Stoer en groen Ribeira Sacra

Wijngebied Ribeira Sacra. De naam alleen al is prachtig en maakt nieuwsgierig. Het betekent Heilige Oever. Eeuwenoude wijngaarden, bodega´s, Romaanse monumenten en het elegante slingerpad van de Río Sil en de Miño maken dit wat het is. Een bijzonder mooi en ruig gebied in het diepe binnenland van Galicië, dat niemand onberoerd laat. Vooral in de herfst.

Herfst in de Ribeira Sacra

Cañón de Sil

De Cañon de Sil, de diepe kloof waar de Sil kronkelend zijn pad zoekt is één van de meest bekende punten in de Ribeira Sacra. Het is een indrukwekkend geheel van wijngaarden en granieten rotsformaties. Het is er stil, weids, prachtig en overweldigend.

Het Ribeira Sacra gebied is uitgestrekt en ligt in twee provincies, Lugo en Ourense. De rivier de Sil vormt de grens tussen de twee provincies Er zijn verschillende bruggen die je van de ene naar de andere kant brengen.

Balcones de Madrid

Er zijn veel uitkijkpunten in de Ribeira Sacra. Bij het dorp Parada de Sil vind je Balcones de Madrid. Het is goed toegankelijk en geeft je een fraai zicht op de Cañones.

Balcones de Madrid, Ribeira Sacra

Maar …

Veel leuker is de uitkijkpost bij Vilouxe. Vooral omdat je eerst door het heel erg vervallen maar nog steeds bewoonde, gehuchtje loopt. Geen trappen of relingen hier, maar nét een beetje meer zicht. Als je hoogtevrees hebt, bereid je vast voor!

Vilouxe
Ribeira Sacra uitkijkpost

Wijngebied met kerken en kloosters

Vanaf hoog ziet alles er uit als een rotsachtig en ruig gebied. Maar de flanken van de Sil en de Miño, van soms wel 500 meter hoog vormen al sinds eeuwen het levensonderhoud in wijngebied Ribeira Sacra. De flanken zijn enorm vruchtbaar en zorgen voor een mooi schouwspel aan wijncultuur met stoere wijnbouw en een hoge kwaliteit Galicische wijn.

Is de Ribeira Sacra leuk voor kinderen?

Nou, wijn, kloosters en kerken … dat klinkt niet als een leuke plek voor een vakantie met kinderen in Galicië. En toch is de Ribeira Sacra leuk voor kinderen. Er zijn wat rivierstrandjes en je kunt kayaks en kano´s huren. En zelfs die religieuze bouwwerken vinden de meeste kinderen leuk. Ze staan vaak in een sprookjesachtige omgeving en alle gangen, torentjes, verborgen trappen of deuren wekken altijd nieuwsgierigheid.

Heilige oevers

In 1124 gaf Koningin Teresa van Portugal het gebied van het Klooster van Montederramo de naam Rivoyra Sacrata. De voorloper van het huidige Ribeira Sacra. Met de grootste concentratie religieuze bouwwerken van Europa uit de Middeleeuwen is het inderdaad heilig. En bijzonder.

San Pedro de Rocha
Het klooster van San Pedro de Rocha. Het oudste klooster van Galicië en uitgehouwen in de rotsen.

Parador de Santo Estevo
Het voormalig klooster Santo Estevo de Ribas de Sil is één van de bekendste bouwwerken en doet inmiddels dienst als Parador.

Ontdek Wijngebied Ribeira Sacra

Dit prachtige gebied is natuurlijk opgenomen in onze rondreizen door Galicië.

In de 12-daagse rondreis langs de Paradores van Galicië verblijf je in het hart van de Ribeira Sacra.
Heb je wat minder tijd dan is de 8-daagse rondreis Ontdek Galicië een mooie optie.

Parador van Santo Estevo

Hotels in de Ribeira Sacra

Bij een mooie rondreis hoort een mooie accommodatie.

Een greep uit onze hotels in de Ribeira Sacra.

D.O. Ribeira Sacra

De Denominación de Origen Ribeira Sacra, de oorsprongsbenaming, bestaat sinds 1997 en beslaat een oppervlakte van 1500 hectare aan wijngaarden. Dit is meer dan 5% van de totale oppervlakte aan wijnbouw in Galicië.

Wijn uit de Ribeira Sacra

Voor wijnliefhebbers is het hier een paradijs. Er worden veelal jonge wijnen geproduceerd en wat gerijpte rode wijnen. De wijnproductie is verdeeld over 5 zones, Chantada, Ribeira do Miño, Amandi, Ribeira do Sil en Quiroga Bibei.

Legendarisch en belangrijk
De Amandi werd jarenlang exclusief verbouwd en geproduceerd voor de Paus. (Of voor het hele Vaticaan, wie weet …)

Wit en rood
Voor de witte wijnen worden de Godello en Albariño druiven gebruikt en voor de rode wijnen de Mencia, Brecellao en Merenza.


Heroïsche wijnbouw

De wijnteelt op de steile flanken is met recht heroïsch te noemen. De wijntelers halen halsbrekende toeren uit om de wijngaarden te verzorgen. Om maar te zwijgen van de oogst. Na de pluk moeten de druiven de steile hellingen op  voor transport. En dat allemaal op soms 400 meter hoogte.

Druivenoogst op eenzame hoogte
De ezels die vroeger werden ingezet doen nog maar af en toe mee. Eén en ander is gemoderniseerd, er zijn bijvoorbeeld rails. Maar nog steeds is de wijnoogst in de Riberia Sacra een hels karwei. Een heroïsche klus. En je kunt maar beter geen hoogtevrees hebben.

Wijngaarden Ribeira Sacra
Foto: turismoribeira.sacra.org
Druivenoogst
Foto: turismoribeira.sacra.org

100 Bodega´s

Maar liefst 100 bodega´s telt dit wijngebied. Kleine, autenthieke bodega´s en wat grotere bodega´s met meer moderne faciliteiten. Maar alle bodega´s in de Ribeira Sacra hebben één ding gemeen; ze maken fantastische wijnen.

Meer Ribeira Sacra

Je zou bijna denken dat de Ribeira Sacra bestaat uit de Cañón de Sil en wijngaarden. Maar tot dit hele gebied behoren 15 grote en kleine gemeentes waar onder een paar prachtige parels. Sober bijvoorbeeld, waar de tijd maar niet voorbij gaat, het van oorsprong voorname stadje Monforte de Lemos of het verdronken dorp Portomarin.

Boottocht en wijnproeverij Ribeira Sacra

Vanaf een boot heb je een heel ander zicht op de bijzondere wijngaarden. En zo´n tochtje sluit je natuurlijk af met een wijnproeverij!

Beide aktiviteiten organiseren we graag voor je tijdens je rondreis. 

Rondvaart over de Sil in de Ribeira Sacra.