De Cíes Eilanden

Parelwitte stranden omringd door kristalhelder water met genoeg turquoise om je ergens op een exotisch eiland te wanen. Maar we zijn op de Cíes Eilanden voor de kust van Vigo in Galicië. Een beetje Tropen in Noord-Spanje. 

Cíes Eilanden voor de kust van Vigo

De onbekende Islas Cíes

Het is verbazingwekkend hoe weinig mensen van het bestaan van deze eilanden weten. Ik wist het ook niet, tot een jaar of 13 jaar geleden kende ik alleen de Canarische Eilanden. Dus de Cíes Eilanden voor de Galicische kust waren een aangename verrassing.

Het mooiste strand van de wereld in Galicië

Dat vinden meer mensen want het strand La Playa de Rodas is uitgeroepen tot mooiste strand van de wereld! Niet door de Gallegos hoor, maar door The Guardian. De parelwitte stranden en het turquoise water wekken de illusie van de Tropen … totdat je in het water duikt, want de Atlantische Oceaan heeft niets Tropisch!

De Cíes Eilanden bezoeken?

De overtocht naar de Cíes Eilanden is opgenomen in onze autorondreis Noord-Spanje en is ook bij alle andere rondreizen te boeken!

De Cíes zijn een beschermd natuurgebied

De Cíes Eilanden vormen met de eilanden Cortegada, Sálvora en het eiland Ons het Nationaal Park van de Atlantische Eilanden van Galicië. Maar liefst 86% van dit oppervlak is beschermd natuurgebied. Het bijzondere ecosysteem is van grote waarde maar ook heel kwetsbaar.

Daarom kun je er niet lukraak naar toe en wordt er een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten.

Piraten
Vroeger waren de Cíes Eilanden het toevluchtsoord van piraten. Behalve de drie eilandwachters zijn de eilanden nu onbewoond en alleen in de zomermaanden toegankelijk voor publiek.

En dat is maar goed ook want zo blijven de eilanden wat ze zijn. Een natuurparadijs zonder verkeer, haast of herrie. Eerlijkheidshalve vermelden we er bij dat dit in juli en augustus wel een stuk minder is, dan is het een drukte van belang.  

Zeiltochten naar de Cíes Eilanden

Waar liggen de Cíes Eilanden?

Dit paradijsje ligt voor de kust van Vigo (ongeveer 40 kilometer) en wordt gevormd door drie eilanden: Monte Agudo, el Faro en San Martiño.

Als je er dan toch bent maak dan tijd voor een bezoek aan Vigo, een verrassend leuke stad!

Stranden op de Cíes Eilanden

Rodas
Het strand van Rodas is het grootste strand van de Cíes Eilanden; 1 kilometer lang en 60 meter breed. Dit strand verbindt de eilanden Monte Agudo en Faro. Er is een restaurant, een camping en een reddingspost.

In juli en augustus is de reddingspost dagelijks bemand, in juni en september alleen in het weekend.

Meer stranden
Vanaf Rodas kom je op een kleiner strand, Muxiero. Daarna volgen Bolos en Nosa Señora. Vlakbij de camping ligt Cantareira, bezaaid met mooie ronde keien. En het strandje Areíña heeft zelfs een kapel. Het kleinste strand van de Cíes Eilanden is Margaridas, goed beschut door rotspartijen.

Nudistenstrand op de Cíes

Op Monte Agudo is het enige nudistenstrand van de Cíes Eilanden. Makkelijk bereikbaar, naast de pier.

Maagdelijk
Op het enige strand van het eilandje San Martiño snap je wat er bedoeld wordt met een maagdelijke omgeving. Het strand heeft de vorm van een schelp en wordt in tweeën gedeeld door een soort zeemeertje. Je kunt er alleen komen als je zelf over een vaartuig beschikt.

De Cíes Eilanden voor de kust van Galicië

Overnachten op de Cíes Eilanden

Als je wilt hier wilt overnachten kan dat alleen op de camping. Slapen op een comfortabel bed in een magische omgeving waar de golven je in slaap sussen en de meeuwen je wakker maken.

Doen op de Cíes Eilanden

Wandelen
Er zijn spectacularie wandelroutes op de Cíes Eilanden. Eén van de langste (7 kilometer) is de bergroute op het eiland Faro. Waanzinnig mooie uitzichten op de Ría de Vigo en de zig-zag klim naar de vuurtoren vergeet je van je leven niet!

Duiken
De Ciés Eilanden lijken dan wel op eilanden uit de Bounty-reclame, maar als je gaat duiken zie je alles behalve Tropische vissen. Hier zie je kreeften, spinkrabben en octopussen.

Dichtbij de rotsen zweef je tussen enorme bossen met anemonen, zee-egels en vissen als tong en tarbot.

Duikvergunning
Duiken dus in een zeer rijk eco-systeem. Om dit zo te houden dien je een duik-vergunning aan te vragen.

Zeilen en varen
Ook voor varen, zeilen en verankering dien je de juiste papieren op zak te hebben. Om voor anker te kunnen gaan heb je ten eerste de vaarvergunning nodig. Je kunt het allemaal regelen op de website van Las Islas Atlanticas.

Orka´s en dolfijnen bij Cíes

Tijdens de wateractiviteiten is de kans op het spotten van dolfijnen of zelfs orka´s in de wateren rondom de Cíes Eilanden is groot!

Cies Eilanden

De boot naar de Cíes Eilanden?

Van 15 mei tot 15 september (soms langer) zijn de eilanden te bezoeken. De eilanden liggen op ongeveer 3 kilometer vanaf de kust van Vigo en het boottochtje duurt ruim drie kwartier. Je kunt vanaf verschillende plaatsen overvaren maar daarvoor heb je eerst een autorisatie van de Xunta nodig. Zonder autorisatie kun je geen bootticket kopen.

Met een zeilboot naar de Cíes Eilanden

Zie je de zeilboten voor de kust op de foto? Heerlijk idee toch om zo´n mooie tocht te maken!