Welkom bij het strand van de kathedralen!

Het is ongelooflijk wat water, wind en een paar rotsen voor elkaar kunnen krijgen. Een spectaculair voorbeeld hiervan is het strand van de Kathedralen, La Playa de las Catedrales in de provincie Lugo. Indrukwekkende kliffen, bogen en gewelven, uitgeslepen door de Cantabrische Zee en de wind. Eén van de hoogtepunten in Galicië!

Het Strand van de Kathedralen

Natuurmonument

Vanaf de ”boulevard” heb je een waanzinnig zicht op dit hele spektakel en op de Costa de la Mariña van Lugo. Voorzichtigheid is hier wel geboden want het is hoog en het kan er stevig waaien.

Bij een bezoek aan dit strand is je reguliere stranduitrusting niet echt nodig. Hier ga je niet naar toe om te zonnen of te zwemmen,  het strand van de kathedralen is een natuurmonument.

Het strand vanaf de boulevard

Het strand van de Kathedralen is een must-see!

Sommige bogen zijn meer dan 30 meter hoog, vandaar de naam Catedrales of Catedrais in het Galicisch. Afhankelijk van de tijd van de dag en daarmee de stand van de zon veranderen de kleuren en vormen van de kliffen en bogen. Een prachtige en typische eigenschap van de Cantabrische kust in het hoge noorden van Galicië.

Het leukste is om over het strand te lopen, onder de hoge bogen door of langs de kolossen van rotsen.

Kolossen van rotsen
Mooie rotsformaties

Bogen in wording

Links van het strand vind je de grote rotsformaties. Hier is goed te zien dat er zich nieuwe bogen vormen. Nu nog klein maar de verwachting is dat dit net zulke grote jongens worden als de prachtige bogen die je aan de rechterkant van het strand ziet. 

Mooie kleuren, mooie vormen
Bopen in wording

Meest gefotografeerde monument van Galicië

Het gedeelte waar de grote bogen te bewonderen zijn is het drukst. Ze zijn een gewild object voor mooie vakantieplaatjes, want het strand van de kathedralen is het meest bezochte en ook meest gefotografeerde monument van Galicië.

Deze boog is een icoon

Meer Galicië?

Wil je dit staaltje natuurschoon en nog meer moois ontdekken?
We maken graag een rondreis op maat langs de mooiste plekken van Galicië.

Strandroute vanaf Ribadeo

Op tien kilometer van het strand van de Kathedralen ligt het dorpje Ribadeo. Een klein, charmant vissersdorp met veel historie. Vanaf dit dorp is er een prachtige route langs de kust en het pittoreske Rinlo, tot aan het strand van de kathedralen.

Op een uurtje rijden hier vandaan ligt O Fuciño do Porco, een fantastische wandelroute via een zigzagpad.

Wanneer naar het strand van de Kathedralen?

Dit strand is het hele jaar door te bezoeken en in bepaalde periodes is het noodzakelijk om je bezoek te reserveren. Je kunt de kaartjes vanaf een maand voor bezoekdatum reserveren. 

Wanneer is het nodig een kaartje te reserveren voor dit strand?

  • In de paasweek.
  • Juli, augustus en september.

Wat kost de toegang voor het strand van de kathedralen?

  • De toegang is gratis.

Mogen honden mee het strand op?

  • Ja, behalve in de paasweek en juli, augustus en september.

Wanneer kun je het beste het strand bezoeken?

Om teleurstellingen te voorkomen is het nodig het getij te checken. Dit is geen dag hetzelfde en natuurlijk kun je alleen het strand op bij laag water

Via deze web kun je het kaartje reserveren  en de tijden van eb en vloed checken.

  • Als er bij low-tide 12.00 uur staat heb je van 10.00 tot 14.00 uur de tijd om het strand te bezoeken.

Nog iets belangrijks om te weten is is dat je het strand een half uur voordat het vloed wordt moet verlaten. Je hoeft niet als een gek over het strand te rennen, je hebt tijd genoeg.

Maar als het eenmaal vloed wordt komt het water verrassend snel omhoog! En dan ziet het er zó uit.

Vloed op het strand van de Kathedralen

Faciliteiten bij het strand van de kathedralen

Het is goed georganiseerd bij het strand van de kathedralen. Een brede trap met leuning naar het strand en als je via die zelfde trap weer boven bent gekomen kun je het zand van je voeten spoelen.

Er zijn toiletten, een EHBO-post, een leuke plek om te picknicken en een restaurant met groot terras. Op loopafstand is er een ruime en gratis parkeerplaats.

In -en uitgang van het strand
Goede voorzieningen op het strand

Weetjes

  • Je gelooft het bijna niet maar er zijn mensen die het nodig vinden om dingen als ‘X was here’ in rotsen te schrijven. Niet doen, er zijn al genoeg rotstekeningen in Galicië.

  • Je ziet mosselen en andere schelpdieren op de rotsen. Gewoon laten zitten, want meenemen verstort de natuurlijke kweek en je kunt toch niets met een paar mosselen.

  • Er mag niet op het strand worden gegeten omdat mensen afval laten slingeren. 

  • Met pasen en in de eerste twee weken van augustus is het heel druk op dit strand. Ga je toevallig in die periode, zorg dan dat je op tijd bent. Want soms moet je dan even in de rij staan voordat je het strand op kunt.

  • Zorg dat je een tasje ofzo bij je hebt om je schoenen in te doen als je over het strand gaat lopen.