Welkom in Euskadi!

Bij Baskenland denk je aan Bilbao, San Sebastián en de Golf van Biskaje. Het prachtige en eigenzinnige País Vasco met schitterende stranden, prachtige landschappen, verrassende steden en de unieke  gastronomie maken nieuwsgierig. Daarom hoort Baskenland bij ons aanbod voor een vakantie in Noord-Spanje en gingen we er naar toe.

Culinair Baskenland

Voor Bourgondiërs in hart in nieren vallen de vele pluspunten en bezienswaardigheden van Baskenland, Bilbao of San Sebastián in het niets bij de Baskische keuken. Daarom eerst iets over dit fenomeen.

De Basken staan bekend om hun weergaloze kookkunsten, topkoks en Michelinsterren. Koken is in Baskenland de nationale hobby en veelal zijn het de mannen die in de keuken staan.

Je zou denken dat alle gerechten hoogstandjes zijn maar dat is niet zo. Een typisch Baskisch gerecht is bijvoorbeeld Kokotxas. Heek met ui en knoflook. Je hebt echt geen idee hoe heerlijk een simpele heek kan zijn.

Tapas van de Basken

Het hoogtepunt op culinair gebied in Baskenland  zijn de Pintxos, de Baskische tapas. Subtiel bereid, met een enorme variatie en altijd kunstig gepresenteerd.

Pintxos, het culinaire hoogstandje in Baskenland.

Wat moet je weten over pintxos?

Het is gebruikelijk de pintxos staand aan de bar of een statafel te eten. Pintxos zijn niet alleen bedoeld om de honger te stillen, het is ook een sociaal gebeuren. Kletsen, wijntje er bij, pintxo bestellen. Kun je de hele avond mee vullen!

Wat zijn die stokjes?
Het prikkertje in de pintxo laat je op het bordje liggen want het aantal prikkertjes bepaalt de rekening. Zó doen ze dat in Baskenland.

Waar bestaat zo´n pintxo uit?
De basis is nagenoeg altijd een schuin gesneden stukje stokbrood. En daar kan echt van alles op!

Alle vissoorten en vooral ansjovis, kabeljauw of heek zijn populair. In alle vormen, gerookt, gebakken, in olie en heel soms ook rauw. Maar ook de vertrouwde tortilla, paprika in alle soorten, gegrillde groentes en kazen worden gebruikt. En natuurlijk kroketjes in de meest uiteenlopende smaken. Of een combinatie van dat allemaal en soms met een dressing.

Dus eigenlijk is het ”gewoon” een stukje brood met beleg. Het bijzondere zit hem in de combinatie en de presentatie.

Met een glas sprankelende Txakoli, de witte wijn uit Baskenland er naast is pintxos eten in Baskenland een culinair feestje!

Bilbao, het bekendste van Baskenland

Het heeft even geduurd voordat Bilbao ontdekt werd als een verrassend leuke stad. Maar sinds de komst van het Guggenheim telt Bilbao helemaal mee en heeft de stad het imago van industriestad van zich afgeschud.

Maar in Bilbao is meer dan alleen het Guggenheim. Een impressie:

  • Zo heb je bijvoorbeeld Siete Calles. Zeven kleurrijke steegjes met pintxobars en kleine winkels die uitkomen in het historische stadshart van Bilbao.
  • Het pand van het Teatro Arriaga is een neo-barok pand, gebouwd in 1890, aan de Nervión rivier.
  • Het is een fantastische stad om op de fiets te verkennen.
  • En als je er toch bent is een bezoek aan de spectaculaire versmarkt Mercado de la Ribera een must.
  • De karakteristieke witte voetgangersbrug met bogen, de Zubizuri, doet je denken aan het Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia. En dat klopt want de architect Calatrava ontwierp beiden.
  • Mooie pleinen heeft Bilbao ook. Het Plaza Nueva is zo´n plein. Je vind het in het oude hart van de stad, aangelegd in 1821.
  • Maar eigenlijk vonden wij het Plazuela de Santiago, naast de Santiagokerk, leuker!
De Santiagokerk in Bilbao, met de plazuela de Santiago.
Het gemeentehuis van Bilbao.
Theatro Arriaga in Bilbao, Baskenland.

Zin in Baskenland?

Dit is natuurlijk maar een greep uit wat Baskenland of Bilbao te bieden hebben. Uitgebreide tips krijg je mee in een mooi roadbook als we jouw vakantie in Noord-Spanje mogen verzorgen.

Baskenland, Bilbao en het Guggenheim

Het Guggenheim museum in Bilbao maakt deel uit van de vier Guggenheim musea die de wereld rijk is. Je vindt er 20 galerijen met moderne kunst maar ook het werk van bekende Spaanse kunstenaars als Salvador Dalí of Picasso is hier vertegenwoordigd.

Puppy
Het is niet alleen de kunst ín het Guggenheim waar je naar gaat kijken. Voor het museum heb je bijvoorbeeld Puppy, de levensgrote terriër van iets meer dan 12 meter hoog. Puppy is bedekt met ongeveer 38.000 bloemen die twee keer per jaar, al naar gelang het seizoen aangepast worden.

Airport Bilbao

Een groot voordeel van Bilbao is dat het een vliegveld heeft, op nog geen half uurtje afstand van het centrum van Bilbao.

San Sebastián

San Sebastián, Donostia in het Baskisch, is de stad met de meeste Michelinsterren per vierkante meter. Dat zegt wel wat over het belang van de gastronomie in deze schitterende stad in Baskenland.

De stad ligt aan een enorme baai in de vorm van een schelp, La playa de la Concha, het strand van de schelp. Dit strand in San Sebastián is één van de populairste surfstranden van Baskenland. De stranden van het nabij gelegen Zarauts zijn ook gewild bij de surfers.

Wat nog meer?

Langs de baai met de Playa de la Concha loopt een fantastische boulevard. De baai ligt tussen twee rotsachtige heuvels, Urgull en Igueldo.

  • Het stadhuis. Dit prachtige pand gebouwd van zandsteen werd als casino geopend in 1887. Sinds 1947 is het in gebruik genomen als het stadhuis van San Sebastián.
  • Aan de voet van de berg Urgull vind je het prachtige, levendige en historische stadshart van San Sebastián.
  • De poort naar het oude centrum van San Sebastián, waar de Plaza de la Constitución de trekpleister is.

Het bijzondere aan dit fantastische plein zijn de balkons met gele en blauwe luiken en nummers. Een overblijfsel uit de tijd dat dit plein een stierenvechtersarena was.

San Sebastián, autorondreis Noord-Spanje

De boulevard van San Sebastián

Prachtig! De boulevard heet El paseo de la Concha, naar het strand waar deze langs loopt. De wandeling is puur genieten. Aan de ene kant de zee, het eilandje Santa Clara en de twee heuvels. Aan de andere kant mooie panden zoals het Hotel Londres of het Palacio de Miramar.

In dit paleis vierde de koninklijke familie hun zomervakantie in de periode dat de Spaanse jetset San Sebastián ontdekte als vakantiebestemming. Een bijzonder gebouw in Engelse stijl met mooie tuinen.

Met kinderen in San Sebastián?

Neem ze dan mee met het treintje, de funicular naar de berg Urgull. Je bent in nog geen 4 minuten boven en het is hartstikke leuk voor kinderen. Draaimolens, bootjes, er zijn ijsjes verkrijgbaar … Heel leuk allemaal. Ouders genieten van het uitzicht en nemen een drankje (of gaan mee in met de bootjes).

Zin in een vakantie in Baskenland, Bilbao of San Sebastián?

Een mini stedentrip in Bilbao en/of San Sebastián en meer hoogtepunten van Baskenland passen prima in jouw Noord-Spanje rondreis.
We maken hem helemaal op maat!

Over een rondreis op maat

Baskisch

Het zal echt aan mij liggen maar ik kan het niet thuisbrengen, het Baskisch. De eerste keer dat ik een mail ontving van een partner uit Baskenland die begon met Kaixo! dacht ik dat dit mijn naam was in het Baskisch. Maar het betekent gewoon Hallo. Moet je ook maar weten.

Net als Galicisch is Baskisch één van de vier officiële talen van Spanje. Het is even wennen maar het heeft prachtige klanken.

Baskisch is net als Baskenland en de Basken zelf, uniek!