Welkom in León!

Een vakantie in León is niet iets waar vakantie vierend Nederland snel aan denkt. Een gemiste kans want León is prachtig en heeft veel in huis. Cultuur in oude steden als León of Astorga en het schitterende natuurpark van Las Médulas. En het is perfect te combineren met een vakantie in Noord-Spanje. Daarom gingen we er naar toe. Want we weten graag waar we het over hebben.

Landschap León

Ligging León

León is één van de 9 provincies die de autonome regio Castilië en León vormen. In het noorden grenst León aan Cantabrië en Asturië. In het noordwesten grenst het aan Galicië.

Wij nemen León op in een rondreis door Noord-Spanje omdat het qua afstand erg goed te combineren is met de regio´s aan de kust. En de cultuur en natuur van León zijn een mooi en ook leuk contrast met de omliggende gebieden.

Ontdek León, hoogtepunten van een hoofdstad

Ooit was de stad León een kleine Romeinse nederzetting die uitgroeide tot een belangrijk Middeleeuws koninkrijk. Inmiddels is León de hoofdstad van de autonome regio Castilië en León, op de Spaanse hoogvlakte.

Je zal niet vaak horen dat iemand kiest voor een vakantie in León. Wél geniet de stad een grote bekendheid door de Camino Francés, de Franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. León vormt een belangrijke stop op deze route.

Maar bovenal is León een gezellige stad met een mooi aanbod aan cultuur,  historie en Spaanse sferen.

Plaza Mayor van León

De kathedraal van León

Eén van de mooiste kathedralen van Spanje is die van León. Er zijn wat details die direct je aandacht trekken, zoals het 30 meter hoge binnenschip, het koor (het oudste van Spanje) en prachtig gebeeldhouwde portieken en sculpturen.

Maar het meest spectaculaire van deze kathedraal zijn de 134 glas-in-loodramen. Prachtig om te zien.

Kathedraal van León
Kathedraal van León, interieur

Plaza Mayor

Spanje kent vele ‘’Plazas Mayores’’, een beetje stad heeft een centraal plein met deze naam. En eerlijk is eerlijk, de Plaza Mayor van León is niet meteen het mooiste plein. Maar wel karakteristiek en sfeervol. Zeker in de zomer als het goed gevuld is met leuke terrassen. En op marktdagen. Wij vielen met onze neus in de boter op de woensdagmarkt.

Spaanse kazen, ham, chorizo´s en groenten worden er aan de man gebracht. Heel typisch marktje waar je naar hartelust kunt proeven. Met een slokje wijn er bij want dan smaakt alles beter.

Leuk om te doen als je op ontdekkingstocht bent in León.

Markt in León
Mercado plaza mayor, León

Casa de Botines
Als je in Barcelona bent geweest dan herken je het gelijk, de Casa de Botines is onmiskenbaar een werk van de kunstenaar Gaudí. Het werd gebouwd tussen 1891 en 1894 in opdracht van grote textielhandelaars die een mooi pand wilden voor uitbreiding van hun bedrijven. In 1929 nam de Caja de Ahorros y Monte de Piedad de León (een bank) het pand over.

Vanaf 2017 opende het pand de deuren als museum, gericht op het leven van Gaudí.

Basilica de San Isidoro
Als je de oude stadspoort voorbij wandelt kom je bij de Basiliek van San Isidoro.
Er is een mooie collectie romaanse fresco´s met scenes uit de Bijbelse geschiedenis en het plattelandsleven. Verder vind je er kunst als bewerkt edelmetaal.

Casa de Botines, León
Basiliek de San Isidoro, León

Plaza Santa María del Camino
Het historisch centrum van León is klein en bijna alle straatjes komen uit op een plein. Het Middeleeuwse Plaza Santa María del Camino is ook zo´n plein. Een stuk kleiner dan het Plaza Mayor en voor sommige mensen ook een stuk mooier. Met de eeuwenoude bestrating en de prachtige fontein uit 1769 is dat misschien ook wel zo.

Meer zien van Noord-Spanje?

We verzorgen graag jouw rondreis langs de mooiste plekken in het noorden van Spanje. We denken met je mee en je aanvraag voor een reisvoorstel is altijd vrijblijvend.

Vakantie in León? Tapas!

Een rondje tapas is een must in León, het is een echt uitje. Voor de Spanjaarden is het gewoon iets dat bij hun levensstijl hoort. Sterker nog, ze kunnen zich het leven zonder tapas niet voorstellen. León is ook zo´n stad waar ‘’ir de tapas’’ verweven is met de levensstijl van de Leoneses.

In León is de bekendste tapaswijk ‘’el Barrio Humedo’’, dat ‘’natte wijk’’ betekent. De eindeloze rits barretjes en restaurants in deze wijk zorgden voor deze bijnaam.

Het is dan ook niet de bedoeling dat je op één plek blijft. Je gaat van bar naar bar, bestelt een een drankje en de tapa krijg je er bij!

Tapas in León

Ontdek Las Médulas

Echt een indrukwekkend schouwspel, de bruin/oranje rotsformaties van las Médulas.

Als je er zo voor staat zou je niet zeggen dat dit tijdens het Romeinse Rijk de belangrijkste goudmijn van Spanje was. Maar we hoeven er ook niet verbaasd over te zijn want de Romeinen waren natuurlijk heer en meester in het aanleggen van ingenieuze systemen.

Het doorboren van de bergen, de bouw van dammen, de 100 kilometers lange kanalen en de waterafvoer zorgden voor een verwoest landschap toen de Romeinen vertrokken nadat ze andere delfgebieden vonden. Dat was in de derde eeuw na Christus.

Landschap van de Médulas

De Médulas is Werelderfgoed

Het landschap van de Médulas heeft zich door de eeuwen heen prachtig hersteld. Het is een dunbevolkt gebied dus de natuur had alle ruimte. Het is een spectaculair gebied dat in 1997 is erkend als Werelderfgoed en in 2002 tot Natuurmonument werd verklaard.

Uitkijkpunt Orellán
De Médulas zijn op vele manier te bezoeken en te ontdekken. Maar bij het uitkijkpunt Orellán heb je een fantastisch zicht op de oranje/bruine rotsformaties en de omgeving er omheen. Vanuit dit punt kun je ook verschillende wandelingen maken.

Erg leuk en interessant om te doen en vooral prachtig om te zien. Een absolute must-see!

Oude mijnen van las Médulas
Las Médulas, León

Galicië en León

In Galicië hebben we ook zo´n prachtig natuurgebied, de Ribeira Sacra. Om beiden te ontdekken hebben we een rondreis door Galicië en León voor je. Een reis om mooie herinneringen te maken.

Astorga

Astorga ligt vlakbij León. Wij vonden het een beetje León in het klein. Maar voor zo klein als het is heeft het verrassende bezienswaardigheden. En die zijn allemaal dicht bij elkaar. De kathedraal, die best heel behoorlijk is staat naast hét hoogtepunt van Astorga; het bisschoppelijk paleis van Gaudí. En de historische stadsmuur, ook prachtig.

In Astorga komen twee pelgrimsroutes samen, de camino Francés en de camino de la Plata. De pelgrims die de stad doorkruizen worden begroet door een beeltenis van een pelgrim op het dak van de kathedraal.

Kathedraal van Astorga, León

Bisschoppelijk paleis van Gaudí

Alles wat er gezegd wordt over het paleis van Gaudí in Astorga is waar. Het is prachtig!
Het is al mooi om te zien als je er voor staat maar binnen kijk je echt je ogen uit.

Het is bijzonder omdat het één van de weinige bouwwerken in Noord-Spanje is van deze meester-architect.

De € 6 entree betaal je graag om te genieten van de gebrandschilderde ramen, kunstwerken en entourage in het interieur van het paleis.

Bisschoppelijk Paleis van Gaudí in Astorga
Palacio de Gaudí, Astorga

Camino museum

Het paleis van Gaudí is een must-see voor liefhebbers van Gaudí. Maar zeker ook voor iedereen die de camino een warm hart toedraagt want er is een museum gewijd aan de camino naar Santiago.

Museo del Camino, Palacio de Gaudí, Astorga

Rondje historisch centrum Astorga

Naast al deze interessante geschiedenis is Astorga ook een stadje waar je lekker doorheen kunt slenteren om sfeer te proeven. En dan bedoel ik letterlijk proeven. De cecina, een heel mals runderrookvlees uit León prijkt op iedere menukaart en wordt vaak als tapa geserveerd.

De Plaza Mayor
Mooi plein waar het stadhuis met zijn barokke gevel direct opvalt. En natuurlijk de twee poppen die gehuld in klederdracht, ieder de uur de klokken luiden.

Plaza Mayor, Astorga, León

Muurschilderingen
Op verschillende punten in de stad zijn muurschilderingen met heel fraaie afbeeldingen.
Op één zie je dames die de papiertjes vouwen waar de mantecados in worden verpakt. Een koekje bereid met o.a. amandeldeeg, Astorga is er beroemd om.

Je ziet er vele fabriekjes en winkels waar dit wordt gemaakt en verkocht.

De oude stadsmuur
De Romeinse stadsmuur van Astorga werd eind derde, begin vierde eeuw na Christus gebouwd en lijkt sterk op die van Lugo. Ze zijn ook (bijna) gelijktijdig gebouwd. Ook dit is een prachtig exemplaar waar je over kunt wandelen.

Samen met de kathedraal, het paleis en het park er voor vormt het een prachtig geheel.

Fijne stad, kleinschalig en vriendelijk, een  stad waar je je huis voelt.

Astorga, León
Mantecados uit Astorga
Muurschilderingen Astorga

Castrillo de los Polvazares

Prachtig gehuchtje met het stempel ‘’Mooiste dorpen van Spanje’’.

Het bestaat uit één lange straat met aan weerzijde huizen, wat kleine bars en een paar zijstraten die uitkomen op weilanden. Het is er brandschoon en alle voorzieningen zijn aanwezig. Menig grote stad zou er jaloers op zijn. En ja, ook hier is er een plaza mayor! Mini, maar toch het belangrijkste plein.

Wat je er helemaal niet verwacht is een restaurant met een Michelinster. Maar het is er!

In het midden van de hoofdstraat is een soort pad met ‘’handige’’ straatstenen. Deze zijn vast op zo´n manier gekozen dat ze de uitstraling van dit dorp niet om zeep helpen en om wat makkelijker te lopen. Want de rest van de bestrating is een uitdaging.

Doe dus heel, heel makkelijke schoenen aan.

Plaza Mayor van Castrillo de Polvazares
Castrillo de Polvazares, één van de mooiste dorpen in Spanje
Castrillo Polvazares, León

Meer zien van Noord-Spanje?

We verzorgen graag jouw rondreis langs de mooiste plekken in het noorden van Spanje. We denken met je mee en je aanvraag voor een reisvoorstel is altijd vrijblijvend.