Een vakantie in Noord-Spanje is anders!

De mooiste vakantiebestemmingen in Noord-Spanje hebben we voor jullie bezocht. Baskenland,  Cantabrië, Asturië, Galicië en León, zijn verrassend en vooral heel groen! We nemen je mee op onze virtuele roadtrip door het Groene Spanje.

Ría de Aldán, Rías Baixas, Noord-Spanje

Welke regio´s zijn Noord-Spanje?

We kennen Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland als de regio´s van Noord-Spanje. Ze beslaan samen de hele kust aan de Cantabrische Zee, de Golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan.

León, in het binnenland wordt vaak vergeten. Maar deze provincie van eeuwenoude cultuur tussen fascinerende landschappen hoort er ook bij en is heel goed te combineren met de regio´s aan de Noord-Spaanse kust.

Hoe is het klimaat in Noord-Spanje?

Het is hier harstikke groen dus je raadt het al, er is meer regen dan in het zuiden. Maar dat is niets bij alles wat je er voor terugkrijgt.

En dat het áltijd regent is onzin. Op onze roadtrip langs de mooiste vakantiebestemmingen van Noord-Spanje in oktober 2022  was het in Baskenland rond de 27 graden. Ongekend warm!

De baai van San Sebastián in Noord-Spanje

Galicië, de mooiste bestemming voor je vakantie in Noord-Spanje?

Galicië is de buurman van Asturië en ligt in het westen van Noord-Spanje. In het zuiden grenst Galicië aan Portugal en vanuit Ourense ben je voordat je het weet in León.

Ook in Galicië vind je fantastische stranden en een groot aanbod aan cultuur en historische dorpen. En dat zijn niet alleen de kathedraal van Santiago de Compostela of de hórreos in Combarro. Dat kun je zomaar van ons aannemen, wij wonen al vanaf 2008 in de Rías Baixas.

Galicië onderscheidt zich van de andere regio´s in Noord-Spanje door de Ribeira Sacra, het klovengebied in het binnenland. Een stoer en prachtig wijngebied met pittige wandelroutes, meer dan 100 bodega´s en een grote concentratie religieuze bouwwerken.

Maar wat Galicië ronduit uniek maakt zijn de rías, de riviermondingen die de kust sieren.

Alles over een vakantie in Galicië

Galicië hoort bij de mooiste vakantiebestemmingen in Noord-Spanje.

Asturië

Als je weet dat er in Asturië 7 bioreservaten zijn, beren wonen en het een prachtig wandel- en bergsportgebied is, dan snap je waarom dit het groene paradijs van Spanje wordt genoemd. De mooiste bestemming is lastig kiezen. Maar Asturië mag wel de groenste vakantiebestemming van Noord-Spanje worden genoemd.

De meren van Covadonga die het hart vormen van de Picos de Europa zijn overweldigend mooi, we waren onder de indruk. Eigenlijk een verplicht bezoek tijdens je vakantie in Noord-Spanje.

Gijón heeft één van de grootste havens van Spanje en een prachtig historisch centrum in de visserswijk Cimadevilla.

Meer over Asturië

Lago Ercina, Lagos de Covadonga, Picos de Europa, Asturië

Cantabrië

De op één na  kleinste regio van Noord-Spanje ligt tussen Baskenland en Asturië in. De naam Costa Verde past helemaal bij deze streek. Een mooie kustlijn met fantastische stranden en pittoreske bergdorpjes.

De hoofdstad Santander met een belangrijke haven die door een mooie wandelboulevard verbonden is met het schiereilandje La Magdalena. Hier ligt de gezellige wijk El Sardinero en een fijn strand.

In het natuurpark tevens reservaat Cabárceno maak je een ware safaritocht. Dieren van de 5 continenten leven hier in semi vrijheid en het is er prachtig.

San Vicente de la Barquera is heerlijk voor een paar dagen aan de kust en Santillana del Mar bezoek je als één van de mooiste dorpen van Spanje wilt zien. Want dat is het. Kun je gelijk de grotten van Altamira bezoeken om de interessante rotstekeningen te zien.

Sorry, het verslag van ons bezoek aan Cantabrië is er nog niet.

San Vicente de la Barquera, Cantabrië, Noord-Spanje

Baskenland, de meest unieke vakantiebestemming van Noord-Spanje

In Baskenland is alles uniek. Een gevarieerd landschap met eigenwijze steden als Bilbao en het Guggenheim museum of het wat sjieke en prachtige San Sebastián.

In Bilbao werd het al snel duidelijk dat veel mensen naar het Guggenheim gaan om de kunst buiten en niet eens naar binnen gaan. Het is een groot complex met de 9 meter hoge spin en Puppy als iconen.

Net buiten de stad vind je Portugalete, een absolute tegenhanger van het drukke Bilbao en een aanrader.

Meer over Baskenland, Bilbao en San Sebastián

Voor een onvervalste Baskische sfeer gingen we naar  verrassende dorpjes als Mutriku  of Lekeitio aan de Baskische kust.

De kust van Baskenland verdient sowieso speciale aandacht. Je vindt er spectaculaire stranden als dat van Zarauts en het bijzondere Flysch.

Over de kust van Baskenland

De kust van Baskenland, bekend van de Flysch

León

León is een provincie van contrasten: bergen en grote vlaktes, het vruchtbare El Bierzo en de ruwe Maragata regio. Dit prachtige landschap, de rust, authenticiteit en historische steden zijn de rijkdommen van León.

In Las Médulas kan je uren rondwandelen en genieten van een bijzonder landschap met reusachtige oranje/bruine rotsformaties. Dit fascinerende natuurgebied werd in 1997 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed.

In de stad Astorga bezoek je niet alleen het paleis van  Gaudí. Je kunt hier niet weg zonder de imposante kathedraal en de historische binnenstad te zien. En chocolade te kopen in het chocolade museum!

En dan León! Wat een prachtstad is dit! De gotische kathedraal Maria de la Regla met uniek glas- en loodwerk, de Plaza Mayor en het historisch centrum, wij vonden in León álles mooi. Een schitterende en vooral historische vakantiebestemming in Noord-Spanje.

Alles over ons bezoek aan León

De Médulas in León

Picos de Europa

Ooit was het Nationaal Park Picos de Europa bekend als het National Park van Covadonga. Dat was in 1918 en hiermee was het eerste Nationale Park in Spanje een feit. De oorspronkelijke bijna 17.000 hectare zijn inmiddels uitgebreid tot 67.455 hectare.

Het park ligt verspreid over drie regio´s in Noord-Spanje; Asturië, Cantabrië en een deel in Castilië-León.

Bioreservaat
De Picos hebben een ecosysteem van hoge bergen met kloven van meer dan 1000 meter hoog,  Atlantische bossen gedomineerd door  karstactiviteit, meren en lagunes. Daarom heeft een deel van dit prachtig staaltje natuurschoon in in 2003 van de Unesco de officiële benaming Bioreservaat gekregen.

Over de Lagos de Covadonga

Culinair genieten in Noord-Spanje

Liefde gaat door de maag. Dus bij een vakantie in Noord-Spanje wil je culinair genieten. En dat kan heel goed hier.

Langs de kust van Noord-Spanje is het voor liefhebbers van vis en schelpdieren een walhalla. En meer in het binnenland geniet je van stevige stoofpotten en vleesgerechten.

Pintxos in Baskenland

De Baskische gastronomie is wereldwijd bekend en geliefd. De beste chefkoks, de meeste Michelinsterren en de heerlijkste pintxos, de Baskische tapa, je vind het hier allemaal.

Meer over de keuken van Baskenland

Zoute visjes uit Cantabrië

Het belangrijkste zalmgebied van Spanje is Cantabrië. En de ansjovis uit de havenplaats Santoña, daar kunnen andere zoute visjes maar moeilijk aan tippen. Verder is Cantabrië bekend om zijn kazen.

Sidra en Cachopo in Asturië

Maar, er wordt gezegd dat je leven nooit meer het zelfde is nadat je een cachopo (spreek uit katsjopo) hebt gegeten. Een ingenieus recept uit de keuken van Asturië.  Met een glaasje sidra er bij natuurlijk.

Pintxos, het culinaire hoogstandje in Baskenland.

Pulpo en Albariño in Galicië

Er is geen twijfel over mogelijk. Voor de heerlijkste pulpo en een voortreffelijke witte wijn moet je in Galicië zijn. Pulpo met een glas Albariño D.O. Rías Baixas. Meer heb je niet nodig.

Alles over de Galicische keuken.

León en de Iberische tapas

In nagenoeg ieder restaurant in León vind je de cocido Maragato op het menu. Een klassiek gerecht dat vroeger de enige maaltijd van de dag was voor landarbeiders. Een stoofpot van kikkererwten varkens- en rundvlees en een koolsoort.

Het sterproduct echter is de Cecina de León. Een boterzacht runderrookvlees dat smelt op je tong dat vaak als tapa wordt geserveerd.

8 dagen in Galicië, tijd genoeg om te genieten van de pulpo!

Spaans in Noord-Spanje

In Noord-Spanje wordt naast Spaans ook Baskisch en Galicisch gesproken, twee van de vijf officiële talen die Spanje rijk is. Maar in Asturië hoorden en zagen we ook Asturiaans, (nog) niet erkend als officiële taal.

Baskisch
Als je al eens in Baskenland bent geweest dan ken je het vast: Ongi etorri Donostia. Dat dit in het Spaans Bienvenido a San Sebastián is, haal je er niet zo makkelijk uit.

Galicisch
In Galicië heb je het een stuk makkelijker want het Gallego lijkt tenminste nog op Spaans. Je kunt van het woord praia al snel playa maken. En viño, dat moet haast wel vino zijn.

Proost op Noord-Spanje!

Kaartje met impressie van onze roadtrip Noord-Spanje