Zien en doen in de Rías Baixas

De Rías Baixas in Galicië zijn de goedgevulde schatkist van Noord-Spanje. Historisch Combarro, A Guarda, Albariño en vele mooie stranden maken van deze streek een fijne en heel complete bestemming voor een vakantie in Galicië.

Rias Baixas kaart

1. A Guarda

Helemaal in het zuiden van Galicië, in A Guarda loop je tegen een prachtige Keltische erfenis aan, de Castro de Santa Trega. Het is één va de mooiste bezienswaardigheden van de Rías Baixas. Neem je camara mee om het uitzicht vast te leggen; de haven van A Guarda, de machtige Atlantische Oceaan en de Portugese kust.

Castro´s in de Rías Baixas

2. Baiona

Het leukste aan Baiona is de Carabela Pinta. In 1493 meerde dit schip aan in de haven van Baiona, na de ontdekking van Amerika door Columbus. Het museum in het schip is leuk om te zien. Net als de Virgen de la Roca, een 15 meter hoog Maria beeld met een uitkijkpost.

De boulevard en het oude centrum zijn wat je van een vissersdorp in de Rías Baixas kunt verwachten. Gezellig, veel eettentjes, winkels en vissersbootjes.

Haven van Baiona

3. Vigo

Is Vigo een leuke stad? Het wordt ons vaak gevraagd. Veel mensen komen niet verder dan de haven van Vigo om daar de boot naar de Cíes Eilanden te nemen. Maar een paar dagen in Vigo om de stad en de omgeving te ontdekken is een absolute aanrader. Want Vigo is leuk!

Over Vigo

Het plein van de wijn in Vigo

Tropische tip voor de Rías Baixas

4. De Cíes Eilanden

Een absolute aanrader is een bezoek aan de Cíes Eilanden voor de kust van Vigo. Deze eilanden zijn de Tropische verrassing van Galicië. Het is een duikparadijs en er is een nudistenstrand. Voor eent uitstapje naar het Nationaal Park van de Atlantische Eilanden  kun je het beste de hele dag plannen.
Meer over de Cíes Eilanden

Cíes Eilanden voor de kust van Vigo

5. Pontevedra, hoofdstad van de Rías Baixas

De hoofdstad van de Rías Baixas mag natuurlijk niet ontbreken op je ontdekkingstocht. Je vindt er historische gebouwen zoals de Iglesia de la Peregrina en je kunt er met een kano onder de bruggen door. Het is er ook lekker slenteren want een groot gedeelte van het centrum van Pontevedra is autovrij.

Pontevedra heeft enorm veel te bieden. Daarom hebben we een heel mooie, goed verzorgde stedentrip Pontevedra voor je!

Leuk, laat maar zien!
Kanovaren in Pontevedra

Bijzondere (religieuze) bouwwerken

De Rías Baixas is ook de trotste bezitter van vele bijzondere, al dan niet religieuze bouwwerken. Het klooster van Armenteira in de gemeente Meis bijvoorbeeld. Of het klooster van Poio, dichtbij Pontevedra met o.a. een prachtige uitbeelding in mozaïk van de Camino naar Santiago.
En in Tui staat de bijzonder mooie kathedraal van Santa María. De enige kathedraal in de provincie Pontevedra.

6. Combarro

Vlakbij Pontevedra ligt het leukste dorp van Galicië, Combarro. Het is heel klein en je gaat er eigenlijk alleen naar toe om de horreos te zien, de typisch Galicische voorraadschuren. Alhoewel de jachthaven ook de moeite waard is.

Ondertussen proef je wat van de koffielikeuren die je worden aangeboden bij de souvernierswinkeltjes in het stokoude centrum. Eerlijkheidshalve vermelden we erbij dat het in augustus vreselijk druk is in dit dorp en het authentieke wat verloren gaat.

Combarro in de Rías Baixas

7. Wandel- en cultuurvakantie

Dwars door veel parels van deze streek hebben we een mooie wandel -en cultuurvakantie. Je geniet 10 dagen van deze mooie streek en maakt fantastisch mooie slow-wandelingen.

Wandel- en cultuurvakantie

8. Sanxenxo

Waarschijnlijk de meeste bekende badplaats van Galicië. Of misschien wel van heel Noord-Spanje. Maar daarom niet minder leuk. Houd je van luieren op het strand, flaneren langs een boulevard en vanuit je makkelijke terrasstoel met een schaal garnalen voor je neus naar de zonsondergang kijken? Dan is Sanxenxo jouw dorp! Bovendien is er in de omgeving veel te zien op cultureel gebied.

Rías Baixas, Galicië

9. A Lanzada en de Rías Baixas

A Lanzada hoort wel bij reistips voor de Rías Baixas. Bijna 3 kilometer strandplezier aan de Atlantische Oceaan. Je kunt er fantastisch surfen of gewoon niets doen.

Het is ook super om hier te wandelen of te fietsen. Het strand wordt omringd door een beschermd duigebied en er is een makkelijk begaanbaar vlonderpad. Niet voor niets vormt dit gebied een onderdeel van onze wandel- en cultuurvakanties.

A Lanzada, Rias Baixas, Galicië

10. O Grove

O Grove is een schiereilandje voor de kust van Pontevedra. Het centrum van het gelijknamige dorp is gezellig en staat in het teken van de zee. Het mooiste stukje vind je bij Punta Moreiras waar je een idyllische haven en een prachtig beeldenpark vindt. Genieten met een hoofdletter en je mee laten slepen door de natuur.

11. Cambados

Wist je dat de Europese Wijnhoofdstad 2017 in de Rías Baixas ligt? Cambados is de bakermat van de Albariño. Daarom vind je hier veel bodega´s en wijnroutes. Maar Cambados heeft nog meer in haar mars. Zoals de Plaza de Fefiñas, de oude marinierswijk San Tomé en een prachtig kerkhof, de ruïnes van Santa Mariña.

Een verbijf in in dit charmante dorp is opgenomen in onze 8-daagse autorondreis door Galicië.

Bekijk deze mooie rondreis
Ruïnes van Santa Mariña in Cambados

12. Illa de Arousa

Een paradijs voor cultuur en natuurliefhebbers in de Ría de Arousa. Naar dit eiland ga je niet om te feesten. Naar de Illa de Arousa ga je om te genieten van rust, een beetje te kayakken of het eiland rond te fietsen. En om je te vergapen aan de geweldig mooie uitzichten. Een zen-plek!

Prachtig Isla de Arosa

13. Catoira

Een mooi stuk geschiedenis zie je terug bij Catoira. De Torens van het Westen, Las Torres del Oeste zijn de ruïnes van de uitkijktorens waar men vroeger de zee afspeurde naar Vikingschepen. In het dorpje zelf is niet veel vertier maar de torens zijn de moeite waard.

14. Watervallen in de Rías Baixas

Iets in het binnenland, bij de plaats Baro is het volop genieten in het natuurpark. Er is veel te zien op de mooie wandelroute van 2 uur (heen en terug). Maar de kers op de taart is de waterval. Wat een schoonheid! Neem je picknickmand mee en ga hier een middag genieten!

Natuurpark in de Rías Baixas

15. Pelgrimsroutes naar Santiago

Door het gewest van O Salnés in  Rías Baixas lopen twee bijzonder mooie pelgrimsroutes. De Variante Espiritual is een aftakking van de Portugese route naar Santiago de Compostela.

Houd je meer van de kust, dan is de route van Padre Sarmiento zeker iets voor jou! Deze bijzonder mooie route neemt je mee langs prachtige stranden, baaien en wijngaarden.

Padre Sarmiento Wandelvakantie

Weetjes

  • De Rías Baixas beslaan het gebied tussen Muros in de provincie A Coruña tot aan A Guarda in de provincie Pontevedra, vlakbij de grens met Portugal.

  • Doe eens gek en ga eens gewoon het binnenland in om te genieten van de boerendorpjes waar alles nog (bijna) net als vroeger is.