Wat is een casa rural?

Een casa rural is een landelijk gelegen huis, de laatste tijd helemaal in als accommodatie tijdens de vakantie. Met de opkomst van het turismo rural, toerisme op het platteland, is het aanbod aan leuke vakantieverblijven in een landelijke omgeving toegenomen. En als het gaat om landelijk is Galicië een paradijs. Wat kun je verwachten van een verblijf in een casa rural in Galicië?

Een casa rural is van vroeger

Een casa rural is altijd een oude boerderij of een landhuis. In het interieur van zo´n accommodatie op het platteland vind je dan ook veel antiek, hout, decoratie en snuisterijen uit de tijd van toen. Alles prachtig gerenoveerd met behoud van historische elementen als balken, pleisterwerk en natuursteen.

Een casa rural in Galicië

Een modern oud landhuis

Maar het is niet alleen maar oud wat je ziet. Een casa rural in Galicië is van alle gemakken voorzien. Afhankelijk van de categorie van zo´n landelijk vakantiehuis kun je luxe dingen als een jacuzzi of sauna treffen.

Met zwembad
Bij landelijke accommodaties is een (klein) zwembad geen uitzondering. En dat is ook wel heel lekker in het diepe binnenland van Galicië.

Maar, we kennen allemaal de foto´s van zwembaden op de webs van bekende accommodatie aanbieders. Foto´s genomen vanuit die ene hoek waar het zwembad gigantische afmetingen krijgt die helemaal niets te maken hebben met hoe het écht is. Heel vaak (of bijna altijd) is het zwembad stukken kleiner maar altijd goed voor een verfrissing!

Kleinschalige landelijke accommodatie aan de Dodenkust, Galicië

Rural is een breed begrip

Hoe landelijk is rural? Voor de één is landelijk een plek waar in de wijde omtrek niets is. Een echte middle of nowhere waar je de auto nodig hebt voor alles. Voor de ander is uitzicht op een weiland met paarden en koeien en een paar huizen vlakbij al landelijk genoeg.

Rural aan de Galicische kust
Ook goed om te weten is dat een casa rural ook best op 10 minuten rijden van het strand kan zijn. Dan zit je lekker tussen het groen, met veel ruimte maar is de kust ”om de hoek”. En zo´n accommodatie wordt ook aangeduid met de term rural.

Wat is er allemaal mogelijk bij landelijke accommodaties?

Er zijn verschillende landelijke accommodaties die de zelfde aanduiding hebben; casa rural. Wat moet je weten alvorens je een keuze maakt?

Casa rural, landelijk vakantiehuis

Een landhuis waar een aantal kamers met eigen badkamers worden verhuurd. Met een eetzaal, woonkamer, tuin en/of terras voor  gemeenschappelijk gebruik. Altijd kleinschalig met tussen 4 en 6 kamers. Zo´n accommodatie biedt vaak de optie logies en ontbijt en daarom wordt deze vorm ook wel aangeduid als landelijke bed and breakfast.

Lunch en diner in casa rural in Galicië

Er zijn casas rurales waar lunch en diner wordt aangeboden. Een kleine kaart met streekgerechten en huisgemaakte desserts.

Hotel rural, landelijk hotel

Kleinschalige, landelijk hotels in dezelfde setting als de casa rural. Kunstig gerenoveerde boerderijen of landhuizen van alle gemakken en soms van pure luxe voorzien. Deze landelijke hotelletjes hebben rond de 15 kamers en heel vaak wordt er naast ontbijt ook lunch en diner geserveerd.

Hier kun je de service en comfort van goede hotels verwachten. Het is alleen klein en persoonlijk gehouden.

Ons favoriete hotel rural in de Rías Baixas is daar een goed voorbeeld van.

Hotel rural met luxe kamers

Mi casa es tu casa

Soms wonen de eigenaren van zo´n casa rural in Galicië ook in het huis. In een apart gedeelte met een aparte ingang enzo. Dit zie je steeds minder maar is niet ongebruikelijk.

Landelijke gastronomie

Je kunt er van uit gaan dat een casa rural al eeuwen in de familie is en ook door de familie gerund wordt.

Als er lunch en/of diner wordt geserveerd staan er geen topkoks met diploma´s in de keuken maar bereiden opa´s en oma´s gerechten waar die topkoks maar moeilijk aan kunnen tippen.

Bij een hotel rural is dit vaak ook het geval maar wordt een fantasierijke keuken niet uit de weg gegaan. Ook is er een uitgebreidere wijnkaart.

Galicië en rural

Als je kiest voor een landelijke accommodatie in Galicië gebeurt het maar weinig dat restaurants of barretjes op loopafstand van de casa rural of hotel rural is. Daarom zoeken wij altijd een leuke onderkomen waar je kunt dineren en ´s avonds nog een glaasje kunt drinken op een terras of in de tuin. Kun je de auto laten staan!

Wat kost een verblijf in een casa rural?

De prijzen voor een verblijf in een casa rural in Galicië verschillen behoorlijk. De mate van luxe, de periode en de locatie spelen een grote rol. Een kleine richtlijn voor een prijs per nacht op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt kunnen we wel geven.

In het laagseizoen kun je uitgaan van een bedrag tussen de € 75 en € 100 per nacht.

Ga je in het hoogseizoen kun je rekenen op een overnachting vanaf € 100 en dit kan bij de luxere accommodaties ook makkelijk € 170 per nacht worden.