Welkom in Asturië!

Asturië was onze eerste stop op onze roadtrip door Noord-Spanje. Een studiereis naar nieuwe bestemmingen als Cudillero, Cangas de Onis en de geweldig mooie Picos de Europa. Allemaal mooie plekken voor je vakantie in Asturië, die goed te combineren zijn met Galicië en de andere regio´s in het Groene Spanje.

Ligging Asturië

Het prinsendom Asturië ligt in het noordwesten van Spanje, aan de Cantabrische Zee. Tussen de regio´s Galicië, Cantabrië en in het zuiden grenst het aan Castilië en León.

De korte afstand van kust naar berg maakt het landschap van Asturië divers. Ook het klimaat is divers, je kunt best het geluk hebben op één dag te genieten van besneeuwde toppen bij de Picos de Europa en een zonnetje aan de kust.

Stranden in Asturië

Playa del Silencio
Onze eerste bezienswaardigheid in Asturië was het strand. Van de stilte. Niet om te zonnen of zwemmen maar om te kijken. Een mooie en bijzondere plek.

Wij vroegen ons af waarom dit het strand van de stilte wordt genoemd. Dat wordt duidelijk als je er voor staat.

De kliffen die in een mooie boog om het strand staan en de kleine eilandjes beschermen het strand en dempen het anders zo luide gebrul van de golf van Biskaje.

Het is zeker in de zomer een drukbezochte plek maar toch behoudt het zijn ongereptheid. Er zijn geen voorzieningen als douches of bars en dat helpt natuurlijk. Het is net als het strand van de kathedralen in Galicië meer een ”kijkstrand”.

Het strand van de stilte, Playa del Silencio in Asturië in Noord-Spanje.
Playa del Silencio
Costa Verde, Playa del Silencio,

Meer mooie stranden

Langs de kust van Asturië vind je nog talloze andere stranden waar het heerlijke zonnen, zwemmen of surfen is. Asturië heeft een bijzonder mooie kust waar veel stranden vrij spel hebben en de bouw aan de kuststrook goed onder controle is.

Zin in Noord-Spanje?

We verzorgen graag jouw reis langs de mooiste plekken van Noord-Spanje.We denken met je mee en je aanvraag voor een reisvoorstel is altijd vrijblijvend.

Cudillero, hoogtepunt in Asturië

Een plaatje hoor, dit dorpje aan de Cantabrische kust. Ooit was deze mooie plek waar de huisjes op een willekeurige manier tegen de rotswand lijken te zijn gebouwd, de grootste haven van Asturië. Mooi om te zien en vooral ´s avonds erg gezellig. Zo´n plek die je op vakantie in Asturië niet mag overslaan.

Net als alle andere toeristen zijn we naar het uitkijkpunt gegaan voor het beste uitzicht en ja, het is inderdaad prachtig!

Maar als je via de paadjes langs de oude vissershuizen van Cudillero naar de haven loopt, heb je óók een mooi zicht over dit geheel. En je leert er nog eens wat!

Uitzicht op de haven en baai van Cudillero in Asturië.
Plein bij de haven van Cudillero.

Traditie in Asturië, kleine haaien drogen

De wandeling door Cudillero was een goed idee. Ik zag wat ”dingen” te drogen hangen en zo vertelde een aardige bewoonster van dit dorp in Asturië dat dit Curadillos zijn.

Kleine haaien die in de buitenlucht te drogen hangen. Een eeuwenoud, uit noodzaak geboren gebruik.

Traditie in Cudillero

Vakantie in Asturië? Bezoek Gijón!

Wat een prachtige stad is Gijón! Of Xixón, zoals de Asturianen zeggen.

Zoals het hoort speelt ook in Gijón het leven zich grotendeels af rondom de haven en de boulevard. Daar hebben we veel moois gezien:

La Playa de San Lorenzo en de ellenlange boulevard zijn een lust voor het oog (en de benen). Torenhoge golven en veel surfers.

We wandelden over deze fijne boulevard richting de kerk van San Pedro, bij de prachtige oude visserswijk van Gijón, Cimadavilla. Een typerende plek waar we nauwelijks toeristen zagen. Maar het was dan ook al half oktober.
Deze mooie plek in Gijón smaakt naar zout en sidra.

Historisch centrum van Gijón

Cimadavilla en alles wat daar bij hoor vormt het mooie en karaktervolle historisch centrum van Gijón. Daar vind je ook het o zo sfeervolle Plaza de Jovellanos. Misschien wel het leukste plein van Gijón!

Wij hebben hier genoten van een glas appelcider en een goed menu met de bekende fabada Asturiana.

Cimadavilla ligt op een schiereilandje dat Cerro de Santa Catalina heet. Vroeger was hier een verdedigingsfort, de kanonnen zijn het bewijs. Nu is het een park waar mensen een wandeling maken en genieten van het altijd mooie uitzicht op zee bij de Elogio del Horizonte, het toeristisch symbool van de stad Gijón.

Je vakantie in Asturië is niet compleet zonder de Playa de San Lorenzo.
Historisch centrum van Gijón in Asturië.
Gijón, kerk van San Pedro

De haven van Gijón

Een rondje door de haven hoor natuurlijk ook bij Gijón. Mooie haven waar je ook terecht kunt voor de huur van kano´s, paddlesurf en meer watersport.

Een wandeling langs de haven hoort zeker bij een bezoek aan Gijón. Het is er levendig en met die kenmerkende sfeer van oude vissershavens die je altijd pakt. De ciderhuizen en restaurantjes in de buurt passen hier perfect bij!

Torazu, één van de mooiste dorpen van Spanje in Asturië

Onderweg zijn we bij één van de mooiste dorpjes van Spanje gaan kijken. Torazu heet het. Een apart gehucht, een stukje uit de kust, helemaal in de bouwstijl van het platteland van Asturië.

Prachtige pandjes en wat mooie hórreos. Want hórreos zijn niet alleen een bezienswaardigheid in Galicië. In Asturië horen hórreos ook bij het landschap. Als je de sfeer van het vroegere Asturië wilt proeven is dit een leuke plek.

Wat is een hórreo?
Een hórreo is een voorraadschuur waar voornamelijk granen in worden opgeslagen. Ze staan op hoge poten. De steen op de poten is tegen o.a. muizen want die kunnen niet ”op hun kop” lopen.

Hórreo in Torazu, Asturië

Hórreo in Asturië, Torazu

Bezoekje aan de hórreos van Combarro tijdens je stedentrip Pontevedra

Hórreo in Galicië, Combarro

Met vakantie naar Asturië en meer in Noord-Spanje?

We verzorgen graag jouw rondreis langs de mooiste gebieden in het noorden van Spanje.

Over een rondreis op maat

Cangas de Onis

Aan de voet van de Picos de Europa ligt Cangas de Onis. De Romeinse brug met het kruis van de Overwinning is het boegbeeld van dit stadje in Asturië.

Cangas de Onis ligt dichtbij Covadonga en is daarom nauw verbonden met de Reconquista. De Reconquista was het begin van de Christelijke overwinning op het Moorse leger, die begon met de slag om Covadonga. Het kruis aan de brug is het kruis waarmee de maagd María verscheen aan de strijder Pelayo, in de grot van Covadonga.

Cangas de Onis, Asturië
De beroemde rug met het kruis in Cangas de Onis, Asturië

Het heiligdom van Covadonga

Nog iets wat je hier echt moet zien is het heiligdom van Covadonga.

Men zegt dat de maagd María aan Pelayo verscheen in de grot  van Covadonga. Dit was voordat hij het hele Moorse leger uit Covadonga wist te verdrijven. Hierdoor groeit deze plek uit tot een bedevaartsoord. En waar de maagd eerst een houten kapel had staat het beeld van Nuestra Señora de Covadonga nu in een stenen kapel, de Santa Cueva, de Heilige grot.

Het is best bijzonder om door de kloostergang naar het heiligdom te lopen.

Kloostergang heiligdom Covadonga
Heiligdom Covadonga, Asturië

Basiliek van Santa María la Real de Covadonga

Gezien het groeiende bezoek aan het heiligdom besluit men er vlakbij een kerk te bouwen. Prachtige basiliek in een indrukwekkende omgeving.

Basiliek Covadonga

Meren van Covadonga, Picos de Europa

Wauw! Hoe mooi is dit!
Zowel het heiligdom van Covadonga en de hoger gelegen Lagos de Covadonga zijn een absolute must-see.

De twee meren die samen de Lagos de Covadonga vormen liggen in de Picos de Europa. Op ongeveer 1100 meter hoogte en het is er adembenemend mooi!
Een foto van de meren met grazende koeien in de velden en de Picos op de achtergrond wil iedereen!

De twee meren, Ercina en Enol liggen op wandelafstand van elkaar, lijken op elkaar maar zijn toch verschillend. Door het verschil in hoogte en ligging ten opzichte van de Picos hebben beide meren andere vegetatie. Ook kan de kleur van het water verschillen. Niet alleen door het seizoen maar ook door de aanwezig flora.

Hoe dan ook is het er altijd prachtig. Er liggen een aantal wandelroutes maar gewoon wat rondkijken is al een feest!

Lago Ercina, Lagos de Covadonga, Picos de Europa, Asturië
De koeien bij de Lagos de Covadonga
Lago Enol, Lagos de Covadonga

Welke taal wordt er in Asturië gesproken?

In Asturië spreekt iedereen Spaans, dat is vast een geruststelling. Maar ook Asturiaans. Je hoort het om je heen en je ziet het bij aanduidingen van plaatsnamen, Xixón (Gijón) of Torazu (Torazo). Leuk toch!

Meer mooie plekken in Noord-Spanje