De Wauw! factor van Porto, Portugal

Wat een prachtige stad is Porto! Authentiek, bruisend, historisch, pittoresk, levendig, je kunt het allemaal op deze stad in het noorden van Portugal los laten. Als sfeer een bezienswaardigheid was dan zou dát het mooiste van Porto zijn. De sfeer die je pakt bij de Ribeira wijk aan de oever van de Douro, de portboten in de rivier en de steegjes waar de was hangt te drogen.

De kleurrijke gevels van Portoto

De stad Porto

Porto is één van de oudste steden van Europa en de tweede stad van Portugal. Bruggen, een wirwar aan steegjes, ambachtelijke winkels en lokale marktjes tekenen de stad. Maar in Porto vind je ook een mooie verzameling historische, religieuze bouwwerken, vaak in barokke bouwstijl.

De prachtige decoraties met het bekende Portugese tegelwerk, de azulejos, zie je overal en in de Ribeira, de oudste wijk van Porto lijkt de tijd maar niet voorbij te gaan.

De Ribeira wijk aan de Douro in Portoan de Douro in Porto

Dwalen door de stad

Een beetje dwalen door Porto levert je vele mooie plaatjes op. De smalle straatjes met huizen in vele kleuren en  honderden balkonnetjes zijn prachtig om te zien. Het oude stadscentrum van Porto is compact en je kunt alles op loopafstand bewandelen. Op makkelijke schoenen en zonder haast want het gaat omhoog en omlaag. Porto is een slenterstad.

Geen zin in slenteren? Dan neem je één van de historische, electrische trams. Er worden nog drie routes gereden in trams die gemaakt zijn tussen 1920 en 1940. Hartstikke leuk en het hoort ook wel een beetje bij een bezoek aan Porto.

Ontdek Porto met het toeristentrammetje

Galicië en Portugal

Waarom een artikel over Porto op de web van Ontdek Galicië. Porto past perfect in een rondreis door Galicië. Vanuit Nederland gaan er rechtstreekste vluchten naar Porto, het is nog geen anderhalf uur rijden naar Galicië en er valt van alles te zien in Porto. Een ideale stad voor in ons aanbod en altijd op te nemen in een rondreis op maat.

Info over een rondreis op maat

Sé, de kathedraal van Porto

Als je naar de hoogste heuvel van de oude binnenstad slentert kom je bij de kathedraal van Porto. Sé do Porto is één van de oudste en belangrijkste Romaanse monumenten in de stad. Men begon met de bouw in 1110 en in de 13e eeuw werd de bouw afgerond. Echt oud dus!

Naast deze bezienswaardigheid in Porto is een klooster met prachtig blauwwit tegelwerk. Een deel er van is vanaf buiten zichtbaar.

(De dag dat wij er waren werd er onderhoud gepleegd, zal je net zien).

Sé, de kathedraal van Porto
Azulejos bij de Kathedraal van Porto

Mooi en minder mooi Porto

Op het plein bij de kathedraal, Torreiro da Sé zie je ook een oude kruispaal, Pelourinho da Sé. Alles bij elkaar genomen een mooi geheel van monumenten en een goed uitkijkpunt. Het mooie van het plein lijkt onderbroken te worden door de soms wat vervallen bouwsels en afgebladderd pleisterwerk aan de pandjes die de oude binnenstad van Porto vormen.

Dat kun je mooi of lelijk vinden maar het is wel iets wat helemaal bij deze Portugese stad hoort.

Het plein voor de Kathedraal in Porto, Portugal
De oude binnenstad van Porto

Portugees tegelwerk

Portugal is beroemd om zijn tegelwerk. Je ziet het in veel verschillende motieven en kleurencombinaties maar het typerende blauw-wit  zoals bij de kathedraal, is overheersend. Zo zie je het ook bij de kerk van San Idefonso in het centrum of bij het treinstation Porto São Bento. In dit station sieren 20.000 met de hand geschilderde tegeltjes de hal.

De San Idefonso kerk in het centrum van Porto
Azulejos in het treinstation Sao Bento in Porto, Portugal

De bruggen van Porto

Met zo´n rivier voor de deur moeten er natuurlijk wat bruggen zijn. Maar liefst 6 bruggen gaan er over de Douro. De bekendste brug, één van de bezienswaardigheden in Porto waar je  niet onderuit wilt, is de Puente de dom Luis I. De brug werd ingehuldigd in 1886 en is inmiddels één van de iconen van de stad.

De brug Dom Luis I over de Douro, Portoste wijk van Porto

Porto vanaf Gaia

De brug bestaat uit twee delen, het onderliggende deel is voor auto´s en het bovenste deel voor de tram en voetgangers. De wandeling over de brug naar Vila Nova Gaia is nog geen 400 meter en dat zijn heel veel meters als je hoogtevrees hebt. Maar tsjonge jonge, de knikkende knieën zijn het ongekend mooie zicht op de Ribeira wijk vanaf het uitzichtpunt Serra do Pilar meer dan waard. Deze plek is genoemd naar de gelijknamige kerk.

Vanaf hier loop je langs de Jardim do Morro zó naar de levendige kade van Gaia.

De kerk Serra do Pilar
Nova Vila Gaia van het uitkijkpunt

Vila Nova de Gaia

Anders dan je zou denken vind je hier in Vila Nova de Gaia, tegenover Porto, de meeste porthuizen. Wereldberoemde merken als Sandeman (de man met zwarte cape en hoed, ken je hem nog?) hebben hier hun bodega´s. De kade bruist van wandelende mensen, restaurants, porthuizen en terrassen. De ideale plek dus, voor een portproeverij.

Sandeman, de man met zwarte cape en hoed
Porthuizen aan de boulevard van Nova Gaia
De oever van de Douro bij Vila Nova Gaia
In Porto drink je Port!

In Porto drink je port!

Vijf glaasjes port voor € 5, dat is de meest populaire portproeverij. Langzaam proeven en genieten. Daarna kun je de boot pakken voor een rondvaart over de Douro of lekker blijven zitten en genieten van het uitzicht op Porto en de portboten in de rivier.

Portboten in de Douro

Met de bus van Porto naar Pontevedra

Met de bus van Porto naar Pontevedra of Santiago de Compostela is ook heel goed te doen. Er zijn rechtstreekse lijnen vanaf de luchthaven in Porto en elders in de stad. Precies goed als je de Variante Espiritual of de route van Padre Sarmiento wilt wandelen, of in overleg met ons een wandelvakantie wilt samenstellen.

Bekijk de wandelvakanties

De stranden van Porto

Porto is van vele markten thuis. Als je uitgekeken bent in de oude binnenstad heb je een paar prachtige stranden om de hoek.

Bij Foz do Douro, waar de rivier uitmondt in de Oceaan bijvoorbeeld. Prachtige zandstranden en hoge golven. Of een stukje verder bij het dorp Matosinhos met zijn mooie lange wandelboulevard.

Onze vakantiereizen naar Galicië