Welkom in Euskadi!

Bij Baskenland denk je aan Bilbao, San Sebastián en de Golf van Biskaje. Het País Vasco, de prachtige en eigenzinnige autonome regio in Noord-Spanje timmert hard aan de weg als vakantiebestemming. De schitterende stranden, prachtige landschappen, verrassende steden en de unieke  gastronomie maken nieuwsgierig. En hoort daarom ook thuis bij een vakantie in Noord-Spanje.

Culinair Baskenland

Voor Bourgondiërs in hart in nieren vallen de vele pluspunten en bezienswaardigheden van Baskenland, Bilbao of San Sebastián in het niets bij de Baskische keuken. Daarom eerst iets over dit fenomeen.

De Basken staan bekend om hun weergaloze kookkunsten, topkoks en Michelinsterren. Koken is in Baskenland de nationale hobby en veelal zijn het de mannen die in de keuken staan.

Je zou denken dat alle gerechten hoogstandjes zijn maar dat is niet zo. Een typisch Baskisch gerecht is bijvoorbeeld Kokotxas. Heek met ui en knoflook. Je hebt echt geen idee hoe heerlijk een simpele heek kan zijn.

Tapas van de Basken

Het hoogtepunt op culinair gebied in Baskenland  zijn de Pintxos, de Baskische tapas. Subtiel bereid, met een enorme variatie en altijd kunstig gepresenteerd.

Meer Baskenland en Bilbao

Dit is natuurlijk maar een greep uit wat Baskenland of Bilbao te bieden hebben. Uitgebreide tips krijg je mee in een mooi roadbook als je bij ons een rondreis noord Spanje boekt en deze streek wilt bezoeken.

Aanvraag rondreis op maat

Wat moet je weten over pintxos?

Het is gebruikelijk de pintxos staand aan de bar of aan een statafel te eten. Pintxos zijn niet alleen bedoeld om de honger te stillen, het is ook een sociaal gebeuren. Kletsen, wijntje er bij, pintxo bestellen. Kun je de hele avond mee vullen!

Wat zijn die stokjes?
De pintxo is het cocktailprikkertje in  het hapje, vandaar de naam pintxos.  Naar Baskisch gebruik geef je deze prikkertjes af bij de kassa en vertelt wat je hebt gedronken. Vervolgens reken je af.

Waar bestaat zo´n pintxo uit?
De basis is nagenoeg altijd een schuin gesneden stukje stokbrood. En daar kan echt van alles op!

Alle vissoorten en vooral ansjovis, kabeljauw of heek zijn populair. In alle vormen, gerookt, gebakken of ingemaakt. Maar ook tortilla, (gevulde) paprikaatjes, groentes, kroketjes en kazen worden gebruikt. Of een combinatie van dat allemaal en soms met een dressing. In alle gevallen met veel zorg opgemaakt.

De pintxos met zeevruchten en fijne vleeswaren zijn de wat duurdere pintxos.

Met een glas sprankelende Txakoli er naast is pintxos eten in Baskenland een culinair feestje!

Tijd voor pintxos!

Het is wel goed om er rekening mee te houden dat ´s avonds tussen 21.00 en 22.00 uur de beste tijd is om aan de pintxos te gaan. Dan is het gezellig druk overal.

Bilbao, het bekendste van Baskenland

Het heeft even geduurd voordat Bilbao ontdekt werd als een verrassend leuke stad. Maar sinds de komst van het Guggenheim telt Bilbao helemaal mee en heeft de stad het imago van industriestad van zich afgeschud.

Maar in Bilbao is meer dan alleen het Guggenheim.

Zo heb je bijvoorbeeld Siete Calles, de kleurrijke wijk waar je het hart van Bilbao vindt, met een groot aanbod aan pintxos barretjes en gezellige pleinen.

Het is een fantastische stad om op de fiets te verkennen of een kunstroute te wandelen. En als je er toch bent is een bezoek aan de spectaculaire versmarkt Mercado de la Ribera een must.

Meer Baskenland en Bilbao

Dit is natuurlijk maar een greep uit wat Baskenland of Bilbao te bieden hebben. Uitgebreide tips krijg je mee in een mooi roadbook als je bij ons een rondreis noord Spanje boekt en deze streek wilt bezoeken.

Aanvraag rondreis op maat

Baskenland, Bilbao en het Guggenheim

Het Guggenheim museum in Bilbao maakt deel uit van de vier Guggenheim musea die de wereld rijk is. Je vindt er 20 galerijen met moderne kunst maar ook het werk van bekende Spaanse kunstenaars als Salvador Dalí of Picasso is hier vertegenwoordigd.

Het is niet alleen de kunst ín het Guggenheim waar je naar gaat kijken. Voor het museum heb je bijvoorbeeld Puppy, de levensgrote terriër van iets meer dan 12 meter hoog. Puppy is bedekt met ongeveer 38.000 bloemen die twee keer per jaar, al naar gelang het seizoen aangepast worden.

San Sebastián

San Sebastián, Donostia in het Baskisch, is de stad met de meeste Michelinsterren per vierkante meter. Dat zegt wel wat over het belang van de gastronomie in deze schitterende stad in Baskenland.

De stad ligt aan een enorme baai in de vorm van een schelp, La playa de la Concha, het strand van de schelp. Langs dit strand loopt een fantastische boulevard. De baai ligt tussen twee rotsachtige heuvels Urgull en Igueldo.

´s Zomers trekt San Sebastián aardig wat vermogende bezoekers, dat zie je aan de vele jachten in de baai. Deze soms wat chique sfeer heeft San Sebastián over gehouden aan de tijd dat de Spaanse ‘’jetset’’ hier vakantie vierde. Net als de koninklijke familie die tot 1930 verbleef in het Palacio de Miramar. Een bijzonder gebouw in Engelse stijl met mooie tuinen.

Maar San Sebastian heeft ook een historisch hart met vele gezellige restaurantjes, het filmfestival dat steeds meer internationale bezoekers trekt en een bijzonder mooie natuurlijke omgeving.

Zin in Baskenland, Bilbao of San Sebastián?

Een mini stedentrip in Bilbao en/of San Sebastián en meer hoogtepunten van Baskenland passen prima in jouw Noord-Spanje rondreis.
We maken hem helemaal op maat!

Over een rondreis op maat

Airport Bilbao

Een groot voordeel van Bilbao is dat het een vliegveld heeft, op nog geen half uurtje afstand van het centrum van Bilbao.

Baskisch

Het zal echt aan mij liggen maar ik kan het niet thuisbrengen, het Baskisch. De eerste keer dat ik een mail ontving van een partner uit Baskenland die begon met Kaixo! dacht ik dat dit mijn naam was in het Baskisch. Maar het betekent gewoon Hallo.

Moet je ook maar weten. Net als Galicisch is Baskisch één van de vier officiële talen van Spanje. Het is even wennen maar het heeft prachtige klanken.

Baskisch is net als Baskenland en de Basken zelf, uniek!