Samaín en de legende van de Santa Compaña

Het gaat over een enge optocht en wordt bij voorkeur verteld op de avond van Halloween, in Galicië noemen we dat Samaín.

Een legende waar de Galiciërs een diep respect voor hebben. Wij inmiddels ook. Mysterie en vreemde gebeurtenissen, daar houden we van in Galicië.

De heilige optocht
Dit bonte gezelschap struint na middernacht de wat afgelegen dorpjes van Galicië af om de dood te verkondigen. De angst voor de Santa Compaña zit diepgeworteld. Als je ze tegenkomt, heb je nog maar een jaar te leven. Of iets langer. Of korter. Ligt er aan waar je woont en wie het verhaal verteld.

De Almas en pena, de Dode Zielen is een legende om van te griezelen. Want behalve de gids zijn de andere deelnemers aan de optocht dood.

Wie is, of zijn de Santa Compaña?

Een groep in vodden gehulde, spookachtige figuren op blote voeten en een kaars in hun hand die in nevelachtige sferen ronddwalen. Met een gids.

De Gids

De gids is een levende persoon maar daarom niet minder luguber. Hij of zij ziet lijkwit, broodmager, prevelt gebeden en draagt een kruis.

Het enige leuke aan de gids is dat hij of zij een belletje heeft en je de optocht dus hoort aankomen. De enige manier om van de vreselijke taak om de gids te zijn af te komen, is het kruis overdragen aan een andere levende persoon.

Geen grappen over de Santa Compaña

De legende van de Santa Compaña is iets waar je beter geen grappen over kunt maken. Mensen kennen altijd iemand die de enge optocht heeft gezien of ze hebben hem zelf gezien.

De vraag is dan natuurlijk hoe dat kan, want als je de zielen tegen het spookachtige lijf loopt, ben je ten dode opgeschreven.

Bescherming
Maar gelukkig kun je jezelf beschermen. Als je ze tegenkomt teken je op de grond een cirkel met daarin een kruis. Als je daar in gaat staan gebeurt je niets en kan de gids je ook niet het kruis overdragen.

Kruispalen
Maar er is nog een effectieve manier om aan de fatale afloop van een ontmoeting met de Santa Compaña te ontsnappen. Dat zijn de stenen kruispalen, de zogeten cruceiros.

Klim op het stoepje!
Om deze kruispalen is altijd een stoep gebouwd. Je ziet ze veelal op kruispunten, kerken en begraafplaatsen, geliefde plekken van de zielen.

Krijg je ze in je kielzoog, klim dan als een gek op de stoep van de kruispaal. Succes verzekerd!

Samaín

Los van deze legende is Samaín een van oudsher Keltisch feest, een soort oud en nieuw. Het eind van de zomer en de komst van de winter werd gevierd.

Op de nacht van 31 oktober kregen de geesten van de overledenen toestemming om bij de levenden op bezoek te gaan. Om te zorgen dat dit een gezellig feestje werd, zetten mensen eten buiten de deur. Om zo eventuele kwaadaardige geesten te vriend te houden.

Dat kinderen de huizen langsgaan en snoepgoed vragen is van dit Keltisch gebruik gebruik afgeleid.

Meer van de Kelten

Nog zo een prachtig iets van Keltische oorsprong is het mysterie van A Lanzada, het bad van de negen golven.