Cambados

Cambados is bekend van de Albariño wijn en is één van de iconen van de provincie Pontevedra. Een historisch en gezellig stadje aan de Ría de Arousa in O Salnés. Omringd door wijngaarden, stranden, bossen en heel veel cultuur. Prachtige overblijfselen van de vroegere allure sieren het kleine centrum. En bij een vroege wandeling over de boulevard zie je de schelpenraapsters aan het werk.

Schelpenraapsters Cambados

Belangrijk Cambados

Van oudsher brachten de wijnteelt en visserij veel geld in het laatje. De strategische ligging zorgde ook voor commerciële activiteiten en wie breed heeft laat breed hangen, dat zie je aan de prachtige herenhuizen, de Galicische Pazos. De Pazo de Fefiñáns is één van de mooiste pazos van Galicië en is sinds 2012 Erfgoed van Cultureel Belang.

Praza de Fefiñáns

Het meest emblematische bewijs van de pracht en praal van weleer is het Praza de Fefiñans. Als je op dit plein bent kun je bijna de rijke dames en heren voorbij zien wandelen. Het is een bijzonder mooi plein, met op de achtergrond de kerk van San Benito en natuurlijk de Pazo de Fefiñáns. De terrassen en eettentjes aan de Calle Real doen de rest.

Kerk van San Benito in Cambados
Praza Fefiñáns in Cambados
Calle Real

Wijngaarden & bodega´s

Cambados is de bakermat van de Albariño, de inmiddels bekende witte wijn met D.O. Rías Baixas. Niet voor niets was dit stadje in 2017 Europese Wijnhoofdstad. Het spreekt voor zich dat je hier vele bodega´s, wijngaarden, een wijnmuseum en wijnwinkels vindt. En natuurlijk het Feest van de Albariño in augustus.

Ontdek Cambados & meer

Een verblijf in deze parel is opgenomen in onze rondreis Ontdek Galicië.

Kunst van Manolo Paz

In Cambados vinden we ook het museum, tevens werkplaats van Manolo Paz. De stichting heeft als doel het werk van deze Galicische kunstenaar te bewaken en te verspreiden. In de beeldentuin is prachtig werk te bewonderen, waaronder de menhirs. In A Coruña vinden we soortgelijke menhirs bij de Toren van Hércules, een indrukwekkende combinatie van beeldhouwkunst en natuur.

Beeldentuin Manolo Paz in Cambados

Fiesta del Albariño

Het feest van de Albariño is een must voor liefhebbers van witte wijn. De dagelijkse ”proefsessies” ´s ochtends en ´s middags zijn erg leuk om een keer mee maken. Op de Paseo de A Calzada staan de stands van de bodega´s met statafels. Ook zijn er kraamjes waar tapas verkrijgbaar zijn, die neem je mee naar de kraam waar je gaat ”wijnen”. Heel gezellig en vooral lekker.

Meer over het feest van de Albariño

Albariño in Cambados, Rías Baxias

Torre de San Sadurniño

De Torre de San Sadurniño of beter gezegd, de ruïnes hiervan is de grootste schat van dit stadje. Deze toren was vroeger, net als de Torres del Oeste in Catoira de uitkijkpost om vijanden als de Vikingen te spotten. Samen met zo´n zelfde toren aan het strand van A Lanzada vormden de torens een verdedingsnetwerk. De toren in Cambados deed ook dienst als vuurtoren. Een prachtige plek om te bezoeken.

Torre de San Sadurniño

San Tomé

Vanaf de toren heb je een mooi zicht op de oude visserswijk San Tomé. Van oorsprong een afhankelijk dorpje dat later toegevoegd is aan Cambados. De wijk grenst aan mooie dingen als de Pazo de Montesacro en de kapel van Valvanera. En in het oude zeemanshuis, tevens museum, casa Jovita krijg je een beeld hoe de de mensen van de zee vroeger leefden.

Santo Tomé

Santa Mariña de Dozo

Als je bij de ruïnes van Santa Mariña de Dozo bent en je staat onder de nog overgebleven bogen, heb je niet in de gaten dat het een kerkhof is. Ooit was dit de parochiekerk van Santa Mariña, de patrones van Cambados. Door mismanagement heeft het in de loop der jaren verschillende functies gehad. Met nu als resultaat een bijzonder mooi monument dat in 2014 de titel Derde belangrijkste grafmonument van Spanje kreeg.

Ruïnes van Santa Mariña in Cambados

Monte Pastora

Het prachtige schouwspel van Santa Mariña grenst aan nog zo´n mooie plek, el Monte de A Pastora. Op de top van de heuvel is een uitkijkpost met een schitterend zicht over Cambados en de Ría de Arousa. De wandeling naar boven gaat langs veel groen, een cruceiro (kruispaal) en een kleine kapel.

Uitzicht vanaf A Pastora

De route van Padre Sarmiento

Cambados is het eindpunt van de vierde etappe van de geweldig mooie wandelroute Padre Sarmiento. De route laat je op een heel bijzondere manier deze parel in de provincie Pontevedra binnen komen.

Richting Cambados op de route van Padre Sarmiento.

O Salnés, stranden en Cambados

In de omgeving vind je vele prachtige stranden en baaien. Op het eiland Isla de Arousa en in O Grove en de rest van O Salnés vind je de mooiste stranden van de van de Rías Baixas.
Alles over O Salnés