Ons voor de kust van de Galicië, Rías Baixas

Het Eiland Ons voor de kust van Galicië maakt net als de Cíes Eilanden, deel uit van het Nationaal Park van de Atlantische Eilanden van Galicië . In de verte lijkt het een grote grijze rots. Maar naarmate je dichterbij komt wordt het eiland Ons groener en mooier. Eénmaal aan land wandel je van het ene naar het andere fantastische uitzicht.

Het eiland Ons voor de kust van Galicië

Over Ons

Ongelooflijk dat dit eiland met haar weelderige flora en fauna ooit van de hand is gedaan voor € 1.502! Dat was in 1929 toen de pulpo van Ons naam begon te maken. Het eiland valt pas sinds 1984 onder de Xunta de Galicia (het Galicisch bestuur) en de laatste telling is 92 inwoners. Die hebben veel ruimte want Isla de Ons is 5 km. lang en net 1.1. km. breed. Naast Ons ligt een kleiner eilandje met de naam Onza of Onceta.

De kust van het eiland Ons

Zien op het eiland Ons

Aan de prachtige omgeving heb je eigenlijk wel genoeg, zou je bijna zeggen. Maar naast de kleurrijke natuur zijn er ook andere mooie dingen te zien.

De kerk
Als je van de boot komt en links het eiland op loopt, loop je bijna direct tegen de kerk van San Xoaquín aan. De bijbelse afbeeldingen in glas en lood zijn echt de moeite waard om te zien.

O Buraco do Inferno
Het Duivelsgat is een soort grot, uitgeslepen door golven, van meer dan 50 meter diep. Het verhaal gaat dat het geluid dat opstijgt vanuit de diepte de klaagzang van de overledenen is.

Met de boot naar Ons?

Wil je alles weten over boottochtjes naar eiland Ons?

Schrijf je dan even in voor de nieuwsbrief, dan weet je binnenkort alles!

Wat is er te doen op het eiland Ons?

Wandelen, zonnen, zwemmen en pulpo eten. Dát is wat je doet op het eiland Ons. En neem van ons aan dat de stranden op dit eiland voor de kust van de Rías Baixas ge-wel-dig zijn!

Stranden op Ons
Pereiro, Canexol, Area dos Cans, Fontiñas, Liñeiro en het nudistenstrand Melide. Veelal kleine stranden met fijn, wit zand en schaduw.

Witte stranden op eiland Ons

Pulpo en picknick

De beste pulpo van Galicië
De wateren rond het eiland leveren een bijzonder goede pulpo. Het is dan ook logisch dat de pulpo van restaurant Acuña al vele prijzen heeft gewonnen. Hier wordt deze Galicische octopus geserveerd met aardappels en ja, het is een supermalse, heerlijke pulpo.

Picknick met uitzicht op zee
Houd je niet van pulpo? Geeft niets, er is een ruime keuze aan gerechten. En, er is een tentje waar je broodjes kan laten maken en meenemen naar de picknickplaats.

Wandelroutes op eiland Ons

Er zijn 4 wandelroutes waarvan wij er 2 echt heel leuk vonden.

De vuurtorenroute
Spreekt voor zich, als je de vuurtoren wilt zien dan neem je deze route. Zeker doen. Je komt zo op het hoogste punt van het eiland, op 118 meter en dat levert adembenemende plaatjes op. Het is een makkelijke, vlakke route van ruim een uur.

De zuidelijke route
Deze wandeling brengt je naar weer een andere uitkijkpost, die van Fedorentos en naar de Buraco do Inferno. Mooie route van ongeveer 2,5 uur. Ook een beetje klim en daalwerk en soms losse ondergrond maar goed te doen.

Op de Cíes Eilanden is het trouwens ook heel goed wandelen!

De noordelijke route
Vanaf de uitkijkpost Punta Centolo heb je een prachtig uitzicht op het vaste land. Het strand van A Lanzada of Illa de Arousa is goed te zien. Een wat minder makkelijke route met wat klimmen en dalen, van ongeveer 3 uur.

Dan is er nog de route van het kasteel die je de ruines van een kasteel belooft. Maar daar hoef je het niet voor te doen. Het is echt een hoop stenen wat van alles zou kunnen zijn. Wel mooie uitzichten en heel erg makkelijk en kort, 40 minuten.

Uitzicht vanaf Ons

Waar ligt Ons en hoe kom je er?

Ons ligt in de monding van de Ría de Pontevedra voor de kust van Portonovo en je komt er natuurlijk met de boot.