Doen en zien in A Guarda

Steeds als je denkt dat het niet mooier wordt, zit je er naast. Want A Guarda, één van de oudste vissersdorpen in Galicië, is een juweeltje. Grenzend aan Portugal, vlakbij het historische Tui, pittoresk Baiona en omringd door de Miño en de Atlantische Oceaan.

Met de Monte Santa Trega voor duizenden jaren cultuur en de haven voor hemelse kreeft.

A Guarda

A Guarda is echt

De sfeer in A Guarda is authentiek. Hier is niets geëxploiteerd of gericht op toerisme. Het is gewoon een uit de kluiten gewassen Galicisch vissersdorp waar de mensen hun dagelijkse ding doen. In een prachtige, gastvrije omgeving.

Het centrum van Guarda staat niet bol van de monumenten maar het is wel charmant en alles is op loopafstand. Het Castillo de Santa Cruz is zeker een bezoek waard en de terrasjes op de Praza da Igrexa en de Praza do Reló lenen zich prima voor een drankje.

De Gallegos die uit landen als Puerto Rico, Brasilië of de Dominicaanse Republiek terugkeerden naar A Guarda hadden goed geboerd. Ze bouwden panden met de architectuur van hun gastland als voorbeeld. De Indianenroute leid je langs een paar mooie exemplaren.

En houd je van markten? Ga dan naar de Praza de Abastos waar alle sterproducten uit de zee en van het land prachtig uitgestald zijn.

Pleintje in centrum van A Guarda

De haven van A Guarda

Vanuit het centrum is het een lekker wandelingetje naar de haven waar je helemaal opgaat in de bedrijvigheid van de mensen van de zee. Het komen en gaan van bootjes, de visafslag en de redeíras, de nettenmaaksters, allemaal heerlijke ingrediënten voor sfeer snuiven.

En een perfecte plek om jezelf te trakteren op vis en schelpdieren met een goed glas Rosal, de wijn uit deze streek.

Trakteer je zelf!

De kunstmuur
De haven wordt opgesierd door een grote beschilderde muur. De schilderwerken zijn gemaakt door plaatselijke kunstenaars om de anders zo grote, kale en grijze muur op te vrolijken. Is goed gelukt!

Maritiem museum
Aan het einde van de boulevard staat een cirkelvormig fort uit de XVII eeuw dat in 1997 is gereconstrueerd. Het fort herbergt het Museo do Mar waar je kunt genieten van een etnografische tentoonstelling en een unieke collectie schelpen.

Al zin in A Guarda?

Deze mooie bestemming is opgenomen in onze 13-daagse rondreis door Galicië.

Museum bij de haven van A Guarda

Camino Portugues en A Guarda

Er loopt een supermooie pelgrimsroute door A Guarda, de kustroute van de Camino Portugués.

Vanaf A Guarda wandel je langs parels als Oia en Baiona naar Pontevedra en daarna kun je kiezen hoe verder wandelt naar Santiago.

Vogels spotten bij de Miño

A Guarda is omringd door water. Aan de westkant door de Atlantische Oceaan en aan de zuid-oostkant door de grootste rivier van Galicië, de Miño. De omgeving van het estuarium van de Miño is niet alleen prachtig, het is ook één va de beschermde natuurgebieden in Galicië en van grote ecologische waarde voor Spanje. Er gaat een mooie wandelroute langs een aantal orthonilogische observatoria.

Ornithologische route
Vogels spotten bij de Miño

Stranden van A Guarda

Zo´n mooie plek aan de Atlantische Oceaan heeft natuurlijk ook  mooie stranden. De stranden van Fedorento en Area Grande (rolstoelvriendelijk) liggen aan open zee en bieden veel faciliteiten zoals douches, een barretje en parkeergelegenheid.

Verder zijn er wat rivierstranden die zich uitstrekken over de laatste 2 km. van de riviermonding van de Miño. Fijne stranden met de schaduw van dennenbossen, picknickplaatsen en wandelroutes met interessante dingen.

Zo zie je er de stenen van de vroegere zoutwinning.

Zo ging het vroeger
Zoutwinning bij A Guarda

O Muíño

Het meest zuidelijke strand, het strand O Muíño is onze favoriet. Omdat het precies daar ligt waar de Miño uitmondt in de Atlantische Oceaan.

Vanaf het strand zie je het eilandje A Ínsua opdoemen, het herbergt een fort en de overblijfselen van een klooster. Het fort had tot begin deze eeuw een militaire functie en momenteel zijn er plannen om er een hotel te vestigen.

Wandelen in A Guarda
Forte da Ínsua, A Guarda

Castro de Santa Trega

Een castro is een versterkte nederzetting, meestal van voor de Romeinse tijd. De castro van Santa Trega is één van de best bewaarde castros en een bijna verplichte bezienswaardigheid in Galicië.

Monte Santa Trega

Naar de Monte Santa Trega ga je niet alleen voor de castro. Er is ook een archeologisch museum, een kapel, een vía crucis en een uitkijkpost. Dit hele gebied is verklaard tot Historisch Artistiek Monument en Erfgoed van Cultureel Belang.

Vanaf de Monte heb je een spectaculair uitzicht op het estuarium en de riviermonding van de Miño, de kleurrijke huisjes van A Guarda, de Atlantische Oceaan en Portugal.

Wat zijn Cetáreas?

Bij de kust van A Guarda vind je deze historische, natuurlijke opslagplaatsen voor schelpdieren, de Cetáreas. Met name de kreeft, waar de streek bekend om staat, werd hier in bewaard.

Wereldberoemd in Spanje
De Cetáreas zijn aan het einde van de 19e eeuw gebouwd, op en aan de rotsen van de kust. Omdat vanuit heel Spanje de vraag naar kreeft en meer delicatessen uit de wateren bij A Guarda groot was en de producten vers hun bestemming moesten bereiken, vond men deze opslagplaatsen uit.

En waar bewaar je een zeeproduct nou beter dan in de zee?

Cetarea redonda
Cetareas bij de kust van A Guarda