Als je er met de auto bovenlangs rijdt heb je geen idee wat voor moois zich beneden je afspeelt. De Route van Steen en Water, a ruta da Pedra e da Auga,  neemt je mee langs kleine watervallen, rotsen, wilde varens en oude watermolens langs een riviertje.

Watervalletjes in het bos

Leuk voor de kids
Deze wandeling is vaste prik met vrienden en familie die bij ons langs komen. Deze route heeft namelijk alles mee. Het is geen ellenlange route, nog geen 7 kilometer.

Sprookjesbos
En lekker simpel, zonder heftig klimwerk of moeilijk begaanbare paden. Kinderen gaan graag mee. Er is een leuke speeltuin en het lijkt op een sprookjesbos.

Sprookjesbos in Armenteira

En ze kunnen lekker over de rotsen klauteren. (Dat is ook leuk voor volwassenen trouwens).

Rotsen en water

Zien op de route da pedra e da auga

Stenen dorp
Ongeveer halverwege de route kom je op een plek met een soort mini open lucht museum, La Aldea Labrega. Mooie stenen beelden die een typisch plattelands dorpje in Galicië uitbeelden. Alles is gemaakt door steenkunstenaars uit de streek, een stukje ouderwets mooi precisiewerk.

Het Klooster van Armenteira
Aan het einde van de route van Steen en Water loop je zo tegen het Monasterio van Armenteira aan.

Restaurant op deze route

Lekker eten
Naast het Klooster van Armenteira is een restaurant. La Fonte heet het. Het bestaat al eeuwen en is zo´n restaurant waar nog steeds gekookt wordt volgens de recepten van oma. De prijzen zijn ook nog uit de tijd van oma.

Goed menu
Voor € 12,50 heb je een menu van drie goed gevulde gangen, mandje brood, een drankje en koffie. 
Eenvoudige maar goed klaargemaakte streekgerechten. Het is er altijd druk, ook door de weeks en zeker in de zomer is reserveren geen overbodige luxe. Tel: +34 986.71.00.03

Eenvoudig en lekker eten

Weetjes

  • 6,8 kilometer en een makkelijke route

  • Waar de route begint of eindigt is een twistpunt. Eigenlijk maakt het niets uit maar de beste optie is, om beneden te starten zodat je eindigt bij het leuke restaurant en het klooster. Als je hier met de auto naar toe gaat moet je natuurlijk ook weer terug. Je kunt dat lopend doen (bergafwaarts) of een taxi laten komen die je terugbrengt naar je auto.

  • Deze route maakt deel uit van de Variante Espiritual, een aftakking van de Portugese Route naar Santiago. Als je rond een uur of 08.00 gaat lopen kom je veel Pelgrims tegen.

  • Wil je bos met strand combineren? Er zijn prachtige strandenin de omgeving.