Parelwitte stranden omringd door kristalhelder water met een zeebodem die turquoise genoeg is om je op de Carribean te wanen. We zijn op de Cíes Eilanden voor de kust van Galicië.

Cíes Eilanden voor de kust van Vigo

Onbekend paradijs
Het is verbazingwekkend hoe weinig mensen van het bestaan van deze eilanden weten. Ik wist het ook niet, tot een paar jaar geleden kende ik alleen de Canarische Eilanden. Dus de Cíes Eilanden in de Atlantische Oceaan waren een aangename verrassing.

The Guardian
Dat vinden meer mensen want het strand La Playa de Rodas is uitgeroepen tot mooiste strand van de wereld! Niet door de Gallegos hoor, maar door The Guardian. De parelwitte stranden en het turquoize water wekken de illusie van de Tropen … totdat je in het water duikt, want de Atlantische Oceaan heeft niets Tropisch!

Info over de Cíes Eilanden 

Bijzonder ecosysteem
De Cíes Eilanden vormen met de eilanden Cortegada, Sálvora en Ons het Nationaal Park van de Atlantische Eilanden van Galicië. Maar liefst 86% van dit oppervlak is beschermd natuurgebied. Het bijzondere ecosysteem is van grote waarde maar ook heel kwetsbaar.

Piraten
Vroeger waren de Cíes Eilanden het toevluchtsoord van piraten. Behalve de drie eilandwachters zijn de eilanden nu onbewoond en alleen in de zomermaanden toegankelijk voor publiek. Zo blijven de eilanden wat ze zijn, een natuurparadijs zonder verkeer, haast of herrie.

En dat is maar goed ook want zo blijven de unieke eigenschappen van de oceaan in tact, het onderwaterleven beschermd en de fantastische verhalen over vergane schepen in stand gehouden.

Dit paradijsje ligt voor de kust van Vigo en worden gevormd door drie eilanden: Monte Augdo, el Faro en San Martiño.

Eilanden in de Atlantische Oceaan

Zien op de Cíes Eilanden

Rodas
La playa de Rodas is het grootste strand van de Cíes Eilanden; 1 kilometer lang en 60 meter breed. Dit strand verbindt de eilanden Monte Agudo en Faro. Er is een restaurant, een camping en een reddingspost.

In juli en augustus is de reddingspost dagelijks bemand, in juni en september alleen in het weekend.

Meer stranden
Vanaf Rodas kom je op een kleiner strand, Muxiero. Daarna volgen Bolos en Nosa Señora. Vlakbij de camping ligt Cantareira, bezaaid met mooie ronde keien. En het strandje Areíña heeft zelfs een kapel. Het kleinste strand van de Cíes Eilanden is Margaridas. Vlakbij de camping en goed beschut door rotspartijen.

Nudistenstrand op de Cíes Eilanden

Op Monte Agudo is een prachtig nudistenstrand, dat van Figueiras. Makkelijk bereikbaar, naast de pier.

Maagdelijk
Op het enige strand van het eilandje San Martiño snap je wat er bedoeld wordt met een maagdelijke omgeving. Het strand heeft de vorm van een schelp en wordt in tweeën gedeeld door een soort zeemeertje. Je kunt er alleen komen als je zelf over een vaartuig beschikt.

De Cíes Eilanden voor de kust van Galicië

Overnachten op de Cíes Eilanden

De enige overnachtingsmogelijkheid op de Cíes Eilanden is de camping. Maar dat is geen straf. Slapen op een comfortabel bed in een magische omgeving waar de golven je in slaap sussen en de meeuwen je wakker maken. Bij de reservering van de camping ontvang je direct je autorisatie van de Xunta en kun je de overtocht met de boot regelen.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws omtrent de Cíes Eilanden, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Doen op de Cíes Eilanden

Wandelen
Er zijn spectacularie wandelroutes op de Cíes Eilanden. Eén van de langste (7 kilometer) is de bergroute op het eiland Faro. Waanzinnig mooie uitzichten op de Ría de Vigo en de zig-zag klim naar de vuurtoren vergeet je van je leven niet! Goede bescherming tegen de zon is een must.

Duiken
De Ciés Eilanden lijken dan wel op eilanden uit de Bounty-reclame, maar als je gaat duiken zie je alles behalve Tropische vissen. Hier zie je kreeften, spinkrabben en octopussen. Dichtbij de rotsen zweef je tussen enorme bossen met anemonen, zee-egels en vissen als  tong en tarbot.

Duikvergunning
Duiken dus in een zeer rijk eco-systeem. Om dit zo te houden dien je een duik-vergunning aan te vragen. Voor de duikuitrusting en andere zaken kun je terecht bij Buceo Ciesub.

Zeilen en varen
Ook voor varen, zeilen en verankering dien je de juiste papieren op zak te hebben. Om voor anker te kunnen gaan heb je ten eerste de vaarvergunning nodig. Deze kun je aanvragen door middel van het invullen en opsturen van de juiste formulieren. Je kunt het allemaal regelen op de website van Las Islas Atlanticas.

Cies Eilanden

Hoe kom je op de Cíes Eilanden?

Met de boot natuurlijk! Van 15 mei tot 15 september zijn de eilanden te bezoeken. De eilanden liggen op ongeveer 3 kilometer vanaf de kust van Vigo en het boottochtje duurt ruim drie kwartier. Je kunt vanaf verschillende plaatsen overvaren maar daarvoor heb je eerst een autorisatie van de Xunta nodig. Zonder autorisatie kun je geen bootticket kopen. Download hier je autorisatieformulier voor een bezoek aan de Cíes Eilanden.

Vanaf Vigo
Cruceiros Rias Baixas

Vanaf Vigo, Baiona en Cangas
Mar de Ons en Naviera Nabia