Alles wat je nog niet wist over mosselen uit Galicië

Mosselen uit Galicië zijn de delicatesse bij uitstek voor liefhebbers van dit schelpdier. En dan hebben we het over de mosselen die gekweekt worden in de rías, de riviermondingen. Het zijn niet zomaar wat mosselen, in Galicië is een bloeiende mosselindustrie.

Mosselkwekerijen in Galicië. de Bateas.

Mosselkwekerijen in de Galicische Rías

Mensen die voor het eerst in de Rías Baixas zijn vragen vaak wat ”die dingen” in het water zijn. Die dingen zijn de bateas, mosselkwekerijen in de riviermondingen. Je ziet ze met name in de Ría de Vigo, de Ría de Pontevedra, de Ría de Arousa en Ría de Muros y Noia.  Vanuit de verte zien ze er uit als ongezellige houten vlotten maar ónder de vlotten speelt zich heel wat af.

Heel veel mosselen

De Ría de Arousa is de grootste en meest beschutte riviermonding. Daarom liggen de meeste bateas in deze ria; ruim 2292 van de  3344 mosselkwekerijen die Galicië rijk is. Jaarlijks worden er ongeveer 56 miljoen kilo Galicische mosselen als zodanig gecertificeerd. Dus je begrijpt, de mosselindustrie in Galicië is belangrijk.

Mosselen uit Galicië

De mosselindustrie

Het is niet alleen de kweek of het onderhoud aan de bateas die voor werkgelegenheid zorgt.  De depuradoras, de zuiveringsinstallaties nemen een belangrijke plaats in. Voordat de mosselen in welke vorm dan ook op de markt komen, dienen ze een uitgebreid zuiveringsproces te ondergaan.

En dan zijn er de conservenfabrieken, las conservas, werkzaamheden in de haven en bij de visafslag. In totaal zijn rond 20.000 mensen werkzaam in de mosselindustrie in Galicië.

Mosselindustrie Galicië

Groeiproces van de mossel

In mei en juni worden de mosselen verdeeld over de touwen van de batea. Het duurt een jaar voordat een mossel  tussen de 10 en 12 centimeter is, groot genoeg voor consumptie. Tijdens dat jaar worden de mosselen twee keer overgebracht op andere touwen om groeiruimte te creëren.

Boottochtje langs de mosselkwekerijen

Dit alles kun je van dichtbij zien én proeven met een boottochtje langs de mosselkwekerijen. Hartstikke leuke rondvaart met een kleine mosselproeverij en glaasje wijn of fris. Doen we vaak kado aan ons klanten bij een rondreis of wandelvakantie.

Oesters en Sint Jacobsschelpen

Naast de mosselen dienen de bateas ook voor het kweken van ostras, oesters en de overbekende Sint Jacobsschelp, de vieira. De schelp die symbool staat voor de Pelgrimsweg naar Santiago de Compostela.

De mosselkweek bestaat in Galicië al zo´n 80 jaar, de oesterkweek wat korter, rond de 20 jaar. Deze vorm van kweek aan touwen wordt ook wel de hangcultuur genoemd. En waarom hanteren we in Galicië deze hangcultuur?

Het kost een oester bijvoorbeeld best wat energie om zich te bewegen over de zanderige bodem. Aan een touw draait hij wat rond en voedt zich met het overvloedige plankton. En zo gedijt hij goed!

Mosselen aan de touwen

De batea, de kwekerij

De bateas zijn gemaakt van eucalyptushout en hebben met polyester beklede, stalen drijvers. Een kabel van ongeveer 60 milimeter verbindt ze aan een 20 ton zwaar blok beton. Omdat de bateas moeten kunnen draaien liggen ze ”op de wind”.