Sinds eeuwen worden er weldadige krachten toegekend aan de kust van La Lanzada. Zó weldadig dat het kan helpen om zwanger te worden. Lang voordat de moderne behandelingen om zwanger te worden hun intrede deden, stond dit strand al bekend om het het bad van de 9 golven. 

Dit vruchtbaarheidsritueel is het mysterie van La Lanzada.

De Beschermvrouwe van La LanzadaDe maagd en het mysterie 

Alhoewel dit ritueel al eeuwen oud is, is er nauwelijks iets bekend over de geschiedenis. Maar omdat de vrouwen 9 golven over hun buik laten spoelen gaat het verhaal dat de Kelten dit van oorsprong heidens ritueel in Galicië hebben geïntroduceerd. Voor de Kelten was 9 een heilig nummer, vandaar.

Geen foto´s
Omdat het ritueel door honderden vrouwen werd uitgevoerd, is het na verloop van tijd gedoogd door het Katholieke bestuur en inmiddels is het niet meer weg te denken uit de streek. Maar er blijft wel een stukje mysterie omheen hangen. Zo mochten we bijvoorbeeld geen foto´s maken. Daarom een plaatje van de Beschermvrouwe van La Lanzada.

Vegen in de kapel
Het is niet bekend wat nou precies de weldadige krachten zijn. Voor sommigen is dat het ijskoude water en voor anderen is het de aanwezigheid van de Beschermvrouwe. Weer anderen vinden dat het een combinatie van deze twee is. En misschien helpt het ook dat de vloer van de kapel geveegd moet worden.

Zo ontdoen de vrouwen (en mannen) zich van eventuele vervloekingen en het staat symbool voor een schoon huis. Vrij van kwaadaardige zaken. 

Vegen in de Kapel

Iedereen veegt!
Het is een drukte van belang voor de deur van de kapel. Iedereen wil vegen! Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen er stiekem toch geloven dat de kapel aanvegen een goeie zaak is. En ik moet zeggen, het heeft wel wat en je weet nooit waar het goed voor is. 

De kapel

Bedevaart 

Het laatste weekend van augustus staat niet alleen in het teken van het mysterie van La Lanzada. Er wordt ook een bedevaart ter ere van de Beschermvrouwe van A Lanzada gehouden. Het Mariabeeld wordt in een kleine processie vanuit de kapel naar een podium op het terrein gedragen waar de mis plaatsvindt. Mooi om eens mee te maken.

Romería La Lanzada

Pulpo en zoetigheid

Geen enkel cultureel feest in Galicië is compleet zonder dé Galicische delicatesse, dus ook hier is er Pulpo a Feira te krijgen. En natuurlijk spare-ribs van de barbecue, de churrasco. Én een kraampje met de onvermijdelijke rosquillas, een beetje donut-achtige lekkernij.

Rosquillas

La Lanzada zonder mysterie

Los van dit mysterie is La Lanzada gewoon een geweldig mooi en erg groot strand waar je goed kan surfen en wandelen.

Hotels in La Lanzada

Het is leuk genoeg om langer dan 1 dag te blijven. En er zijn zat leuke hotels!

Het is mooi bij La Lanzada

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

  • La Lanzada is één van de mooiste stranden van de Rías Baixas.

  • De Romería de la Virgen de A Lanzada is jaarlijks in het laatste weekend van augstus. De meeste activiteiten vinden plaats op de zaterdag.

  • Pontevedra 30 min. en Santiago de Compostela 50 min.

  • De prachtige wandelroute van Padre Sarmiento loopt hier langs.