Klein Santiago in Padrón

In Galicië zijn talloze plaatsen waar de figuur van de Apostel Santiago aanwezig is in verhalen en legendes. Wonderen en geschiedenis die vaak prachtig zijn uitgebeeld en nog steeds een grote rol spelen. Zoals in Padrón, het historierijke en op sommige punten heel charmante stadje vlakbij Santiago de Compostela.

Het wonder van la fuente del Carmen in Padrón

Net na de Santiago brug en vlakbij het klooster van Carmen vind je dit geheel met prachtige afbeeldingen in steen.

De fontein
Het water uit de drie kleine fonteinen is gaan stromen nadat Santiago drie keer met zijn staf op een rots sloeg.

Het altaar
Zwangere vrouwen brengen de maagd Maria de los Dolores een brandend kaarsje en bloemen, in de hoop op een vlotte bevalling.

De gevel
Op de gevel is de doop van koningin Lupe door Santiago afgebeeld.

Iets moois om even bij stil te staan op de Camino Portugués!

De doop van koningin Lupe
Fuente del Carmen

De translatio in steen

Boven het altaar zie je vier figuren in een stenen. In opdracht van koning Herodes, in het jaar 44, werd de Apostel Santiago onthoofd.  Zijn trouwe discipelen Anastasio en Teodoro voerden de overblijfselen in een stenen boot van Haifa in Palestina naar Iria Flavia in Padrón. Een wonderlijke reis van 7 dagen. Boven het lichaam van de apostel is de beeltenis van Maria te zien.

Deze tocht wordt de translatio genoemd.  De boottocht die pelgrims op de Variante Espiritual kunnen maken, vanaf Vilanova de Arousa naar Pontecesures, simuleert deze tocht.

De Translatio

Padrón en Santiaguiño do Monte

De picknickplaatsen doen anders vermoeden maar hier sta je voor een archeologische vondst, vermoedelijk uit de ijzertijd.

Santiaguiño do Monte is een heilige plek met een mooie geschiedenis. Niets haalt het bij de kathedraal van Santiago de Compostela natuurlijk, maar deze kapel, de groep rotsen met trap en kruispaal en de fontein zijn voor veel mensen net zo belangrijk. Ook hier verrichte Santiago wonderen.

Santiaguiño do Monte, Padrón

De kapel van Santiaguiño

In de kapel is één altaar met een stenen beeld van de apostel. Met versleten vingertoppen en handen door de vele aanrakingen van pelgrims door de eeuwen heen. Dit gebeurt nu nog één keer per jaar, tijdens de bedevaart van Santiaguiño do Monte op 25 juli.

De bron van Santiaguiño

Ooit is deze plek aangemerkt als de grot waar Santiago zich verschool voor achtervolgers. De volkslegende vertelt dat Santiago de grot veranderde in een bron door met zijn staf op de rots te slaan. Daarom is dit een heilige plek waar pelgrims vroeger hun dorst kwamen lessen.

San Juan

Dat was vroeger. Maar nu nog geloven de mensen in de bijzondere krachten van het water uit deze bron. Op de vooravond van San Juan halen mensen water uit deze bron om hun kruiden in te weken. Men gelooft dat dit spulletje huis en haard zuivert van allerlei kwaad.

De kapel
De fontein, schuilplaats van de apostel

De rotsen

Als je dit terrein op komt zie je links een groep van 10 rotsen met een trap en een kruispaal. Door het beeld van de apostel Santiago op een voetstuk kun je je makkelijk voorstellen dat de apostel hier meer dan 2000 jaar geleden predikte.

De rotsen waar de Apostel Santiago predikte

De Pedrón

Deze schatten zijn allemaal waardevol. Maar in de Santiago kerk in Padrón vind je een erg belangrijk stuk voor de cultuur en geschiedenis rond de apostel. De Pedrón. Dit Romeinse altaar was de ankerplaats van de stenen boot met het lichaam van de apostel.

De stad dankt zijn naam aan deze Pedrón.

De pedrón op de foto is een replica. Ivm de covid hebben we tijdens ons bezoek aan Padrón de Santiago kerk niet kunnen bezoeken. Volgende keer!

De Pedrón