De Rías Baixas in Galicië is de goedgevulde schatkist van Noord Spanje. Historisch Combarro, mondain Sanxenxo, Albariño en vele mooie stranden maken van deze streek aan de Zuidwest kust van Galicië een fijne vakantiebestemming voor het hele gezin. 

La Ría de Vigo

1. A Guarda 

Helemaal in het zuiden van Galicië, in A Guarda loop je tegen een prachtige Keltische erfenis aan, de Castro de Santa Trega. Neem je camara mee om het uitzicht vast te leggen; de haven van A Guarda, de machtige Atlantische Oceaan en de Portugese kust.

Castro´s in de Rías Baixas

2. Baiona

Het leukste aan Baiona is de Carabela Pinta. In 1493 meerde dit schip aan in de haven van Baiona, na de ontdekking van Amerika. Het museum in het schip is leuk om te zien. Net als de Virgen de la Roca, een 15 meter hoog Maria beeld met een uitkijkpost. De boulevard en het oude centrum zijn wat je van een vissersdorp kunt verwachten. Gezellig, veel eettentjes, winkels en vissersbootjes.

Haven van Baiona

3. Vigo

Vigo is een beetje het Barcelona van Galicië en een belangrijke havenstad voor de Rías Baixas. De laatste jaren is Vigo ook een hotspot voor de grote cruiseschepen, zoals de MSC Miraviglia in 2017. In Vigo vind je van alles. Het is goed shoppen en er is een bruisend nachtleven. Prachtige gebouwen sieren de stad, alhoewel de inwoners vinden dat ze het lelijkste beeld van Galicië hebben. Daar staat tegenover dat je in de Calle de las Ostras erg goede oesters kunt eten.

Het lelijkste beeld van Galicië; de zeemeerman

Zie hier de zeemeerman; ook wel het lelijkste beeld van Galicië genoemd

Playa de Samil in Vigo

Zo´n geweldig mooi strand als dat van Samil verwacht je niet snel bij een stad. Een mooie, brede boulevard met eettentjes, gratis zwembaden, een speeltuin, skatebaan en nog veel meer. Eén van de mooiste stranden van de Rías Baixas.

Playa de Samil in Vigo

4. De Cíes Eilanden

Een absolute topper zijn de Cíes Eilanden voor de kust van Vigo. Deze eilanden zijn de Tropische verrassing van Galicië. Het is een duikparadijs en er is een nudistenstrand. Voor dit uitstapje kun je het beste de hele dag plannen.
Meer over de Cíes Eilanden

Cíes Eilanden voor de kust van Vigo

5. Pontevedra, hoofdstad van de Rías Baixas

De hoofdstad van de Rías Baixas mag natuurlijk niet ontbreken op je ontdekkingstocht. Pontevedra is een fijne stad om doorheen te slenteren omdat grote gedeeltes afgesloten zijn voor verkeer. Je vindt er historische gebouwen zoals de Iglesia de la Peregrina en je kunt er met een kano onder de bruggen door. Vorstelijk overnachten kan in de Parador van Pontevedra, in het Middeleeuwse centrum. Voor wijn en tapas ga je naar de Plaza de La Leña.
Meer over Pontevedra

Kanovaren in Pontevedra

Culturele feesten in de Rías Baixas

In Galicië houden we wel van feestje. Cultuur, gezelligheid en gastronomie zijn de ingrediënten voor álle feestjes.
De leukste culturele feesten in de Rías Baixas op een rij.

6. Combarro

Vlakbij Pontevedra ligt het leukste dorp van Galicië, Combarro. Het is heel klein en je gaat er eigenlijk alleen naar toe om de horreos te zien. Alhoewel de jachthaven ook de moeite waard is. De typisch Galicische graanschuren. Ondertussen proef je wat van de koffielikeuren die je worden aangeboden bij de souvernierswinkeltjes in het stokoude centrum.
Meer over Combarro

Galicische cultuur in Combarro

7. Sanxenxo 

Waarschijnlijk het meest toeristische dorp van de Rías Baixas. Of misschien wel van heel Galicië maar daarom niet minder leuk. Houd je van luieren op het strand, flaneren langs een boulevard en vanuit je makkelijke terrasstoel met een schaal garnalen voor je neus naar de zonsondergang kijken? Dan is Sanxenxo jouw dorp!
Meer over Sanxenxo.

Rías Baixas, Galicië

8. La Lanzada 

Bijna 3 kilometer strandplezier aan de Atlantische Oceaan. Je kunt er fantastisch surfen of gewoon niets doen. Het is ook super om hier te wandelen of te fietsen. Het strand wordt omringd door een beschermd duigebied en er is een makkelijk begaanbaar vlonderpad. Niet voor niets vormt dit gebied een onderdeel van de wandelroute Padre de Sarmiento.
Meer over La Lanzada.
Meer over de route van Padre Sarmiento.

A Lanzada, Rias Baixas, Galicië

9. O Grove

O Grove is een schiereilandje voor de kust van de Rías Baixas. Het gelijknamige dorp is oergezellig en staat in het teken van de zee. Zoals alles in O Grove.  Het mooiste stukje van vind je bij Punta Moreiras. Genieten met een hoofdletter en je mee laten slepen door de natuur. Het nabijgelegen San Vicente do Mar is ook een plek waar je blij van wordt.
Meer over O Grove.

10. Cambados

Wist je dat de Europese Wijnhoofdstad 2017 in de Rías Baixas ligt? Cambados is de bakermat van de Albariño. Daarom vind je hier veel bodega´s en wijnroutes. Maar Cambados heeft nog meer in haar mars. Zoals de Plaza de Fefiñas, de oude marinierswijk San Tomé en een prachtig kerkhof, de ruïnes van Santa Mariña.

Cambados is de perfecte bestemming voor een Albariño Wijnreis.

Ruïnes van Santa Mariña in Cambados

11. Illa de Arousa 

Een paradijs voor cultuur en natuurliefhebbers in de Ría de Arousa. Naar dit eiland ga je niet om te feesten. Naar de Illa de Arousa ga je om te genieten van rust, een beetje te kayakken of het eiland rond te fietsen. En om je te vergapen aan de geweldig mooie uitzichten. Een zen-plek!
Meer over Illa de Arousa.

Prachtig Isla de Arosa
Vuurtoren Isla de Arosa

12. Catoira

Een mooi stuk geschiedenis zie je terug bij Catoira. De Torens van het Westen, Las Torres del Oeste zijn de ruïnes van de uitkijktorens waar men vroeger de zee afspeurde naar Vikingschepen. In het dorpje zelf is niet veel vertier maar de torens zijn de moeite waard.

Catoira, Rías Baixas

13. Natuurpark Río Barosa

Iets in het binnenland, bij de plaats Barro is het volop genieten in het natuurpark. Er is veel te zien op de mooie wandelroute van 2 uur (heen en terug). Maar de kers op de taart is de waterval. Wat een schoonheid! Neem je picknickmand mee en ga hier een middag genieten!
Meer over natuurpark Río Barosa.

Natuurpark in de Rías Baixas

14. Wandelen in de Rías Baixas

Dwars door de Rías Baixas loopt de Variante Espiritual. De Variante laat je een mooi stuk van de streek zien en de boottocht van Vilanova naar Pontecesures is volgens kenners de enige Vía Crucis in de wereld. Daarom is deze route zo populair onder de Pelgrims. Houd je van de kust, dan is de route van Padre Sarmiento zeker iets voor jou!

De enige maritieme Vía Crucis ter wereld

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Weetjes

  • De Rías Baixas beslaan het gebied tussen Muros in de provincie A Coruña tot aan A Guarda in de provincie Pontevedra, vlakbij de grens met Portugal.

  • Doe eens gek en ga eens gewoon het binnenland in om te genieten van de boerendorpjes waar alles nog (bijna) net als vroeger is.

  • Wil je advies bij het samenstellen van jouw ideale rondreis, neem dan contact met ons op via: info@ontdekgalicie.nl