan.

Het Galicië van vroeger

Ik begon met een bezoek aan het klooster van Armenteira, in Pontevedra, op nog geen 10 minuten lopen van waar ik logeerde. Daarna liep ik een prachtige route door een soort sprookjesbos, met mooie watervallen en oude molens. Op deze route staat een beeldendorp dat een plattelandsgehuchtje uitbeeld, A Aldea Labrega. Daar liet ik me even meeslepen naar het Galicië van vroeger.
Over het sprookjesbos.

Wandelen, cultuur, picknick en duik in zee

De volgende dagen heb ik zowel in de vroege ochtend als laat in de middag mooie wandelingen gemaakt. Het tijdstip van de wandelingen kozen we bewust want het was alle dagen prachtig weer en soms te warm om midden op de dag te wandelen.

En zo was er ook tijd voor een verfrissende duik of een beetje luieren aan een strand. Bij één van de vele baaien aan de Ria’s of aan een groot wit strand aan de Atlantische Oceaan.

Een picknick onder de dennenbomen met een fraai doorkijkje naar de zee bleek een heerlijk intermezzo!

Ik wilde een wandel- en cultuurvakantie in Galicië. En naast natuur en wandelen was er inderdaad veel oog voor cultuur. De horreos in Combarro, de prachtige bezienswaardigheden in Cambados en een middeleeuws feest in Pontevedra waren in het programma opgenomen.

Wandelen langs de kust

Op het schiereilandje O Grove voor de kust van Pontevedra heb ik de Ruta das Pedras Negras (de route van de zwarte stenen) gelopen. Dit is een wandeling die aansluit op de route van Padre Sarmiento,  maar niet is opgenomen in de route. Voor de kust liggen zwart/grijze rotspartijen die prachtig contrasteren met het azuurblauwe water. Wederom een verrassende wandeling met aan het eind het prachtige beeldenpark bij Punta Moreiras.

Historie in Porto do Son

Aan de excursie op weg naar de prachtige Castro van Baroña (een grote historische Romeins Keltische nederzetting) in Porto do Son, aan de Atlantische Oceaan met zijn enorme kliffen, werd onderweg nog iets bijzonders toegevoegd.

We bezochten ook het monument van Ramón Sampedro, een visser die tijdens een fatale duik in zee een dwarslaesie opliep. Ramón werd bekend als een fel voorstander van euthanasie. Ik vond dat mooi om te zien omdat ik me de film Mar Adentro (2004) die zijn verhaal vertelt nog goed kan herinneren.

Ook wandelen in Galicië?

Wil je dit en nog meer ook allemaal ontdekken, dan zijn de wandel- en cultuurvakanties echt wat voor jou!

Wandelen op het eiland Ons

Een andere mooie excursie was een bezoek aan het prachtige eiland Ons met zijn natuurpark. Hier hebben wij twee wandelingen gemaakt. Eén naar de vuurtoren, de hoogste plek op het eiland. Een andere wandeling bracht ons naar de Buraco do Inferno, een meer dan 50 meter diepe grot, die ontstaan is door de golfslag van de zee en waar je volgens de legende de zielen van de overledenen hoort roepen.

Het is een prachtig eiland en de boottocht er naar toe is ook een feestje, zeker als er dolfijnen met de boot mee zwemmen.

Isla de Ons, het eiland Ons

Onuitwisbare herinneringen

De vele mooie wandelingen, adembenemende uitzichten, zonsopkomst en zonsondergang, indrukwekkende kliffen, het witte strand met de natuurparken, het meekijken bij de schelpenraapsters, het bankje van Jorge met een fantastisch uitzicht over de Ría de Arousa,  de tochten langs en door de Albariño wijngaarden. Kortom, te veel om op te noemen.

Er rest maar één ding VOLVER (terugkeren).

Dank Bianca en Jorge voor de mooie excursies, interessante tips, goede adviezen, het overbrengen van de legenden en niet te vergeten de wijze waarop jullie, jullie liefde voor Galicië delen!

Ingrid Spaans
Wandelvakantie Galicië augustus/september 2019