Het strand van A Lanzada

Je hebt het gevoel alsof er geen eind komt aan het strand van La Lanzada in Pontevedra, Galicië. Bijna drie kilometer fijn, wit zandstrand en mooie surfgolven aan de Atlantische kust. Voor een strandvakantie in Galicië in een natuurrijke omgeving met de nodige dosis cultuur. 

Vlonderpad door duingebied

Wandelen bij La Lanzada

Zelfs als je niet zo´n fan bent van zonnen is het strand van la Lanzada in Pontevedra een feestje. Want het is hier ook fantastisch wandelen of fietsen, cultuur snuiven en vogels spotten. Het duingebied maakt namelijk deel uit van een beschermd natuurgebied, behorende bij Red Natura 2000.

Dat zegt wel wat over hoe mooi het hier is. Hoe groot het is zie je op deze foto die we maakten vanaf het uitkijkpunt op de heuvel Siradella.

Route van Padre Sarmiento

Eén van de mooiste pelgrimsroutes van Galicië, de Padre Sarmiento komt langs deze prachtige plek. Zin in een heerlijke wandelvakantie?

Padre Sarmiento Wandelvakantie
VAnaf de berg Siradella

Surfen bij La Lanzada

La Lanzada is het surfstrand bij uitstek van de Rías Baixas. De Rías Baixas Pro surfkampioenschappen en de ASP Europe worden dan ook hier gehouden. Altijd al willen surfen? Neem een lesje bij één van de twee surfscholen.

Surfles
Surfstrand A Lanzada

Faciliteiten bij A Lanzada

Plek zat
Het strand is al groot maar wat te denken van de parkeerplaats? Ooit was er een plan om hier een vliegveld te bouwen en men was al begonnen met de landingsbaan. Dit project is afgeblazen maar we hebben wel een parkeerplaats van 700 meter lang en 50 meter breed!

Koelbox of strandtent
De koelbox meenemen is ook in Galicië gebruikelijk. Maar je kunt ook terecht bij een terrasje bij een strandtent.

Strandtentje A Lanzada

Cultuur op La Lanzada

De kapel van de Beschermvrouwe van La Lanzada
A Lanzada is van alle markten thuis, er is zelfs een kleine kapel! De kapel van de Beschermvrouwe van La Lanzada. In het laatste weekend van augustus  vindt er eenmysterieus vruchtbaarheidsritueel plaats en is er een bedevaart ter ere van deze Beschermvrouwe. Leuk om mee te maken.
Over het mysterieuze ritueel

Kapel van de Beschermvrouwe van A Lanzada

Opgravingen
Vlak voor het strand is er een castro. Een castro is een historische nederzetting van voor de Romeinse tijd. De castro´s zijn een bezienswaardigheid in Galicië, dus loop er even langs!

Keltische opgravingen

Omgeving van A Lanzada

Sanxenxo
Eén van de mooiste badplaatsen van Noord-Spanje ligt vlabkbij A Lanzada. Sanxenxo is het Marbella van het noorden. Je vindt er een mondaine jachthaven, elegante boulevard en een heel fijn strand met een geweldige flaneerboulevard.
Over Sanxenxo

Monte Siradella
Vanaf 167 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over La Lanzada, het beschermd duingebied en de Ría de Arousa die uitmondt in de Atlantische Oceaan.

O Grove
Op nog geen kwartiertje rijden ben je in O Grove, bekend van het Fiesta del Marisco (Zeevruchtenfeest). Ook leuk als je helemaal niet van vis en schelpdieren houdt. Houd je van varen en wil je alles weten over mosselen uit Galicië dan is een boottochtje over de Ría de Arousa jouw ding!

Haven O Grove

A of La Lanzada, wat is het nou?

Misschien is het je opgevallen dat er A Lanzada en La Lanzada staat in dit blog. Het is beiden goed! Het is de Galicische en Spaanse benaming voor het zelfde strand.