Langs de Baskische kust

Tijdens onze rit langs de kust van Baskenland werd het gelijk duidelijk. Het is goed surfen aan de Golf van Biskaje. Prachtige kustlijn hier met een mooi groen achterland. Onderweg van Bilbao naar San Sebastián hebben we veel schitterende dorpen en stranden gezien. Allemaal fijne bestemmingen en bezienswaardigheden voor een rondreis door Noord-Spanje.

Portugalete

Vlakbij Bilbao ligt Portugalete. Een dorpje van niks maar wel met een fraaie oude binnenstad, een mooie basiliek en een enorm gezellig gebied aan het water van de Nervión.

Het is maar 20 minuutjes vanaf het centrum van Bilbao maar toch is er een heel ander scenario. Heel relaxed, mensen lopen met een slakkengang en maken een praatje met elkaar.

Maar dé bezienswaardigheid hier is de hangbrug. Dit ijzeren gevaarte brengt je naar het dorp Getxo aan de overkant.

Deze brug, de Puente Colgante de Bizkaia is in 2006 opgenomen op de lijst met Werelderfgoed.

Hangbrug Portugalete, Baskenland

San Juan de Gaztelugatxe

De omgeving van San Juan de Gaztelugatxe vormde het decor van seizoen 7 van de Game of Thrones. Inmiddels uitgegroeid tot een toeristische attractie maar dat doet niets af aan het geheel. Op de rotspunt in zee is een kapel uit de 10e eeuw waar je over een zigzaggend wandelpand naar toe kunt wandelen. Als je tenminste van een stevige wandeling houdt en in de zomermaanden een toegangskaartje hebt.

Al met al een heel mooi plaatje.

San Juan de Gaztelugatxe, Baskenland

Surfers

Onderweg kom je langs wat fijne surfstranden, zoals dat van Mundaka of het bekende Zarauts, surfplek bij uitstek in Baskenland. We spotten hier veel Volkswagenbusjes, surfscholen en mensen met surfplanken.

De stranden Ondaretta, Playa de la Concha en Zurriola zijn fijne surfspots bij San Sebastián, de bekende kustplaats van Baskenland.

Over San Sebastián

Mutriku

Dit is nog eens leuk zeg! Wars van toeristisch-achtige dingen, zo echt als je maar bedenken kunt en prachtig. Erg Baskisch maar dat hoort ook zo in Baskenland natuurlijk. Mutriku (voorheen Motrico)  is de oudste enclave van Baskenland, dat zal er mee te maken hebben.

We vonden het historisch centrum prachtig en authentiek. Daarom verbaasde het ons niet dat dit in 1995 verklaard werd tot Monumentaal Geheel.

Mooi gelegen aan de prachtige kust van Baskenland met natuurzwembaden en een hoog gelegen wandelpad. Het gemoedelijke sfeertje bij de  haven en de typische tavernes maken het helemaal af.

Mutriku, gezellig dorp aan de kust van Baskenland, Noord-Spanje
Mutriku, mooi dorp voor een vakantie in Baskenland.

Zin in een vakantie langs de kust in Noord-Spanje?

De kust van Baskenland is maar een greep uit de hele kustlijn van Noord-Spanje. We verzorgen graag jouw rondreis langs de mooiste gebieden in het noorden van Spanje.

Het Flysch, natuurwonder aan de kust van Baskenland

Nog  zoiets moois aan de Baskische kust, het Flysch. In het echt nog mooier als we dachten. Prachtige plek met een bijzonder natuurverschijnsel.

Want dat is het Flysch in Baskenland,  een bijzonder geologisch verschijnsel waarvan geleerden denken dat het ongeveer 50 miljoen jaar geleden is ontstaan. Het landschap van het Flysch bestaat uit een reeks kliffen en lagen gesteente. Harde rotsen en wat zachter, voor het meerendeel geërodeerd gesteente wisselen elkaar af. Daarom kijk je naar rotswanden in laagjes.

De kust van Baskenland, bekend van de Flysch

Geopark aan de Baskische kust

De Golf van Biskaje is ontstaan na een botsing van de Europese en Iberische tektonische platen. Met ook nog de vervorming van de sedimenten van de zeebodem ontstonden de verticale lagen van het Flysch (en ook de Pyreneeën).

Sinds 2015 behoort dit geologisch fenomeen aan de kust van Baskenland tot Unesco Geoparken.

Het Flysch aan de kust van Baskenland is een Geopark
Kapel van San Telmo bij de Flysch in Baskenland