Wat is er te zien aan de Costa da Morte
Het ruige gebied aan de Galicische kust spreekt tot de verbeelding. Komt ook een beetje door de naam natuurlijk want Costa da Morte betekent dodenkust. De streek staat bol van legendes, geschiedenis en mooie dingen. Zoals de ellenlange horreo in Lira, Kaap Finisterre of de Fervenza de Ézaro.
1. De langste horreo
De bijzondere horreo en een mooie kerk in Lira zijn de eerste reistip voor de Costa da Morte. De horreo van Lira is 34 meter lang en steunt op 2 rijen van 22 poten. Deze is later gebouwd dan die van Carnota omdat de inwoners van Lira vonden dat hun horreo de langste moest zijn. En dat is gelukt, met 2 meter verschil.
De kerk
Naast de horreo staat de klassiek-barokke kerk van Santa María de Lira, gebouwd in 1607. Wat dit toch al zo prachtig staaltje historische architectuur nóg mooier maakt is de Atlantische Oceaan als decor. En een wandeling door de steegjes rondom geeft je een goed beeld van de typerende bouwstijl aan de Costa da Morte.
2. Carnota en het grootste strand van Galicië
Dit is het dan, het grootste strand van Galicië, in Carnota aan de Costa da Morte. Maar liefst 7 kilometer lang en bij eb op sommige stukken 500 meter breed. Met een mooie, grote duinpartij. Best groot toch? Het is een ongerept strand te noemen. Geen voorzieningen als een bar, douches of waterfietsen. Het is gewoon jij en de zee.
Met de camper naar de Dodenkust
We zagen veel campers onderweg. Gelijk hebben die mensen ook, want er is bijna geen mooiere plek om een nachtje (of meer) je camper neer te zetten. Aan de Atlantische Oceaan, tussen de ongerepte natuur.
De horreo van Carnota
Twee meter kleiner dan die van Lira maar toch 34,74 meter. Ook deze heeft een duiventil en staat naast een prachtige kerk. Deze grote horreos werden gebouwd op het terrein van de kerk omdat de boeren 10% van hun oogst moesten afstaan wilden ze gebruik maken van deze opslagplaats voor hun mais en ander gewas. En dat kon ook alleen maar als ze mee hadden betaald aan de bouw hiervan.
Zin in de Costa da Morte?
Twee dagen aan de Costa da Morte zijn opgenomen in onze 13 daagse rondreis Het Beste van Galicië.
3. Muros, het leukste dorp aan de Costa da Morte
Het oude dorpscentrum van Muros is een Historisch Artistiek Complex. Als je een wandelingetje maakt door de wirwar aan steegjes zie je waarom. Mooie bogen, prachtige (al dan niet gerenoveerde) panden en pleinen sieren het kleine, karakteristieke centrum van dit charmante dorpje.
Bezienswaardigheid in Muros
Het meest bezochte ‘’monument’’ van Muros is de getijdemolen va Pozo de Cachón. Het is één van de weinigen in heel Spanje die je nog kunt bezichtigen.
Muros ligt aan de kust, aan de Ría de Muros y Noia. Het is dus een vissersdorpje. Met een heerlijke boulevard met palmbomen! Erg goed voor een wandelingetje na een dineetje aan de haven.
4. A Fervenza do Ézaro
Van Carnota reden we door naar de waterval de Fervenza do Ézaro. Niet alleen de waterval maar ook de omgeving is waanzinnig mooi. We reden eerst naar de uitkijkpost waar je een adembenemend zicht hebt op de zee en de omringende bergen. Foto´s maken was wat lastig want er staat een heel stevige wind. Deze waterval hoort echt thuis in een rijtje reistips voor de Dodenkust.
De waterval
Een goed onderhouden en makkelijk begaanbaar (vlonder)pad brengt je naar het waterspektakel. Het water glijdt van de hellingen van Pico Peñafiel en Alto Furado waar het vanaf ongeveer 40 meter hoogte met veel geweld naar beneden raast. Prachtig om te zien, maar ook om te horen. Het geraas van een waterval is een oergeluid.
5. De Dodenkust is Kaap Finisterre
Cabo Fisterra, Finisterra of Finis Terrae, na het geweld van de waterval togen we naar het einde van de wereld. Tenminste, dat is wat de Romeinen vroeger dachten omdat ze hier de zon in de machtige Atlantische Oceaan zagen verdwijnen. Hier begin je een beetje te snappen waarom dit de Dodenkust wordt genoemd. Sommige punten zijn duizelingwekkend hoog. En zó mooi!
Fisterra en de pelgrims
Sommige pelgrims lopen na de aankomst in Santiago de Compostela door naar Finisterra, naar de kilometerpaal 0. Ze verbranden hun kleding en kijken naar de zonsondergang. Vroeger werd dit gezien als het symbool van een nieuw leven. Maar het is levensgevaarlijk om je kleding daar te verbranden en bovendien geeft het een enorme puinhoop. Niet doen dus!
De vuurtoren van Kaap Finisterre
Door de pelgrimssfeer die hier hangt lijkt de vuurtoren van Kaap Finisterre soms een beetje in het niet te vallen. De aandacht gaat veelal uit naar de kruizen, beelden en bij de souvenierswinkeltjes is het een drukte van belang.
Maar toch is ie mooi, de vuurtoren! Ondanks dat hij al sinds 1853 het licht in de duisternis is en vanaf 57 kilometer in zee te zien is zijn er talloze schepen vergaan voor deze kust.
6. Kaap Touriñan
Kaap Touriñan is een schiereilandje dat ongeveer 1 kilometer in de zee ligt. Het is een ruige, stormachtige plek, er is nauwelijks begroeiing en de kust is levensgevaarlijk. Waarom dan toch hier naar toe?
De vuurtorens op Kaap Touriñan
Noch de oude, noch de nieuwe en hogere vuurtoren die 93 meter boven de zeespiegel staat, zijn een lust voor het oog. Toch is het een bijzondere plek die duizenden bezoekers per jaar trekt.
Mooiste tip voor de Costa da Morte
De laatste zon
Dit is de plek in Europa waar 2 periodes in het jaar de zon het laatst ondergaat. Van 21 maart tot 25 april en van 11 augustus tot 22 september. Op 31 augustus zag het er om 21.13 uur zó uit.
7. Muxía
Een andere magische plek aan de Costa da Morte is Muxía. Het is een klein, op zich nietszeggend vissersdorpje aan een ruige kust waar golven stuk slaan op de rotsen. Tegenover die rotsen ligt het heiligdom Santuario de la Virgen de la Barca.
Santuario de la Virgen de la Barca
Het verhaal gaat dat de maagd in een stenen boot naar Muxía kwam om de Apostel Santiago aan te moedigen door te gaan met zijn werk. De verschillende stenen op deze plek zouden de resten van de boot zijn. Mede daarom vindt hier jaarlijks één van de grootste bedevaarten van Galicië plaats, op de tweede zondag van september.
Monument
Muxía was één van de zwaarst getroffen plaatsen door de olieramp van de Prestige in 2002. Ter nagedachtenis is er een groot monument geplaatst. De scheur in de steen symboliseert de wond die deze ramp veroorzaakte en zo heet het monument ook. A Ferida betekent de wond.
De leukste reistip voor de Costa da Morte
Kantklossers in Muxía
Vlakbij Muxía ligt het dorp Camariñas waar fijn kantwerk wordt gemaakt. In Muxía troffen we ook een heel aardige dame die met een ongelooflijke snelheid prachtige kant aan het knopen was. Of ik niet wilde vergeten te melden dat ze echt al oud is, maar nog steeds heel ijdel. Ze wilde wel op de foto maar ging eerst haar kapsel doen.
8. Malpica
Malpica de Bergantiños is niet de allermooiste reistip voor de Costa da Morte, maar wel de kleurrijkste. Een vissershavensfeer waar je blij van wordt en een paar fijne stranden sieren deze plek. In Malpica zijn geen twee huizen gelijk. Gebouwen in alle stijlen en kleuren maken het vrolijk. Daarom zijn de inwoners waarschijnlijk ook zo goedgehumeurd. Vriendelijke en goedlachse mensen. En ook Malpica heeft een prachtige vuurtoren.
Playa Mayor in Malpica
Prachtig strand bijna midden in het dorp. Vanaf de boulevard met wat leuke tentjes duik je zo de soms huizenhoge golven in. In de verte zie je de Islas Sisargas. Genieten!
De vuurtoren en het ecomuseum
Deze vuurtoren van Malpica is de modernste vuurtoren van Galicië, pas 23 jaar oud. Het beeld voor de vuurtoren stelt een figuur voor (een kruising tussen een mens en een meeuw) op het punt in de zee te duiken, danwel te gaan vliegen. Voor het ecomuseum Forno do Forte waar men nog prachtige dingen maakt met ouderwetse pottenbakkerij moeten we een keer terug. Gelukkig!