Pontevedra

Het oude stadscentrum van Pontevedra is na dat van Santiago de Compostela, het belangrijkste van Galicië. Grote delen van deze hoofdstad van de Rías Baixas zijn autovrij en al winkelend loop je tegen de prachtigste monumenten aan. Zoals de Iglesia de la Peregrina. Het park de la Alameda zorgt voor het nodige groen en er zijn talloze leuke pleinen. Een perfecte stad voor een stedentrip.

Pontevedra, Iglesia de la Peregrina

Relaxed en autovrij

De stad heeft een Award als meest comfortabele stad om in te wonen in Europa. Grote delen van de binnenstad zijn autovrij (parkeergarages liggen ondergronds) en dat maakt dat er in de stad een relaxte sfeer hangt. Er is geen lawaai van trams of druk toeterende voertuigen. Als je al iets luidruchtigs hoort, dan zijn het de gaiteros, de doedelzakspelers.

Bezienswaardigheden in Pontevedra

Iglesia de la Peregrina
De Iglesia de la Peregrina is de blikvanger van de stad. Het is de kerk van de beschermvrouwe van Pontevedra.  Een apart gebouw dat gebouwd is in de vorm van een Sint Jaobsschelp. In de bovenste gevel zijn de Apostel Santiago, San Roque en La Peregrina afgebeeld, de drie heiligen die de Pelgrims op hun tocht naar Santiago de Compostela beschermen.

Kloosters van Santo Domingo en van San Francisco
Nog iets moois, midden in het centrum, de overblijfselen van het klooster van Santo Domingo en het klooster van San Francisco.

Pelgrims in Pontevedra

Al eeuwen wandelen Pelgrims op de Portuges route naar Santiago over de Puente de O Burgo (O Burgo brug) de stad Pontevedra binnen. Vanuit de stad kun je verder wandelen naar je einddoel over twee routes: de route van Padre Sarmiento en de Variante Espiritual.

Beide routes nemen je mee naar het pittoreske Combarro, het dorpje van de horreos en de koffielikeur.

Parador van Pontevedra

Slapen als een vorst in het hart van de stad kan bij de Parador van Pontevedra. Vroeger werd dit paleisje uit de XVI eeuw bewoond door de graven van Maceda. Nu is het een charmant en perfect gelegen hotel. Een heerlijke plek voor een overnachting in stijl, net als bij de andere prachtige Paradores van Galicië.

Parador van Pontevedra

La Alameda
Een prachtig stukje groen in de stad, lekker om even uit te rusten en iets te drinken.

Pontevedra - Alameda

Aan de wijn in Pontevedra

Van alle pleinen vinden wij de Plaza de la Leña het leukste plein. Omdat het zo lekker authentiek en klein is. Het heeft zijn naam te danken aan het hout voor de keukens dat hier vroeger werd verkocht. Dit plein, omringd door typisch Galicische huizen en de omliggende steegjes is dé place to be voor tapas en wijn in Pontevedra

Belangrijk Pontevedra

In 1467 gaf koning Enrique de IV de bewoners van Pontevedra toestemming om een maand lang een belastingvrije markt te houden. Inmiddels is deze belangrijke commerciële activiteit uitgegroeid tot een feest van grote, de Feria Franca.

Jaarlijks wordt deze grote Middeleeuwse markt gehouden in de eerste twee weken van september, meestal in het eerste weekend. Het is één van de leukste culturele feesten van de Rías Baixas.

Doen in Pontevedra

Winkelen
Onze favorieten om te winkelen zijn de straten Michelena, Peregrina en Oliva. Er omheen zijn veel kleine, leuke winkels en bij het treinstation is een groot winkelcentrum.

Het toeristentreintje
Het is een beetje een boemelding, maar je ziet wel álles! In het park de Alameda kun je de kaartjes kopen. Er staat maar één treintje dus kan niet missen.

Kano
Met de kano onder de bruggen van de stad door, een aanrader!