Historisch Tui aan de Miño
Je kunt je goed voorstellen dat Tui in Galicië vroeger een heel belangrijke stad was voor deze regio. De glorie van weleer hangt nog steeds in het karaktervolle, stokoude centrum en bij de imposante Kathedraal.
Een historisch, prachtig stadje dat mooi ligt te zijn aan de rivier de Miño, de natuurlijke grens met Portugal.
Een cultuursnuiver eerste klas!
De Kathedraal van Tui
De imposante kathedraal is het icoon van de stad. Je ziet het silhouet opdoemen vanaf vele punten. De bouw van de kathedraal van Tui begon in 1120 maar het duurde tot 1225 voor hij werd ingewijd. De kathedraal is van Romaanse oorsprong, met een Gotische, spectaculaire gevel. Dit juweeltje is tevens de enige kathedraal van de provincie Pontevedra en herbergt ook het enige Gotische klooster van Galicië.
Rondje cultuur in Tui
Voor een rondje door het prachtige, historische stadscentrum van Tui kun je je hakken beter thuislaten. De wijk bevindt zich in een ommuurd gedeelte met talloze sfeervolle panden, bogen, torens en tunneltjes die je meenemen naar de Middeleeuwen.
Je wandelt door smalle, steile steegjes met soms gladde keien, die uitkomen bij de oevers van de Miño. Het is een plaatje en daarom ook uitgeroepen tot Historisch Artistiek Complex.
Muren
Van het oude verdedigingscomplex zijn nu alleen nog één van de poorten, de voet van de toren en kleine delen van de muren te zien. Maar dit geeft een goed beeld van hoe het vroeger moet zijn geweest.
San Telmo
De kapel van San Telmo straalt nog steeds in volle glorie. Dit is het enige pand met Portugese barok in Galicië, gebouwd in het huis waar de Dominicaanse heilige San Telmo stierf.
Het mooiste van Tui
Vroeger heeft het er vast anders uit gezien (en geroken) maar nu is het een plaatje. Dit smalle steegje diende als een soort gootsteen voor de rommel uit de ”darmenwerkplaats”.
In de Triperia werd pens bewerkt voor kaarsen en darmen schoongemaakt voor het maken van worstsoorten als chorizo. Voor mij het mooiste en meest authentieke steegje van dit dorp op de grens met Portugal.
Ontdek Tui
De omgeving van dit stadje in het zuiden van Galicië heeft ook veel in zijn mars. Het natuurpark Monte Aloia is een geweldig mooi park om te wandelen. En aan de kust vind je de indrukwekkende Monte Santa Tecla bij kleurrijk A Guarda.
De Camino Portugués, Tui en Noord-Portugal
De Internationale brug, die er in 1886 kwam, maakte ook dat Tui de toegangspoort naar Galicië werd voor de Pelgrims op de Camino Portugués. Er kwam zelfs een Pelgrimsziekenhuis, vandaag de dag is dit pand een museum.
De brug is niet alleen een symbool van de camino maar ook van de band tussen Spanje en Portugal. Er kwam zelfs een Pelgrimsziekenhuis, vandaag de dag is dit pand een museum.
Valença do Minho, Noord-Portugal
Maar niet alleen pelgrims wandelen over die brug. De wandeling langs de Miño is heerlijk en je wandelt zo naar Portugal. Als je hoogtevrees hebt loop je gewoon hard door want het fort aan de overkant is wel een beloning. Het is maar 400 meter en dan loop je al het Fortaleza de Valença binnen.
Zeer de moeite waard en je hebt ook nog eens een spectaculair uitzicht op Tui. Weer terug in Galicië ga je nog even schommelen …
De Miño
De groene omgeving van Tui is mede te danken aan de Miño, de grootste rivier van Galicië. Maar de rivier zorgt ook voor recreatie. Er wordt druk gevaren met kano´s en bootjes en gezwommen. De rivier de Miño is ook de leverancier van lamprei. In Arbo, een dorp meer naar het Oosten wordt jaarlijks een gastronomisch feest gehouden ter ere van deze vis.
Vlakbij
Vlakbij, op nog geen kwartiertje rijden vind je het schitterende Monte Aloia. Eén van de mooiste natuurgebieden in Galicië en het eerste als zodanig erkende park.
Nog even snel door de geschiedenis
De vruchtbare oevers van de Miño zijn van oudsher een geliefde plek om te wonen. Uit opgravingen in de omgeving van Tui en bij het nabij gelegen park Monte Aloia blijkt dat mensen dit 100.000 jaar geleden ook al vonden. Tui werd een rijke enclave en dat zorgde met name in de Middeleeuwen voor aanvallen van Arabieren en Vikingen.
Maar de stad bleef overeind en kwam onder de heerschappij van een bisschop. Hierdoor groeide Tui uit tot een religieus, administratief en commercieel centrum en werd daarmee een belangrijke stad voor Zuid-Galicië.