Vakantie in de Rías Baixas; welkom in ons paradijs!

De Rías Baixas is een streek in Galicië die naam heeft verworven door de Cíes Eilanden, een dorpje als Combarro en door de Albaríñowijn. Je vindt er vele fijne stranden,  natuurgebieden, de gezelligheid van oude vissersdorpjes en mooie steden als Vigo en Pontevedra. Alles voor een fijne gezinsvakantie in Galicië. We nemen je even mee op reis door onze streek.

De rías en de kust van Galicië, Noord-Spanje

Waar ligt de Rías Baixas?

De Rías Baixas in een verzamelnaam voor de 5 rivierinhammen in het gebied tussen Muros in de provincie A Coruña tot aan A Guarda in de het zuidwesten van Galicië. De Ría de Baiona, Ría de Vigo, Ría de Pontevedra, Ría de Arousa en de Ría de Noia y Muros. Dat zijn ze allemaal.

Is het daar lekker weer?

Ook in deze streek is het zo dat hoe zuidelijker je gaat hoe aangenamer het weer. Zodra je meer naar het noorden gaan, richting A Coruña wordt het wat frisser en verandert het landschap. De kliffen worden hoger en de zee ruiger (en kouder). Maar over het algemeen is het weer in de Rías Baixas prettig. Milde winters, vorst is een raar verschijnsel. Net als temperaturen boven de 30 graden in de zomer.

De Rías Baixas in het zuiden van Galicië

Het meest zuidelijke deel van dit gebied grenst aan de rivier de Miño die de natuurlijke grens tussen Portugal en Galicië vormt. Hier liggen mooie dorpen als A Guarda en de Castro van Monte Santa Trega, één van de must-sees in dit gebied. Op de foto zie je goed waar de Miño uitmondt in de Atlantische Oceaan. Aan de overkant de kust van Portugal. Prachtig toch!

De Rías Baixas in het zuiden van Galicië, monding van de Miño.

Uit de kust

Even uit de kust vind je het fraaie stadje Tui met zijn wandelbrug naar Portugal. En Monte Aloia, één van de natuurgebieden in deze streek.

Dit gebied heet Baixo Miño y  Ría de Vigo. Em de naam Vigo zegt misschien al genoeg. Dit is de rivierinham van schitterende dorpjes als Baiona en de verrassend leuke stad Vigo.

Meer over Vigo en omgeving

Bekende plekken in de Rías Baixas

In en om de Ría de Pontevedra

De hoofdstad van de Rías Baixas is Pontevedra, gelegen aan de ria met de zelfde naam natuurlijk. Aan deze ría liggen onder andere het kleine Combarro met zijn hórreos. Precies voor de kust van Combarro ligt Isla de Tambo, een mysterieus eilandje dat sinds kort te bezoeken is.

Dit is de plek waar je het grootste strand van dit gebied vindt, het strand van A Lanzada en bekende kustplaats Sanxenxo. In 2005 was de jachthaven van Sanxenxo de gastheer voor de Volvo Ocean Race. Sindsdien heeft dit kleine dorp een naam verworven in de zeilwereld.

Haven van Sanxenxo

Uit de kust

Iets uit de kust ligt het natuurpark Río Barosa met een kletterende waterval. En op de meest onverwachte plekken liggen prachtige routes door bossen. Eén van de bekendste is de Ruta de la piedra y del agua, langs watervalletjes en historische watermolens.

Dit hele gebied heet Ría y terras de Pontevedra.

Natuurpark Río Barosa, Pontevedra
Route door het sprookjesbos

In en om de Ría de Arousa
In het gebied van de Ría de Arousa en die van Pontevedra ligt een soort mini-Galicië. Hier vind je alles waar Galicië voor staat, het heet O Salnés. O Grove waar je fantastische wandelingen kunt maken, het beschermd natuurgebied rond de Umia, de leuke stad Vilagarcia de Arousa, een prachtig klein dorpje als Carril … te veel om op te noemen.

Het eilandje Isla de Arousa  met zijn bijzondere vuurtoren en het Isla de Cortegada waar het grootste laurierbomenbos van Europa is maken deel uit van deze ria.

Als je van wijn houdt dan is dit jouw plek want dit is de omgeving van de Albariño.

Kindervakantie in de Rías Baixas

Ben je met kinderen op vakantie in Galicië dan is dit gebied een aanrader, het is een waar kinderparadijs!

Fantastische stranden voor een surfles, het dorpje van de Grobbits, het beeldenpark en heel leuk open lucht museum vlakbij O Grove. Een boottochtje naar het Eiland Ons of naar de Cíes Eilanden, waterparken in de zee, leuke fietstochten, watersport … het is er allemaal!

Drijvend waterpark bij Portonovo, Playa de Baltar
Fietsen op Illa de Arousa
El Atlante, havengebied Sanxenxo
Aldea de los Grobits, Illa da Toxa

Wandelen in de Rías Baixas

De beste manier om van O Salnés te genieten en je helemaal onder te dompelen is wandelen. Daarom is de Padre Sarmiento wandelvakantie onze populairste wandelvakantie.

Zo ziet deze wandelvakantie er uit.

Wijngebied Rías Baixas

Weleens een goed glas Albariño gedronken? Dát is de bekende witte wijn uit Galicië met D.O. Rías Baixas. De meeste Albariñowijngaarden en bodega´s liggen in O Salnés. Want Cambados, de bakermat van de Albariño ligt óók hier. Daarom organiseren we vlakbij Cambados de wijnproeverijen voor onze reizigers. In een sfeervolle bodega.

Onze bodega voor de wijnproeverijen in de Rías Baixas.

Onbekende plekken

O Morrazo
Tussen de Ría de Vigo en de Ria de Pontevedra ligt het gebied O Morrazo met het spectaculaire natuurgebied Cabo Home. Vuurtorens, wandelroutes, bezienswaardigheden en het fantastische zicht op de Cíes Eilanden wachten hier op je.

O Barbanza
De virtuele vakantie in de Rías Baixas is bijna afgelopen. We gaan alleen nog langs O Barbanza, in A Coruña. Want wat maar weinig mensen weten is dat een deel van de Rías Baixas in A Coruña ligt.

O Barbanza is het gebied aan de overkant van Isla de Arousa, deze ria vormt de grens tussen Pontevedra  en A Coruña.

Dit stukje is ook weer een verrassing. Pobra do Caramiñal, Ribeira, de Castro do Baroña, het spectaculaire duingebied van Corrubedo met zijn mooie lagunes, natuurzwembaden … het is er allemaal.

Palmeira
Natuur zwembaden Pozas de Rio Pedras

De Rías Baixas in het noorden

Eenmaal in Porto do Son ben je aan de Ría de Muros y Noia, de noordelijkste ría. Hier ligt Muros, één van onze favoriete plaatsjes in dit gebied. Omdat het een dorpje zonder toeters en bellen is.

Stranden van de Rías Baixas

Omdat de rías rivierinhammen zijn is er een grote verscheidenheid aan stranden. De kleine stranden die landinwaarts liggen zijn veelal beschut, weinig golven en er is niet veel stroming. Een strandje als dat van Covelo bij Samieira en de stranden bij  Vilanova zijn daar een goed voorbeeld van. Hoe dan ook moet je hier opletten want een stuk vanaf de kust kan het water verraderlijk zijn.

Iets anders is bijvoorbeeld A Lanzada of Playa de America vlakbij Baiona. Deze liggen aan de riviermonding, aan open zee. Aardige golven, lekkere stranden voor surfers die niet op zoek zijn naar torenhoge golven.

Stranden van Samieira

Is het nou baixas of bajas en hoe spreek je het uit?

Baixas is Galicisch. Je spreekt het uit als Riaas Beisjaas. In het Spaans is de benaming Rías Bajas, de lage rivieren.