De Costa da Morte stond al een tijdje op ons verlanglijstje. Dus wij stapten in de auto en reden naar de Dodenkust in het westen van Galicië. Een kust die bol staat van de legendes, geschiedenis en mooie dingen. Zoals de ellenlange horreo in Lira, Kaap Finisterre of de Fervenza de Ézaro.

De Costa da Morte is hoog en ruig

1. Lira

Lira stond op de route voor de horreo en een mooie kerk. De horreo van Lira is 34 meter lang en steunt op 2 rijen van 22 poten. Deze is later gebouwd dan die van Carnota omdat de inwoners van Lira vonden dat hun horreo de langste moest zijn. En dat is gelukt, met 2 meter verschil.

De horreo in Lira

De kerk
Naast de horreo staat de klassiek-barokke kerk van Santa María de Lira, gebouwd in 1607. Wat dit toch al zo prachtig staaltje historische architectuur nóg mooier maakt is de Atlantische Oceaan als decor. En een wandeling door de steegjes rondom geeft je een goed beeld van de typerende bouwstijl aan de Costa da Morte.

Iglesia de Santa María de Lira

2. Carnota

Dit is het dan, het grootste strand van Galicië, in Carnota aan de Costa da Morte. Maar liefst 7 kilometer lang en bij eb op sommige stukken 500 meter breed. Met een mooie, grote duinpartij. Best groot toch? Het is een ongerept strand te noemen. Geen voorzieningen als een bar, douches of waterfietsen. Het is gewoon jij en de zee.

Carnota, het grootste strand van Galicië

Campers
We zagen veel campers onderweg. Gelijk hebben die mensen ook, want er is bijna geen mooiere plek om een nachtje (of meer) je camper neer te zetten. Aan de Atlantische Oceaan, tussen de ongerepte natuur.

Campers in Carnota

De horreo van Carnota

Twee meter kleiner dan die van Lira maar toch 34,74 meter. Ook deze heeft een duiventil en staat naast een prachtige kerk. Deze grote horreos werden gebouwd op het terrein van de kerk omdat de boeren 10% van hun oogst moesten afstaan wilden ze gebruik maken van deze opslagplaats voor hun mais en ander gewas. En dat kon ook alleen maar als ze mee hadden betaald aan de bouw hiervan.

De horreo van Carnota

3. A Fervenza do Ézaro

Van Carnota reden we door naar de Fervenza do Ézaro. Fervenza betekent waterval. Niet alleen de waterval maar ook de omgeving is waanzinnig. We reden eerst naar de uitkijkpost waar je een adembenemend zicht hebt op de zee en de omringende bergen. Foto´s maken was wat lastig want er staat een heel stevige wind.

Uitkijkpost van Ézaro

De waterval
Een goed onderhouden en makkelijk begaanbaar (vlonder)pad brengt je naar het waterspektakel. Het water glijdt van de hellingen van Pico Peñafiel en Alto Furado waar het vanaf ongeveer 40 meter hoogte met veel geweld naar beneden raast. Prachtig om te zien, maar ook om te horen. Het geraas van een waterval is een oergeluid.

Waterval van Ézaro

4. Landelijk overnachten

Een typisch Galicisch landhuis in en boerenenclave of een mooi landelijk hotel met zwembad? Informeer naar de mogelijkheden.

5. Kaap Finisterre

Cabo Fisterra, Finisterra of Finis Terrae, na het geweld van de waterval togen we naar het einde van de wereld. Tenminste, dat is wat de Romeinen vroeger dachten omdat ze hier de zon in de machtige Atlantische Oceaan zagen verdwijnen. Hier begin je een beetje te snappen waarom dit de Dodenkust wordt genoemd. Sommige punten zijn duizelingwekkend hoog. En zó mooi!

Cabo Fisterra

Fisterra en de pelgrims
Sommige pelgrims lopen na de aankomst in Santiago door naar Fisterra, naar de kilometerpaal 0. Ze verbranden hun kleding en kijken naar de zonsondergang. Vroeger werd dit gezien als het symbool van een nieuw leven. Vandaar.

Kilometerpaal 0

De vuurtoren van Cabo Fisterra
Door de pelgrimssfeer die hier hangt lijkt de vuurtoren van Cabo Fisterra soms een beetje in het niet te vallen. De aandacht gaat veelal uit naar de kruizen, beelden en bij de souvenierswinkeltjes is het een drukte van belang. Maar toch is ie mooi, de vuurtoren! Ondanks dat hij al sinds 1853 het licht in de duisternis is en vanaf 57 kilometer in zee te zien is zijn er talloze schepen vergaan voor deze kust.

Vuurtoren op Kaap Finisterre

6. Kaap Touriñan

Kaap Touriñan is een schiereilandje dat ongeveer 1 kilometer in de zee ligt. Het is een ruige, stormachtige plek, er is nauwelijks begroeiing en de kust is levensgevaarlijk. Waarom dan toch hier naar toe?

Hoge kliffen bij Kaap Touriñán

De vuurtorens op Kaap Touriñan
Noch de oude, noch de nieuwe en hogere vuurtoren die 93 meter boven de zeespiegel staat, zijn een lust voor het oog. Toch is het een bijzondere plek die duizenden bezoekers per jaar trekt. Waarom?

Vuurtorens op Cabo Touriñán

De laatste zon
Dit is de plek in Europa waar 2 periodes in het jaar de zon het laatst ondergaat. Van 21 maart tot 25 april en van 11 augustus tot 22 september. Op 31 augustus zag  het er om 21.13 uur zó uit.

De laatste zon in Touriñan

7. Muxía

We besloten te overnachten in Muxía, op een magische plek; bij het terrein van de Santuario de la Virgen de la Barca. Tegenover de golven die stuk slaan op de rotsen. Goed en mooi plekje voor de camper trouwens.

Overnachten in Muxia

Impressie route 

Zonsopgang in Muxía
De volgende ochtend werd september verwelkomd met een zonsopgang die een prachtige dag beloofde. En dat werd het ook!

Zonsopgang in Muxía

Santuario de la Virgen de la Barca
Het verhaal gaat dat deze maagd in een stenen boot naar Muxía kwam om de Apostel Santiago aan te moedigen door te gaan met zijn werk. De verschillende stenen op deze plek zouden de resten van de boot zijn. Mede daarom vindt hier jaarlijks één van de grote bedevaarten van Galicië plaats, op de tweede zondag van september.

Santuario de la Virgen de la Barca
Muxía, Santuario

Monument
Muxía was één van de zwaarst getroffen plaatsen door de olieramp met de Prestige in 2002. Ter nagedachtenis hier aan is er een groot monument geplaatst. De scheur in de steen symboliseert de wond die deze ramp veroorzaakte en zo heet het monument ook. A Ferida betekent de wond.

A Ferda, de wond

Kantklossers in Muxía
Vlakbij Muxía ligt het dorp Camariñas waar fijn kantwerk wordt gemaakt. In Muxía troffen we ook een heel aardige dame die met een ongelooflijke snelheid prachtige kant aan het knopen was. Of ik niet wilde vergeten te melden dat ze al 73 is, maar nog steeds heel ijdel. Ze wilde wel op de foto maar ging eerst haar haar doen.

Kantklossen

8. Malpica

Wat een schattig dorp is Malpica de Bergantiños! Een vissershavensfeer waar je blij van wordt en een paar fijne stranden sieren deze plek. In Malpica zijn geen twee huizen gelijk. Gebouwen in alle stijlen en kleuren maken het kleurrijk en vrolijk. Daarom zijn de inwoners waarschijnlijk ook zo goedgehumeurd. Vriendelijke en goedlachse mensen. En ook Malpica heeft een prachtige vuurtoren.

Malpica aan de Costa da Morte

Playa Mayor
Prachtig strand bijna midden in het dorp. Vanaf de boulevard met wat leuke tentjes duik je zo de soms huizenhoge golven in. In de verte zie je de Islas Sisargas. Genieten!

De Playa Mayor in Malpica
Islas Sisargas

De vuurtoren en het ecomuseum
Deze vuurtoren van Malpica is de modernste vuurtoren van Galicië, pas 23 jaar oud. Het beeld voor de vuurtoren stelt een figuur voor (een kruising tussen een mens en een meeuw) op het punt in de zee te duiken, danwel te gaan vliegen. Voor het ecomuseum Forno do Forte waar men nog prachtige dingen maakt met ouderwetse pottenbakkerij moeten we een keer terug. Gelukkig!

Impressie route 

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Weetjes

  • De Costa da Morte is het stuk kust tussen de Rías Baixas en de Rías Altas.

  • Met hier en daar een vergissing hebben wij 500 kilometer gereden.

  • Wil je advies bij  het samenstellen van jouw ideale rondreis? Neem dan contact met ons op via: info@ontdekgalicie.nl

  • De vuurtorens van Malpica, Muxía en Cabo Fisterre vormen onderdeel van O Camiño dos Faros, de route van de vuurtorens aan deze kust.