De Translatio

De Translatio is niet zómaar een leuk boottochtje over de Ría de Arousa in de Rías Baixas. Het is een indrukwekkend stukje geschiedenis over water. Dit keer zijn het niet alleen de mosselkwekerijen of spelende dolfijnen in de Ría die het stukje varen bijzonder maken. Wat dan wel?

Wat is de Translatio?

Het zit zo: in het jaar 44 gaf Herodes Agrippa het bevel de Apostel Santiago te onthoofden. Anastasio en Teodoro, zijn trouwe discipelen voerden de overblijfselen van de Apostel in een stenen boot vanuit Haifa in Palestina, naar Iria Flavia in Padrón, vlakbij Santiago de Compostela. Een wonderlijke boottocht die 7 dagen duurde. En dat is het traject dat je nu ook vaart, maar dan in een Catamaran of een Zodiac en in anderhalf uur.

De Catamaran waarmee je de Translatio vaart

Geschiedenis op het water

Onderweg, op de oevers van de rivier Ulla en in de monding van de Ría de Arousa, zie je 17 kruispalen die allemaal getuigen van de enige Vía Crucis over water. Het meest bijzondere zijn de drie kruispalen bij elkaar die de Apostel en zijn twee discipelen uitbeelden.

De Translatio is voor iedereen

Dit traject maakt deel uit van de derde etappe van de Variante Espiritual wandelvakantie, de aftakking van de Portugese route naar Santiago de Compostela. Geen pelgrim? Geeft niet, iedereen is welkom op de boot want naast een stukje historie is het gewoon een prachtige tocht.

Mooie beelden van de Translatio

Torens van Catoira

Nog een stukje historie, maar dan die van de Vikingen, zie je terug in de Torres del Oeste. De torens verdedigden vroeger de schatten van de kathedraal van Santiago de Compostela tegen aanvallen van de barbaren uit het noorden. In augustus is er in Catoira een erg leuk cultureel feest waarbij de torens en Vikingen centraal staan, het Vikingenfestival.
Alle info over dit feest.

De Oostenlijke Torens in Catoira

Geen nieuws over Galicië missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Mosselkwekerijen in Galicië

De tocht start bij de haven van Vilanova de Arousa en na een paar minuten vaar je al langs de drijvende mosselkwekerijen. Waar trouwens ook oesters en Sint Jacobsschelpen worden gekweekt. Er wordt even gestopt en je krijgt uitleg over de sterproducten van de Galicische gastronomie.
Alles over mosselen uit Galicië

De Translatio voert je langs de mosselkwekerijen in de Ría de Arousa

Laurierbomen

De tocht gaat verder over de Río Ulla. Deze rivier vormt de grens tussen de provincies A Coruña en Pontevedra en is 132 km. lang. In de riviermonding ontdek je het eiland Cortegada. Dit eiland heeft het grootste laurierbomenbos van Europa en behoort bij het Nationaal Park van de Atlantische Eilanden, waar ook de Cíes eilanden deel van uitmaken.
Meer over de Cíes Eilanden.

Wanneer vertrek de Translatio?

Afhankelijk van de vertrektijd wordt er een hapje en drankje aangeboden. Mosselen en wijn of een tapa worden alleen na 17.00 uur en op de catamaran aangeboden. De vertrektijd is afhankelijk van het getij.