In de voetsporen van Padre Sarmiento

Een wandelvakantie langs wijngaarden, rivieren, de mooiste landschappen en prachtige kustpartijen van Pontevedra, dát is de route van Padre Sarmiento.

Een weg langs de zee, vol contrasten en met een interessante geschiedenis.

Inclusief:

 • 10 overnachtingen met ontbijt in charmante accommodaties

 • Bagagevervoer

 • Kaartmateriaal

 • Roadbook met leuke en handige tips

 • 24×7 wandelsupport

Aanvraag & sfeerbeelden
Illa de Arousa

Reissom 11 dagen

Prijs per persoon, 2-persoonskamer
€ 755 oktober t/m juni
€ 850 juli t/m september
Groepen t/m 8 pers. op aanvraag

Reissom 11 dagen

Prijs per persoon, 2-persoonskamer
€ 755 oktober t/m juni
€ 850 juli t/m september
Groepen t/m 8 pers. op aanvraag

Inclusief:

 • 10 overnachtingen met ontbijt in charmante accommodaties

 • Bagagevervoer

 • Kaartmateriaal

 • Roadbook met leuke en handige tips

 • 24×7 wandelsupport

Aanvraag & sfeerbeelden

Een wandelvakantie langs wijngaarden, rivieren, de mooiste landschappen en prachtige kustpartijen van Pontevedra, dát is de route van Padre Sarmiento.

Een weg langs de zee, vol contrasten en met een interessante geschiedenis.

Van de originele route met 9 lange etappes hebben wij een ontspannen wandelvakantie gemaakt. Met tijd voor heerlijk genieten van cultuur, zon, zee en gastronomie.

Wandelprogramma Padre Sarmiento

Dag 1. Pontevedra

Aankomst in Pontevedra, de hoofdstad van de Rías Baixas.

Overnachting in centraal gelegen hotel.

Dag 2. Pontevedra – Combarro, 11 km.

Aan de wandel! De Padre Sarmiento start vanaf de Plaza de la Peregrina in Pontevedra. De route loopt verder door Poio, hier staat het klooster van San Juan de Poio met een prachtige uitbeelding in mozaïk van de route van Roncesvalles naar Santiago.

Je wandelt verder naar het Middeleeuwse Combarro. Tijd voor de horreos en wie weet heb je zin in een heerlijke lunch aan de haven.

Overnachting in Combarro.

Dag 3. Combarro – Sanxenxo, 14 km.

Mooie wandeling langs de Ría de Pontevedra. Er is een klein stukje over de weg en verder wandel je langs het water met een verrassend groen intermezzo tot aan het heerlijke strand van Areas.

Vanaf dit strand doemt na een wandeling met vlakke kustpartijen Sanxenxo op. Een mooie gelegenheid voor een avondwandeling over de boulevard, een duik in zee en een rondje door de jachthaven.

Overnachting in Sanxenxo, aan of vlakbij zee.

Dag 4. Sanxenxo – A Revolta, 19 km

Je laat Sanxenxo achter je en wandelt door het vissersdorpje Portonovo weer verder langs de kust. Je loopt richting open zee en het silhouet van Isla de Ons wordt duidelijk. De route gaat wisselend omhoog en omlaag maar steeds langs het water.

Je passeert het bijzonder mooie Montalvo met zijn dennenbos en daarna komt één van de mooiste stranden van Galicië in zicht, A Lanzada. Een fijn vlonderpad, de golven van de oceaan, een beschermd duingebied en een bijzondere kapel heten je welkom.

Overnachting in kleinschalig hotel of casa rural in A Revolta. 

Dag 5*. A Revolta – Punta Moreiras, 15 km.

Je gaat verder waar je gisteren gebleven bent en wandelt richting het schiereilandje O Grove, de originele derde etappe van de route van Padre Sarmiento. Kustpartijen met grote rotsblokken en beschutte baaien nodigen uit voor een duik.

Langzaam doemt het idyllische Punta Moreiras met het prachtige beeldenpark, museum en haven voor je op.

Overnachting in klein pension in Punta Moreiras.

Dag 6*. Punta Moreiras – A Revolta, 19 km.

De wandeling start bij het beeldenpark en gaat een gedeelte langs de kust én binnenland verder naar het dorp O Grove. De haven en het centrum zijn de moeite van een stop waard.

Je wandelt verder over de mooie brug naar Illa de Toxa om het bijzondere schelpenkerkje, la Capilla de las Conchas, te bekijken. Maar eerst kijk je over al dit moois uit vanaf het uitkijkpunt A Siradella, het hoogste punt op de route.

Overnachting in klein pension of casa rural in A Revolta.

*Deze twee etappes van de Padre Sarmiento in O Grove vormen een circulair. Daarom start je bij A Revolta en kom je daar ook weer terug.

Dag 7. A Revolta – Cambados, 20 km.

Vandaag begin je de route door één van de belangrijkste natuurgebieden van Galicië, het complex Umia-O Grove. Een soort binnenzee die beïnvloed wordt door de getijden met zoet en zout water. Een prachtig gebied met interessante overblijfselen van de oude dakpanfabrieken.

De route gaat verder door de vallei van O Salnés en op moment dat je alleen maar wijngaarden ziet ben je bijna in Cambados, de hoofdstad van de Albariño. Tijd voor een glas wijn op het prachtige historische plein van dit stadje, Praza de Fefiñáns!

Overnachting in Cambados.

Dag 8. Cambados – Illa de Arousa, 18 km.

Vanaf het bekende en mooie Praza de Fefiñans van Cambados eerst een stukje over de boulevard. De pijlen brengen je vanzelf naar de Muiño da Seca, een gerestaureerde getijdemolen.
De route gaat verder langs de kust tot aan een brug van ongeveer 2 kilometer die je naar Illa de Arousa brengt. Het grote genieten kan beginnen! Je wandelt verder langs de haven O Xufre en de vuurtoren van Punta Cabalo.

Overnachting in hostal op Illa de Arousa.

Dag 9. Illa de Arousa – Vilanova de Arousa, 17 km.

Je wandelt richting het natuurpark Carreirón. Een geliefde plek voor vogelspotters, omringd door witte stranden . Over de brug weer terug naar het vaste land en via het strand van O Terrón bereik je Vilanova de Arousa, het geboortedorp van de schrijver Ramón del Valle-Inclán.

Dit dorpje is vooral in het wandelseizoen een levendig stadje met een leuk centrum, ideaal om te genieten van de Galicische keuken.

Overnachting in hotel in Vilanova de Arousa.

Dag 10. Vilanova de Arousa – Vilagarcia de Arousa, 12 km.

Een heerlijke wandeling naar het bruisende centrum van O Salnés. Afwisselend over asfalt, gras en zand maar altijd met zicht op de prachtige baaien en vissersactiviteiten.

Een botanische tuin en daarna de Pazo de Vista Alegre heten je welkom in dit charmante stadje. Een fijne plek met een ontspannen sfeer en een mooi stadstrand, la Playa de Compostela. Een heerlijke wandeling langs dit strand brengt je tot aan het authentieke Carril waar je kunt genieten van de beste venusschelpen van de streek!

Overnachting in een hotelletje in centrum van Vilagarcia.

Dag 11. Laatste dag

Terugreis.

Overtuigd?

Zet de eerste stap en vraag een offerte aan!

In het kort

 • De reis is het hele jaar door beschikbaar.
 • 9 wandeldagen, totaal 145 km.
 • 10 overnachtingen
 • Kortste etappe 12 km, langste etappe 20 km.
 • Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
 • Hoogste punt is 153 m. op dag 6, bij Siradella in O Grove

Over de Compostela

De route van Padre Sarmiento geeft recht op de Compostela als je bij één van de onderstaande erkende beginpunten voor de 100 km start en aan wat zaken voldoet:

 • Camino Portugués interior – Porriño (1 etappe na Valença / Tui)
 • Camino Portugués litoral –  Vigo
 • Minstens de laatste 100 km voor Santiago lopen of 200 km fietsen.
 • Twee stempels per dag in je credencial; 1 in de plaats waar je overnacht en 1 halverwege.
 • De minimum afstand wordt gerekend vanaf het beginpunt hemelsbreed tot Santiago. Een zelf bedachte 100 / 200 km zigzagroute telt niet mee.

Goed om te weten

 • De route van Padre Sarmiento is een redelijk onbekende pelgrimsroute. Je komt niet veel pelgrims tegen onderweg. Op de etappes vanaf Pontevedra tot aan Vilanova de Arousa zijn er ook geen herbergen.

Overnachtingen op de route van Padre Sarmiento

De 10 overnachtingen op de etappes van Padre Sarmiento zijn in 2-persoonskamer met eigen badkamer, inclusief ontbijt. Je verblijft in kleinschalige hotels, charmante casa rurales (landelijke B&B) of pensions.

De Sarmiento van Pontevedra naar Vilagarcia de Arousa

Veel mensen vertellen ons dat de route van Padre Sarmiento boven aan hun verlanglijstje staat maar dat Santiago niet persé hun einddoel is.

Daarom is het wandelprogramma tot aan Vilagarcia met uiteraard de optie om verder te wandelen naar Santiago.

Een ander wandelprogramma

Verder wandelen naar Santiago
De originele route van Padre Sarmiento gaat door naar Santiago met nog 2 etappes:

 • 25 km. Vilagarcia de Arousa – Padrón
 • 23 km. Padrón – Santiago

Een dag niet wandelen?
Lijkt het je leuk om een dagje niet te wandelen en op een mooie plek wat rond te kijken dan nemen we dat mee in jouw programma.

Op het aanvraagformulier kun je beide opties aangeven.

Hoe reis je het beste naar Pontevedra?

Een vlucht naar Porto en aansluitend met de bus naar Pontevedra is vaak beste optie omdat deze vluchten het hele jaar door beschikbaar zijn.

Bekijk hier de tickets

Vliegen op Santiago de Compostela kan ook maar deze vluchten zijn niet het hele jaar door beschikbaar.
De vliegmaatschappijen Ryanair en Vueling verzorgen vluchten naar Santiago.

Van Porto of Santiago naar Pontevedra
Op het moment dat je duidelijk hebt wanneer je wilt reizen adviseren wij je over de beste verbindingen.

De Padre Sarmiento is inclusief:

 • 10 overnachtingen in 2-persoonskamers met eigen badkamer, inclusief ontbijt op alle etappes.
 • Bagagevervoer
 • Uitgebreide routebeschrijving en tips
 • 24×7 camino support.

Exclusief:

 • Toeslag 1-persoonskamer (op aanvraag).
 • Vluchten.
 • Lunch & Diner.
Aanvraag & sfeerbeelden
Lafina en Kris, wandelvakantie september 2021
”Na de last minute beslissing om eindelijk de Camino Padre Sarmiento (prachtige route) te gaan lopen contact opgenomen met Ontdek Galicië voor de accommodatie en bagagevervoer tussen de hotels. Er is in korte tijd een goede variatie in accommodaties geregeld, bagage stond iedere keer bij aankomst netjes klaar bij het volgende verblijf. Daarnaast goede reisinformatie ontvangen met veel leuke tips. Er was actief contact met Bianca tijdens de reis & fijne transfer met Jorge aan het eind v/e wandeling.
En wat is Galicië toch prachtig.
Lafina Hulshof