Route van Steen en Water

Als je er met de auto bovenlangs rijdt heb je geen idee wat voor moois zich beneden je afspeelt. De Route van Steen en Water, a ruta da Pedra e da Auga,  neemt je mee langs  watervallen, rotsen, wilde varens en oude watermolens langs het riviertje van Armenteira. Het is er ronduit prachtig en velen vinden dit stuk het mooiste gedeelte van de Variante Espiritual, de aftakking van de Camino Portugués.

Route van steen en water

Prachtig en makkelijk
Deze wandeling is vaste prik met vrienden en familie die bij ons langs komen. Deze route heeft namelijk alles mee. Het is geen ellenlange route, nog geen 7 kilometer tot het eerste stuk waar je makkelijk weer op de weg komt. Als je nog een kilometer doorloopt loop je tegen een heel leuk tentje aan waar heerlijke koffie te krijgen is.

Op ieder uur
Het mooie van deze route is dat je in de zomermaanden geen rekening hoeft te houden met de warmte. Er is veel schaduw dus je kunt de route eigenlijk op ieder uur van de dag lopen.

Water en steen op de route

De naam zegt het al. De route van Steen en Water heet zo vanwege de gerestaureerde stenen watermolens en het riviertje van Armenteira dat de hele route met je meestroomt. Op sommige stukjes als een kabbelend beekje of met kletterende watervallen.

Watermolen op de route

Het beeldendorp

Ongeveer halverwege de route, als je aan de linkerkant blijft lopen, kom je op een plek met een soort mini open lucht museum, La Aldea Labrega. Mooie stenen beelden die een typisch plattelands dorpje in Galicië uitbeelden. Alles is gemaakt door steenkunstenaars uit de streek, een stukje ouderwets mooi precisiewerk.

Galicië in het klein

In het stenen dorp is aan alles gedacht. Zo vind je er onder andere een horreo, de typisch Galicische graanschuur, een cruceiro, een kruispaal en natuurlijk een kapel.

Beeldendorp, cruceiro
Stenen beeldendorp op de route

Wandelen in Galicië

Als je deze route vroeg wandelt kom je veel pelgrims tegen. Dit stuk maakt namelijk deel uit van de Variante Espiritual, een aftakking van de Portugese pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Het Klooster van Armenteira

Aan het einde van de route van Steen en Water (of aan het begin, ligt er aan waar je begint, loop je zo tegen het Klooster van Armenteira aan.

Klooster van Armenteira - Variante Espiritual

Restaurant 

Naast het Klooster van Armenteira is een restaurant. A Fonte heet het. Het bestaat al eeuwen en is zo´n restaurant waar nog steeds gekookt wordt volgens de recepten van oma. De prijs van het menu van drie goed gevulde gangen, wijn, mandje brood, toetje en koffie is trouwens ook uit de tijd van oma. Aanrader!

Wandelen langs de Galicische kust?

Houd je meer van de kust? Dan is de route van Padre Sarmiento jou op je lijf geschreven!