Combarro

Even denk je op het decor van een film over de Middeleeuwen te zijn beland. Zó typisch is Combarro in Galicië met haar 1.500 inwoners. Eén van de meest karakteristieke dorpjes aan de kust van Pontevedra in de Rías Baixas. Te klein voor trendy winkelen maar weer heel groots in andere dingen.

De Horreos van Combarro

Middeleeuwen en toerisme 

Het kleine historisch centrum van Combarro is één van de best bewaarde van Galicië. De oude vissershuizen, de horreos en de kruispalen geven het geheel een écht Middeleeuws tintje.

Omdat het een bijzonder geheel is zorgt dit echter ook voor veel dagtoeristen. In juni, juli en augustus merk je dat want dan wordt dit pittoreske dorpje druk bezocht.

De rest van het jaar merk je er bijna niets van en is het nog net als in de vorige eeuw, zeggen de mensen die het kunnen weten. De vissers repareren nog steeds hun netten en de schelpenraapsters zijn dagelijks aan het werk. Dan is het gewoon een vissersdorpje in Galicië.

Schelpenraapster aan het werk

De bijzondere horreos van Combarro

Hórreos zijn Galicische voorraadschuren die van origine werden gebruikt voor het drogen en bewaren van mais. Maar in Combarro worden ze ook gebruikt voor het drogen van bijvoorbeeld sardines. De horreos zijn een bezienswaardigheid in Galicië en je ziet ze overal. Waarom zijn de horreos van Combarro dan bijzonder?

30 horreos
Naast de grote hoeveelheid op een klein stukje, 30 in totaal, staan ze soms ook bijna ín zee. Omdat vroeger, toen de mensen nog leefden van de visvangst de huizen en horreos ook als aanlegsteiger voor de vissersbootjes dienden. Dat is ook de reden waarom ze in gebruik zijn genomen voor de opslag van vis. 

Middeleeuws Combarro

Koffielikeur uit Galicië

Een rondje door de wirwar aan steegjes is als het ware een wandeling door de vorige eeuw. Maar als je één van de huisgemaakte likeurtjes proeft die je overal worden aangeboden ben je zó weer in het nu.

Het  spulletje is net zo sterk als lekker en de Gallegos maken er een sport van dit brouwsel aparte smaken mee te geven. Die van koffie (licor café) en kruiden (licor de hierbas) zijn het populairst. Het wordt trouwens gemaakt van de ”drap” die achterblijft in de ton waarin de druiven geperst zijn.

Koffielikeur proeven in Combarro

Modern Combarro

Jachthaven
Vanuit het middeleeuwse tafereel van zeemanshuisjes en graanschuren loop je zo de hypermoderne jachthaven van Combarro binnen. Een groot en verrassend contrast. Mooie jachten en andere pleziervaartuigen liggen klaar om bewonderd te worden en aan de boulevard zijn restaurants en tapasbars.

Cruceiros
Je kunt er niet om heen, los cruceiros, de kruisbeelden. In Combarro vind je 6 van deze beelden en ondanks dat ze veel op elkaar lijken, zijn er geen twee gelijk. Er zijn enorm veel van deze cruceiros in Galicië en er is een mooi verhaal bij.

Niets missen over Galicië?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Kruisbeeld - Cruceiro

Doen in Combarro

In Combarro is niet echt heel veel te doen, het is meer een ”kijkdorp”. Je slentert, geniet van de historie om je heen, koopt een souveniertje en eet een visje. Wat je er wel kunt doen is een boottochtje. Een mooi rondje over de Ría de Pontevedra, langs de mosselkwekerijen en het eilandje Tambo. De boten vertrekken regelmatig vanuit de haven.

Alles over mosselkwekerijen in Galicië

Pelgrims in Combarro

Combarro ligt op de route van twee heel mooie pelgrimsroutes naar Santiago door deze streek. De Route van Padre Sarmiento en de Variante Espiritual.