Als je er met de auto bovenlangs rijdt heb je geen idee wat voor moois zich beneden je afspeelt. De Route van Steen en Water, a ruta da Pedra e da Auga,  neemt je mee langs kleine watervallen, rotsen, wilde varens en oude watermolens langs het riviertje van Armenteira. Het is er ronduit prachtig en velen vind dit stuk het mooiste gedeelte van de Variante Espiritual.

Makkelijk en mooi
Deze wandeling is vaste prik met vrienden en familie die bij ons langs komen. Deze route heeft namelijk alles mee. Het is geen ellenlange route, nog geen 7 kilometer en zonder heftig klimwerk of moeilijk begaanbare paden.

Leuk voor kids
Dat, het stenen dorp halverwege en de speeltuin maken het ook voor kinderen een erg leuke route. En het lijkt op een sprookjesbos.

Sprookjesbos in Armenteira

En ze kunnen lekker over de rotsen klauteren. (Dat is ook leuk voor volwassenen trouwens).

Rotsen en water

Zien op de route da pedra e da auga

Stenen dorp
Ongeveer halverwege de route, als je aan de linkerkant blijft lopen, kom je op een plek met een soort mini open lucht museum, La Aldea Labrega. Mooie stenen beelden die een typisch plattelands dorpje in Galicië uitbeelden. Alles is gemaakt door steenkunstenaars uit de streek, een stukje ouderwets mooi precisiewerk. 

Het Klooster van Armenteira
Aan het einde van de route van Steen en Water loop je zo tegen het Monasterio van Armenteira aan.

Klein, sfeervol hostal in Armenteira

Op 2 km. afstand van het klooster ligt een sfeervol, klein hostal, op het platteland van Armenteira. Ideaal als je de Variante Espiritual loopt of op doorreis bent en meer van deze mooie streek wilt zien. Alle info over het hostal.

Restaurant 

Lekker eten
Naast het Klooster van Armenteira is een restaurant. La Fonte heet het. Het bestaat al eeuwen en is zo´n restaurant waar nog steeds gekookt wordt volgens de recepten van oma. De prijs van het menu van drie goed gevulde gangen, mandje brood, wijn, toetje en koffie is trouwens ook uit de tijd van oma. Het is er altijd druk, ook door de weeks en zeker in de zomer is reserveren geen overbodige luxe. Tel: +34 986.71.00.03

Eenvoudig en lekker eten

Weetjes

  • 6,8 kilometer en een makkelijke route

  • Waar de route begint of eindigt is een twistpunt. Eigenlijk maakt het niets uit maar de beste optie is, om beneden te starten zodat je eindigt bij het leuke restaurant en het klooster. Als je hier met de auto naar toe gaat moet je natuurlijk ook weer terug. Je kunt dat lopend doen (bergafwaarts) of een taxi laten komen die je terugbrengt naar je auto.

  • Wil je bos met strand combineren? Er zijn prachtige stranden in de omgeving.