Een camperreis door Galicië

Een vakantie met een camper betekent vrijheid. Ergens niet leuk? Ga je gewoon verder. Heerlijk moet dat zijn. En dat is het ook. Maar voordat je aan al die vrijheid begint en een camper huurt in Galicië zijn er wat dingen die je wilt weten. Deze opsomming van de meest gestelde vragen over met de camper door Galicië maakt je een stuk wijzer!

Is een camper in Galicië ook een camper?

Nee. Een camper is in Galicië altijd een buscamper. Alle andere modellen worden autocaravanas genoemd

Camperplaatsen in Galicië

Er zijn talloze camperplaatsen in Galicië die goed uitgerust zijn, mooi liggen en met fijne faciliteiten. Bij de meeste officiële plaatsen kun je grijs en zwart water afvoeren en schoon bijtanken. Soms zijn er douches, kun je gebruik maken van stroom of is er een barretje.

Als je via ons een in Galicië een camper huurt krijg je een app met een overzicht van camperplaatsen mee.

Officiële camperplaatsen

In Galicië worden de officiële camperplaatsen aangeduid als Áreas de autocaravanas of Áreas AC. De naam doet misschien anders vermoeden maar hier mag je ook met een buscamper staan.

Niet officiële camperplaatsen

Een terrein dat door particulieren of anderen beschikbaar wordt gesteld is een niet officiële camperplaats. Dat kan gaan om een plekje in het weiland van de boer of het schoolplein in een dorp.

De kosten om hier te kunnen staan zijn afhankelijk van de aanwezige faciliteiten en variëren van € 15 tot € 25 per nacht.

Zijn er gratis camperplaatsen in Galicië?

De plaatsen die beheerd worden door het Galicisch bestuur, de Xunta, zijn gratis.

Hoe lang mag je op een camperplaats staan?

Afhankelijk van de gemeente kun je 24, 48 of 72 uur blijven staan.

Vrij kamperen met de camper

Dingen als tafels en stoelen buiten zetten, luifel op enz. worden gezien als vrij kamperen. En dat is in Galicië, net als in de rest van Spanje, niet toegestaan. Behalve dan als je op een camping staat.

Als je onderweg bent met je camper door Galicië zie je dit soort taferelen zeker om je heen gebeuren. Denk dan niet dat het op die plek vast wél is toegestaan. Veel mensen doen het gewoon en zien wel waar het schip strand.

Met de camper op een camping

De laatste jaren komen er steeds meer campings die een plek voor campers bieden. Dat kan wel eens lekker zijn als je zin hebt in een zwembad bijvoorbeeld.

Kosten van de camping

Maar informeer even goed naar de kosten. De prijzen voor zo´n overnachting op een camping zijn niet gereguleerd. En er zijn campings die rustig €  80 voor een nacht rekenen.

Een redelijke prijs voor een overnachting met de camper op een camping is rond de € 15

Ik wil niet op een camperplaats, mag je in Galicië overal staan met je camper?

Ja, in principe mag je overal staan maar er zijn wat ongeschreven regels.

 • Met de camper aan het strand
  Met de camper zo dicht mogelijk aan het strand is de meest gewilde plek. Kun je ´s avonds genieten van de zonsondergang en ´s ochtends wakker worden van de golven.

Heerlijk vooruitzicht, ware het niet dat je hier te maken kunt krijgen met Costas, een soort kustwacht die hiervoor boetes kan schrijven.

Er is namelijk een onzichtbare lijn die bepaalt waar je wel en niet mag staan. Maar ja, die lijn is onzichtbaar. Heel soms wordt de lijn aangegeven met paaltjes en borden. Maar je kunt er van uit gaan dat hoe dichterbij de zee, hoe meer kans op een boete.

 • Natuurgebieden in Galicië en campers
  Bijna het zelfde verhaal als overnachten met de camper aan het strand. Bij natuurgebieden in Galicië is er heel soms aangegeven dat er niet overnacht mag worden met de camper. Maar het ontbreken van een duidelijk verbod betekent niet dat je geen risico loopt. Bovendien zijn de boetes voor deze overtreding hoger.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een camper?

Alle campers in ons aanbod kun je besturen met rijbewijs B.

Wat is de maximale snelheid voor campers in Galicië?

120 km. per uur.

Campers en Galicië, de gedragscode

Er is een soort ongeschreven gedragscode als je met je camper door Galicië reist. Eigenlijk is het niet meer dan een kwestie van normen en waarden. Maar toch:

 • Je maakt geen herrie door hard met deuren te slaan of muziek op een hoog volume.
 • Buiten zitten of koken daar waar het eigenlijk niet mag is een slecht voorbeeld.
 • Je vuilnis laat je niet lukraak achter op de plek maar neem je mee om elders weg te gooien.

Welke campers kan ik huren in Galicië?

Een buscamper, half integraal of een alkoof? Alle campermodellen bieden dat wat je zoekt: vrijheid om te komen en gaan waar en wanneer je wilt. Maar de ene camper is de andere niet.

 • Buscamper
  Een buscamper of camperbusje is het meest wendbare model. Een leuk campermodel voor avonturiers want je kunt er makkelijk mee langs de kust, door de bergen, dorpen en steden.
 • Camper half integraal
  Een half integraal (ook wel semi integraal genoemd) is fijn als je net een beetje meer comfort wilt of met meer mensen bent. Zoals de half integraal met de naam Active, in ons aanbod. Net als het camperbusje geschikt voor maximaal drie mensen maar met meer ruimte.
 • Camper alkoof
  Hoe groter hoe meer comfort. De ruimte die een alkoof biedt is natuurlijk geweldig voor een camperreis door Galicië. Maar daardoor is dit campermodel ook het minst wendbare.

Door Galicië met de camper

Haarspeldbochten en ravijnen rijden kan voor de meest doorgewinterde chauffeur al een uitdaging zijn. En naarmate het voertuig groter wordt, wordt de uitdaging dat ook.

En in Galicië zijn wat plekken waar je gewoon beter met een personenauto kunt rijden. Neem nou de Ribeira Sacra. Op weg naar de spectaculaire, steile flanken van de Cañones de Sil rijd je over smalle wegen waar twee gewone auto´s langs elkaar soms al een gedoe is.

Met een camperbusje door dit gebied gaat wel, weten wij uit ervaring. Maar met een bakbeest als een camper alkoof raden we dit eigenlijk gewoon af.

Camperroutes

Het is goed om van te voren te bepalen waar je naar toe wilt. Op de bonnefooi met een camper in Galicië op avontuur is niet altijd het beste plan. Voordat je het weet ben je op een bospad waar voor het laatst een tractor heeft gereden, zie daar maar eens uit te komen.

Onze ervaring is dat de gps het ook niet altijd bij het goede eind heeft en je lukraak door smalle steegjes in een stad stuurt waar 2 mensen naast elkaar nét passen.

Vertrouw op je gezonde verstand, dan komt het wel goed. En wij informeren je zo goed mogelijk!