Dit is Combarro

Even denk je op het decor van een film over de Middeleeuwen te zijn beland. Zó typisch is Combarro in Galicië met zijn nog geen 2.000 inwoners. Combarro ligt in het Rías Baixas gebied, aan de kust van Pontevedra. Het is één van de meest karakteristieke dorpjes van Galicië, we vertellen je waarom.

De Horreos van Combarro

Middeleeuwen en toerisme 

Het kleine historisch centrum van Combarro is niet zomaar een centrum. De structuur en bouwstijl uit de 18e en 19e eeuw zijn helemaal in tact gebleven. Het is in 1972 verklaard tot Artistiek Historisch Geheel en één van de mooiste schatten van Galicië.

De hórreos, kruispalen en oude vissershuisjes trekken met name in het hoogseizoen veel bezoekers. Dan is het druk.

De rest van het jaar merk je daar bijna niets van, zeggen de mensen die het kunnen weten. Dan is het net als vroeger; met vissers die netten repareren en de schelpenraapsters aan het werk. Een vissersdorpje in Galicië.

De bijzondere hórreos van Combarro

Hórreos zijn Galicische voorraadschuren die van origine werden gebruikt voor het drogen en bewaren van mais. Maar in Combarro worden ze ook gebruikt voor het drogen van bijvoorbeeld sardines.

De hórreos zijn een bezienswaardigheid in Galicië en je ziet ze overal. Waarom zijn de horreos van Combarro dan bijzonder?

30 hórreos
Naast de grote hoeveelheid op een klein stukje, 30 in totaal, staan ze soms ook bijna ín zee. Omdat vroeger,toen de visserij de enige inkomstenbron was,
de huizen en hórreos ook als aanlegsteiger voor de vissersbootjes dienden.

Dat is ook de reden waarom ze in gebruik zijn genomen voor de opslag van vis. 

Middeleeuws Combarro

Combarro en de Cruceiros

Je kunt er niet om heen, los cruceiros, de kruisbeelden. In Combarro vind je 6 van deze schoonheden en ondanks dat ze veel op elkaar lijken, zijn er geen twee gelijk.

Wat is een cruceiro?

De cruceiros kom je net als de hórreos overal tegen. Maar vooral zie je ze op kruispunten, bij religieuze bouwwerken en bij begraafplaatsen.

Cruceiros zijn kruispalen die prachtig versierd zijn met bijbelse voorstellingen. De één wat mooier en uitgebreider dan de ander maar versierd zijn ze altijd.

Naast dat ze vaak prachtig zijn hebben ze een doel. Om  de kruispalen is altijd een stoepje gebouwd. Als je op dat stoepje gaat staan bel je veilig in het geval je de Santa Campaña tegenkomt, de meest geliefde legende van Galicië.

Kruisbeeld - Cruceiro

Koffielikeur uit Galicië

Een rondje door de wirwar aan steegjes is als het ware een wandeling door de vorige eeuw. Maar als je één van de huisgemaakte likeurtjes proeft die overal worden aangeboden ben je zó weer in het nu.

Het  spulletje is net zo sterk als lekker en de Gallegos maken er een sport van dit brouwsel aparte smaken mee te geven. Die van koffie (licor café) en kruiden (licor de hierbas) zijn het populairst.

Onze koffielikeur wordt gemaakt van de ”drap” die achterblijft in de ton waarin de druiven geperst zijn.

Koffielikeur proeven in Combarro

Modern Combarro

Jachthaven
Vanuit het middeleeuwse tafereel van zeemanshuisjes en graanschuren loop je zo de moderne jachthaven van Combarro binnen. Een groot en verrassend contrast. Mooie jachten en andere pleziervaartuigen liggen klaar om bewonderd te worden en aan de boulevard zijn restaurants en tapasbars.

Doen in Combarro

In Combarro is niet echt heel veel te doen, het is meer een ”kijkdorp”. Je slentert, geniet van de historie om je heen, koopt een souvenirtje en eet een visje. Wat je er wel kunt doen is een rondvaart maken.

Een mooi tochtje over de Ría de Pontevedra, langs de mosselkwekerijen en het eilandje Tambo. De boten vertrekken regelmatig vanuit de haven.

Alles over mosselkwekerijen in Galicië

Pelgrims in Combarro

Combarro ligt op de route van twee heel mooie pelgrimsroutes naar Santiago door deze streek. De Route van Padre Sarmiento en de Variante Espiritual.