Welkom bij het strand van de kathedralen!

Het is ongelooflijk wat water, wind en een paar rotsen voor elkaar kunnen krijgen. Een spectaculair voorbeeld hiervan is het strand van de Kathedralen, La Playa de las Catedrales in de provincie Lugo. Indrukwekkende kliffen, bogen en gewelven, uitgeslepen door de Cantabrische Zee en de wind. Eén van de hoogtepunten in Galicië!

Het Strand van de Kathedralen

Natuurmonument

Vanaf de boulevard heb je een waanzinnig uitzicht op dit hele spektakel en op de Costa de la Mariña van Lugo. Voorzichtigheid is hier wel geboden want het is hoog en het kan er stevig waaien. Bij een bezoek aan dit strand is je reguliere stranduitrusting niet echt nodig. Hier ga je niet naar toe om te zonnen of te zwemmen. Het strand van de kathedralen is een natuurmonument.

Het strand vanaf de boulevard

Het strand van de Kathedralen is een must-see!

Sommige bogen zijn meer dan 30 meter hoog, vandaar de naam Catedrales. Afhankelijk van de tijd van de dag en daarmee de stand van de zon veranderen de kleuren en vormen van de kliffen en bogen. Een prachtige en typische eigenschap van de Cantabrische kust in het hoge noorden van Galicië.

Het leukste is om over het strand te lopen, onder de hoge bogen door of langs de kolossen van rotsen.

Kolossen van rotsen
Mooie rotsformaties

Bogen in wording

Links van het strand vind je de grote rotsformaties. Hier is goed te zien dat er zich nieuwe bogen vormen. Nu nog klein maar de verwachting is dat dit net zulke grote jongens worden als de prachtige bogen die je aan de rechterkant van het strand ziet. 

Mooie kleuren, mooie vormen
Bopen in wording

Een instagram waardig strand

Het gedeelte waar de grote bogen te bewonderen zijn is het drukst. Ze zijn een gewild object voor mooie vakantieplaatjes, want het strand van de kathedralen is het meest bezochte monument van Galicië. En voor selfies en insta-plaatjes is het ook heel geschikt!

Strandvakantie in Galicië

Wil je dit staaltje natuurschoon en nog meer moois zien? We maken graag een rondreis op maat langs de mooiste stranden van Galicië.
Rondreis op maat door Galicië

Deze boog is een icoon

Strandroute vanaf Ribadeo

Op tien kilometer van het strand van de Kathedralen ligt het dorpje Ribadeo. Een klein, charmant vissersdorp met veel historie. Vanaf dit dorp is er een prachtige route langs stranden en het pittoreske Rinlo, tot aan het strand van de kathedralen.

Op een uurtje rijden hier vandaan ligt O Fuciño do Porco, een erg leuk zigzagpad boven de zee.

Wanneer naar het strand van de Kathedralen?

Om teleurstellingen te voorkomen is het nodig het tijdstip van eb en vloed te checken. Dit is geen dag hetzelfde en natuurlijk kun je alleen het strand op bij laag water. Een ander belangrijk ding om te weten is dat je het strand een half uur voordat het vloed wordt moet verlaten.

Je hoeft niet als een gek over het strand te rennen, je hebt tijd genoeg. Maar als het eenmaal vloed wordt komt het water verrassend snel omhoog! En dan ziet het er zó uit.

Vloed op het strand van de Kathedralen

Goed geregeld!

Er zijn goede faciliteiten bij het Strand van de Kathedralen. Een brede trap met leuning naar het strand en als je via die zelfde trap weer boven bent gekomen kun je het zand van je voeten spoelen.

Er zijn toiletten, een EHBO-post, een leuke plek om te picknicken en een restaurant met groot terras. Op loopafstand is er een ruime parkeerplaats.

In -en uitgang van het strand
Goede voorzieningen op het strand

Weetjes

  • In de maanden juli, augustus en september dien je van te voren een toegangskaartje te downloaden. Dit is gratis en te vinden op de web van de  Xunta de Galicia. Je kunt dat een maand voor je bezoek reserveren. Bij je kaartje vind je gelijk de tijden van eb en vloed! 

  • Je gelooft het bijna niet maar er zijn mensen die het nodig vinden om dingen als ‘X was here’ in rotsen te schrijven. Niet doen, er zijn al genoeg rotstekeningen in Galicië.

  • Je ziet mosselen en andere schelpdieren op de rotsen. Gewoon laten zitten, want meenemen verstort de natuurlijke kweek en je kunt toch niets met een paar mosselen.

  • Er mag niet op het strand worden gegeten omdat mensen afval laten slingeren. 

  • Met pasen en in de eerste twee weken van augustus is het heel druk op dit strand. Ga je toevallig in die periode, zorg dan dat je op tijd bent. Want soms moet je dan even in de rij staan voordat je het strand op kunt.

  • Zorg dat je een tasje ofzo bij je hebt om je schoenen in te doen als je over het strand gaat lopen.