Reistips binnenland Lugo

Monforte de Lemos, het  historische O Cebreiro of de verdronken stad in Portomarín. Reistips voor het binnenland van Lugo met haar ontelbare, onbekende schatten. Veel Werelderfgoed maar ook avontuurlijke dingen als een spannende grot, een waterval of het mysterieuze  Negueira de Muñiz.

Binnenland Lugo

1. Het stuwmeer van Negueira de Muñiz

Negueira de Muñiz, een magische plek met een interessante geschiedenis. Dit gebied grenst alleen in het westen aan Galicië, de andere kant vormt de grens met Asturië, ook gelegen in Noord-Spanje. Een plek waar je alleen rust, stilte en natuur vindt.

Een handjevol gehuchten waar mensen wonen die geen tv hebben en die hun voertuig niet voor de deur kunnen parkeren omdat er geen weg is. 

Door water gescheiden

Gescheiden door een stuwmeer

De komst van het stuwmeer scheurde Negueira in tweeën en dorpjes als Ernes werden compleet afgesloten van de rest van de wereld. Lang was het alleen mogelijk met een bootje naar de andere kant van het meer te komen en leefden de mensen van de landbouw, jacht en druiventeelt.

Negueira de Muñiz in Lugo

2. Lugo, A Fonsagrada en de waterval

Het water klettert van 50 meter hoogte in een prachtige sprong naar beneden. Seimeira de Vilagocende in A Fonsagrada is volgens velen de hoogste waterval in Galicië. Seimeira is de benaming die in Lugo het meest gebruikt wordt voor waterval. In de rest van Galicië worden watervallen veelal fervenza genoemd.

De omgeving van de waterval is ronduit idyllisch te noemen, een spektakel dat een bezoek waard is, één van de mooiste watervallen in Galicië.

Vilagocende

Sprookjesbos

Een pad langs de eeuwenoude eiken en wilde varens brengt je naar de voet van de waterval waar je nog meer mooie dingen ziet.

Waterval Vilagocende

3. Pedrafita de O Cebreiro

Wat een prachtige plek is O Cebreiro. De kerk Santa María de O Cebreiro A Real vormt het middelpunt van deze enclave met er omheen een uniek schouwspel van de Middeleeuwse en landelijke bouwstijl die zo typerend is voor Lugo. En dat allemaal op 1300 meter hoogte, met een spectaculair uitzicht.

Lugo en de camino francés

Dit is ook de plek waar de pelgrims die de Camino Francés lopen, Galicië binnen wandelen, vanuit Villafranca del Bierzo in León. Na een heel behoorlijke klim want O Cebreiro ligt op bijna 1300 meter hoogte.

Alto do Cebreiro

Pallozas en horreos

Voor deze historische onderkomens kan ik geen ander woord bedenken dan hutjes. Maar wel heel mooie hutjes. In O Cebreiro staan acht van deze bijzondere, mooie gerestaureerde bouwels. Eén van de toppers onder de bezienswaardigheden in Lugo.

Net als de horreos, de graanschuren, die er in Lugo heel anders uitzien dan in bijvoorbeeld de Rías Baixas. Dit is meer de bouwstijl die de Asturianen hanteren.

Pallozas en O Cebreiro
O Cebreiro

Santa María de O Cebreiro A Real

In de kerk van Santa María bevindt zich het graf van Elías Valiña Sampedro. Deze man was de priester van de parochie en tevens een groot promotor van de Camino Francés. De eerste gele pijlen die de pelgrimsroutes aanduiden komen van zijn hand.

O Cebreiro

4. Coba das Choias

Wat een avontuur! Wij hadden gelezen over deze grot en moesten daar natuurlijk naar toe. Het was een hele tour om hem te bereiken omdat we de verkeerde kant op werden gestuurd. Daarna was het nog een grotere tour om bij de ingang van de grot te komen maar het is (niet zonder risico) gelukt. Om vervolgens voor een gesloten grotdeur te staan.

Choibas, Lugo

Toch gelukt

Het pad waar wij op belanden liep enorm stijl naar beneden. Daarna kwamen we tot de ontdekking dat het heel makkelijk bereikbaar is en o zo de moeite waard.

Spannend pad

Bijzonder mos en vleermuizen

De grot is de habitat van vleermuizen, vogels en van een merkwaardig maar mooi, lichtgevend mos. Het spreekt voor zich dat dit allemaal niet verstoord mag worden. Er staan hoge straffen op het plukken van het mos, schreeuwen of afval laten slingeren.

5. Monforte de Lemos

Monforte is de op één na belangrijkste stad voor de provincie Lugo. El Escorial Gallego of de Torre del Homenaje zijn de bewijzen van de adellijke geschiedenis van dit stadje. De kleine maar erg mooie Romeinse brug, parken en gezellige winkelstraatjes maken dit stadje in Lugo een bezoek waar.

Inmiddels ben je ook in de Ribeira Sacra, want dit deel van Lugo hoort bij het wijngebied Ribeira Sacra.

Monforte de Lemos

El Escorial Gallego

Dit prachtige bouwwerk dateert uit de 17e eeuw en is één van de weinige gebouwen in Heriaanse stijl in Galicië. Als je ooit El Escorial in de regio Madrid hebt gezien dan snap je waarom dit pand dezelfde naam heeft. De gelijkenis is treffend, alhoewel deze beduidend kleiner is. Vroeger was het een klooster maar nu herbergt het een school, een kerk en een museum.

Convento

La Torre del Homenaje

De toren is het embleem van Monforte, een soort mascotte. Samen met het Palacio Condal, het grafelijk paleis, en het Benedictijnen klooster vormt het een mooie combinatie monumentale panden van San Vicente del Pino.

De Parador van Monforte de Lemos

Het paleis en het klooster zijn in gebruik genomen als één van de 13 Paradorhotels die Galicië rijk is,  vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Deze en andere prachtige Paradores hebben we opgenomen in onze 12-daagse rondreis langs de Paradores van Galicië.

Torre del Homenaje, Montforte

6. Lugo stad

Twee dingen die niet kunnen ontbreken bij reistips voor Lugo. La Muralla de Lugo, de muur die de hoofdstad van de provincie omringd en de schitterende brug zijn waardevolle overblijfselen uit de Romeinse tijd .

De muur van Lugo

In de loop van de 17 eeuwen is er wel wat gesleuteld aan de muur van het vroegere Lucus Augusti. Maar de oorspronkelijke bouw bestaat nog steeds.
Dit maakt deze schoonheid in Galicië de best bewaarde Romeinse muur in Spanje en daarom staat hij ook op de lijst van Werelderfgoed.
De muur is iets meer dan 2 km. lang en sommige delen zijn wel 7 meter breed! Je snapt, het is een must om op deze muur een wandeling te maken.
La Muralla de Lugo

De muur is niet mooier dan de brug, daarom moet je ook gewoon allebei zien. Als je dan ook nog de Kathedraal en de Plaza Mayor bekijkt heb je een goed beeld van de rijke geschiedenis van Galicië in het algemeen en die van de stad Lugo in het bijzonder.

De Romeinse brug in de hoofdstad Lugo

Romeins zwembad

In het centrum van de stad Lugo, op de Plaza de Santa María kun je zien hoe de Romeinen vroeger hun zwembaden bouwden. Prachtig!

Romeins zwembad

7. Oase in het binnenland van Lugo

De rivier de Miño tekent het landschap van de provincie Lugo en zorgt voor mooie recreatieplekken. Santa Isabel is zo´n plek. Een picknick, wandeling of duik in de rivier is een aangename afwisseling. Je vindt er een molen en wat leuke, korte wandelroutes.

Santa Isabel, Lugo
Wandelen in Lugo

8. Santa Eulalia de Bóveda, het raadsel van Lugo

Na de oase rijden we 14 kilometer naar een stuk geschiedenis. Het monument van Santa Eulalia de Bóveda is één van de bezienswaardigheden in van het noordwesten van Spanje.

Deze tempel uit de Romeinse tijd die eeuwenlang ondergronds lag is tweeduizend jaar na de ontdekking nog voor veel onderzoekers een raadsel. Volgens de laatste bevindingen gaat het om een funeraire tempel, opgedragen aan de god Dionysus.

De kerk

Onder de kerk van de parochie bevindt zich het raadsel van Santa Eulalia. Picturale en sculpturale decoraties van hoge kwaliteit en een bijzondere structuur.

Santa Eulalia de Bóveda

Van de bovenste verdieping zijn alleen wat overblijfselen van de aanzet van het gewelf bewaard gebleven. Deze worden beschermd door een kap van staal en glas.

Deze kap beschermt het raadsel

9. Portomarín, de verdronken stad in Lugo

Toen in 1963 het stuwmeer en het nieuwe Portomarín werden ingehuldigd was dat een feest voor de autoriteiten. Maar niet voor de bewoners want met de komst van dit stuwmeer zagen zij hun huizen, boomgaarden, akkers, wijngaarden en een eeuwenoude geschiedenis verdwijnen.

Jaarlijks, aan het eind van de zomer als het water in de rivier daalt, bewonderen mensen het oude Portomarín, een bijzonder schouwspel.

Portomarín, Lugo

10. De Castro van Castromaior

In Galicië vind je duizenden castros. Het zijn Keltische nederzettingen, veelal van voor de Romeinse tijd. De Castro van Castromaior in het binnenland van Lugo is een archeologische vondst uit de IJzertijd.  Het is een bijzondere castro omdat er details zoals een trap nog erg goed te zien zijn.

Meer over de Castros in Galicië.

Castromaior en Portomarín
Trap in de castro

11. Palas de Rei

Palas de Rei was onze laatste stop onderweg naar huis. Dit dorp is nauw verbonden met de Camino Francés, volgens de Códice Calixtino begint hier de laatste etappe van 68 kilometer naar Santiago de Compostela. In Palas zijn mooie overblijfselen van de adel zoals de kerk Vilar de Donas met prachtige muurschilderingen en het Castelo de Pambre.

Castelo de Pambre, Lugo

12. Santiago de Compostela

Santiago ligt niet in Lugo maar het is wél een fantastische afsluiting van je trip door het binnenland van Lugo. Het is heel bijzonder om te zien wat er in de pelgrims omgaat die aankomen in de stad van de Apostel. En de kathedraal is natuurlijk prachtig!

Klaar met binnenland van Lugo?

Als je na de ontdekking van het  binnenland behoefte hebt aan de kust kun je mooi doorrijden naar de Rías Baixas. Vissersdorpjes en eindeloze stranden wachten hier op je.