Dit is Vigo
Modern, vrolijk, dynamisch en met een mooie historie. Vigo heeft aardig wat in zijn mars en dat hoort ook zo als je de grootste stad van Galicië bent. Een havenstad aan de Atlantische Oceaan met een levendige arbeiderssfeer, tegenover de Cíes Eilanden en midden in de Rías Baixas. Tijd voor een bezoek aan deze sprankelende stad.
Wat is er allemaal te zien in Vigo?
Het havengebied van Vigo is omvangrijk en uitgerust met de meest moderne infrastructuur. Zeilboten, grote cruiseschepen en de veerboten die varen naar de Cíes Eilanden. Voor alle vaartuigen is er een plek.
De commerciële haven is een belangrijke internationale haven waar je veelal vrachtschepen, containers en kranen ziet.
Van Vigo naar de De Cíes Eilanden
De Cíes Eilanden vormen samen met de eilanden Cortegada, Sálvora en het eiland Ons het Nationaal Park van de Atlantische Eilanden van Galicië. Het hele park is een beschermd natuurgebied met paradijselijke stranden.
De Cíes eilanden liggen voor de kust van Vigo.
De haven van deze stad daarom een uitgelezen plek om aan boord te gaan voor een overtocht naar de Cíes Eilanden.
Ga je liever zeilen naar de eilanden? Dat kan ook!
De vissershaven
Bij de wijk El Berbés vind je de vissershaven. De visveiling en de visserswijk Ribera vind je ook in dit karakteristieke stukje van de stad.
Voor vroege vogels
Alles wat er gebeurt, vanaf het binnenkomen van de vissersboten tot aan de verkoop op de veiling is een waar spektakel. Het is een drukte van belang met een duidelijk stempel van de stad, de eeuwenoude band met het zeeleven.
Het is wel een bezoek voor vroege vogels, zo tussen 4 en 5 uur ´s ochtends gebeurt het allemaal!
Oesters eten in Vigo
In dit gedeelte, bij de markt A Pedra is een straatje waar je moet zijn als je oesters wilt eten.
Het heeft de verrassende naam La calle de las ostras, de Oesterstraat.
Ook als je niet van oesters houdt is het een aanrader. Omdat het zo leuk is en er niet alleen maar oesters geserveerd worden.
Historisch centrum van Vigo
In de meeste oude steden is het historisch centrum rondom een belangrijke kathedraal of kerk. Vigo heeft daar niet zo veel van en het historisch centrum van de stad is dan ook klein. Maar daarom niet minder leuk.
De plaza de la Constitución met zijn mooie arcadebogen en terrassen en de straatjes daar omheen of de concatedral van Santa María zijn de historische blikvangers in het centrum.
Het plein van de wijn
Dit plein is ook de plek voor wijn en tapas. Net als de calle Royal of de buurt van La Colegiata. ´s Avonds na 21.00 uur heerst er een gezellige drukte aan de statafels voor de barretjes en de terrassen.
Winkelen
Iets wat ook heel goed kan in deze stad is shoppen. Winkelen in Vigo is een feestje! In de straten Principe en Urzáis kun je je helemaal uitleven.
Parque de Castrelos
Aan de rand van de stad ligt het park Castrelos. Een mooi aangelegd, groot stadspark waar het Pazo de Quiñones de León staat.
In dit vroegere paleis is het museum van Vigo gevestigd. Hier kom je alles te weten over de kunst, archeologie en geschiedenis van Galicië.
Majesteus
De grootsheid van de stad zie je terug in de panden langs de brede avenidas. Het doet je een beetje aan Barcelona denken.
Prachtige panden als Casa Bárcena of het schitterende hotel Moderno sieren deze belangrijke straten in de stad.
Hoog boven de Porta do Sol zie je een beeld, El sireno heet het. Vrij vertaald zou dat de Zeemeerman worden. Het is een moderne sculptuur die het moderne Vigo moet weerspiegelen. Maar de inwoners vinden het beeld spuuglelijk.
Mooie monumenten
De stad heeft geen lange lijst met historische kloosters of kerken. Maar naast de prachtige panden zijn er een paar monumenten die de aandacht vragen.
Caballos Salvajes
Op de Praza de España is een kunstig staaltje beeldhouwwerk van 18 meter hoog. De vijf wilde paarden die via een waterval naar de hemel klimmen zijn een ode aan de wilde paarden die in de omringende bergen leefden.
De arbeiders
Op de Gran Vía vind je het monument ter ere van de arbeiders, de Rederos. Het beeldt een stel mannen uit die een loodzwaar visnet meeslepen. Knap gemaakt.
De emigranten
Bij de haven, aan de Avenida de Castelao staat het geheel aan monumenten dat een scene uit het emigrantenverleden van Vigo, of eigenlijk van heel Galicië uitbeeldt.
Een vader met koffer, moeder en kind en nog wat figuren. Indrukwekkend, er is gevoel in dit geheel.
Vigo, Jules Verne en Kapitein Nemo
Het best bewaarde geheim van kapitein Nemo is in Vigo, zegt Jules Verne. Wist je dat de Nautilus naar de stad kwam op zoek naar goud? Op de bodem van de Ría de Vigo liggen tientallen gezonken galjoenen, beladen met goud uit Amerika.
Grote schatten die nog niet gevonden zijn.
In zijn bekende boek `20.000 mijl onder zee´ wijdt de schrijver een hoofdstuk aan De baai van Vigo en voedt hiermee de legende over de schatten van Rande. Het boek is vele malen verfilmd.
Het verhaal gaat dat er nu nog steeds goud, zilver en juwelen op de bodem van de Ría de Vigo liggen. Schatten die tijdens de slag om Rande in 1702 naar de bodem gezonken moeten zijn. Vandaar de naam van de brug, Puente de Rande.
De schatten zijn niet gevonden maar wel ankers en kanonnen. Die kun je zien in het park Monte Castro. Legende of niet, de laatste keer dat duikers op zoek gingen naar deze schatten was in 2011.
Een tijd na het schrijven van het boek bracht Jules Verne een bezoek aan de stad en als dank daarvoor is dit bronzen monument gemaakt.
In 2005, honderd jaar na zijn dood, maar toch! Je vindt het bij de haven, op Avenida Beiramar.
De geschiedenis van Vigo in beeld
Wat je ook echt moet doen als je in de grootste stad van Galicië bent is het Castelo do Castro bezoeken.
Het fort maakte samen met de inmiddels verdwenen muren deel uit van het verdedigingssysteem van de stad.
Maar het bleek een zwak systeem want na verschillende plunderingen vond in 1702 de beroemde Slag om Rande plaats.
Uitkijkpunt
Het fort ligt hoog, op de Monte do Castro. Er zijn bijzonder mooie tuinen, fonteinen en sculpturen. En natuurlijk een spectaculair uitzicht op de Ría de Vigo.
In en om de Ría de Vigo
Aan de Ría de Vigo ligt een nauwelijks bekend stukje Rías Baixas, of Rías Bajas in het Spaans. Hier geniet je van dorpjes als Bueu, Cangas do Morrazo met het bijzonder mooie Cabo Home of Moaña. Onvervalste Galicische gastvrijheid aan ongerepte stranden en met een prachtige natuur.
San Simón en San Antón
Deze twee eilandjes zie je vanaf vele punten in de ria liggen en zijn verklaard tot Cultureel Erfgoed.
In de loop der jaren hebben ze vele functies gehad.
Eerst woonden er verschillende religieuze groeperingen, toen de pest uitbrak gingen mensen hier in quarantaine en later waren ze het vakantie-oord voor de mannen van Franco.
Daarna waren ze een tijdje helemaal niets en nu zijn de eilandjes te bezoeken.
Het mooiste strand van Vigo
Het strand van Samil in Vigo vraagt om een aparte vermelding. Want dit is niet zomaar een strand.
De ruim 1100 meter zandstrand waar je vaak kunt genieten van aardige golven bieden volop zon- en waterplezier. Door de ligging van het strand is het zomers tot laat in de avond heerlijk. De zonsondergangen zijn spectaculair!
Aan beide kanten van dit strand vind je kleinere, wat rustigere stranden.
De boulevard van Samil
Aan de boulevard van het strand van Samil zijn talloze faciliteiten. Zo zijn er zwembaden, ”kikkerbadjes”, een basketbalveld en je kunt er tennissen, skaten en skelteren.
Restaurants met fijne terrassen ontbreken niet en als je geen zin hebt in uit eten gaan kun je gebruik maken van de picknickplaatsen aan het strand.
Het ligt dichtbij het centrum, is goed bereikbaar en er is ruim parkeergelegenheid. En je snapt, door dit alles is het ook een drukbezocht strand.
Dus, is Vigo een leuke stad?
Jazeker! Vigo in Galicië is een verrassend leuke stad. In anderhalve dag kun je op een lekker ontspannen manier de hoogtepunten ontdekken. Met de auto ben je in no-time in andere bestemmingen van de Rías Baixas.
Er zijn goede bus- en treinverbindingen en een vliegveld. En ook nog een heerlijk zacht klimaat.
Waar ligt Vigo?
Vigo ligt in het zuidwesten van Galicië, aan de kust. Het is de grootste stad van Galicië en van de provincie Pontevedra.