De vele charmes van Pontevedra

De sfeer in Pontevedra is gemoedelijk, het is een stad waar je je gelijk thuis voelt. Bijzondere bouwwerken zoals de kerk de Peregrina sieren de stad en vele authentieke pleintjes nodigen uit voor een drankje met een tapa. Een gastvrije, historische en levendige stad, die veel te bieden heeft. Een perfecte stad voor een stedentrip.

Pontevedra aan de Lérez en de Ría de Pontevedra

Comfortabel en vriendelijk

Deze schitterende hoofdstad van de Rías Baixas heeft een award in de wacht gesleept. Pontevedra is de meest comfortabele stad van Europa. Grote delen van de binnenstad zijn autovrij of er is een maximale snelheid van 30 km per uur. Bovendien is het één van de weinige Spaanse steden met voorzieningen voor fietsers.

Er is geen lawaai van bussen of druk toeterende voertuigen. Als je al iets luidruchtigs hoort, dan zijn het de gaiteros, de doedelzakspelers.

Stedentrip Pontevedra

Dit is natuurlijk lang niet alles wat deze Galicische stad te bieden heeft. Daarom hebben we een fantastische stedentrip naar Pontevedra voor je! Mét een uitstapje naar het nabijgelegen idyllische Combarro en Cambados, de bakermat van de Albariño.

Bezienswaardigheden in Pontevedra

Iglesia de la Peregrina
De kerk van de beschermvrouwe van Pontevedra is een apart gebouw in de vorm van een Sint Jacobsschelp. In de bovenste gevel zijn de Apostel Santiago, San Roque en La Peregrina afgebeeld, de drie heiligen die de Pelgrims op hun tocht naar Santiago beschermen.

Pontevedra, Iglesia de la Peregrina

Klooster van San Francisco

Blikvanger van dit klooster is de Gotische kerk van meer dan 100 meter lang. Vooral de facade met een sierlijke rozet en prachtig gebeeldhouwde graftombes van illustere figuren uit de geschiedenis van Pontevedra, is een juweeltje.

Klooster van Santo Domingo

Nog iets moois midden in het centrum zijn de overblijfselen van het Gotische klooster van Santo Domingo. Het is een ruïne maar wel een hele mooie want de oorspronkelijke bouw is nog goed te zien. Net als de kleine perkjes waar de Benedictijnse monniken vroeger hun moestuintjes hadden. 

Ruïnes van het klooster van Santo Domingo
San Francisco kerk, centrum Pontevedra

O Burgo

De van origine Romeinse brug over de rivier de Lérez werd gebouwd om de handelsmogelijkheden uit te breiden. Over de oude brug is nauwelijks iets bekend en rond 1169 was hij zo vergaan dat er naast de ruïnes een andere brug werd gebouwd. Hoe dan ook dankt de stad zijn naam aan deze brug. Ponte Vetteri werd Pontevedra. De brug heet Ponte do Burgo.

Pontevedra en de camino Portugués

De stad ligt op één van de populairste pelgrimsroutes naar Santiago. De laatste jaren is dit aantal flink toegenomen door de groeiende populariteit van de Camino Portugués en twee redelijk jonge en prachtige routes naar het einddoel. De route van Padre Sarmiento en de Variante Espiritual. Drie camino´s dus, met etappes door deze stad.

Romeinse burg O Burgo in Pontevedra

De Parador

Slapen als een vorst in het hart van de stad kan bij de Parador van Pontevedra. Vroeger werd dit paleisje uit de XVI eeuw bewoond door de graven van Maceda. Nu is het een charmant en perfect gelegen Paradorhotel. Een heerlijke plek voor een overnachting in stijl, daarom is dit de accommodatie bij de stedentrip Pontevedra.

Parador van Pontevedra

Tapas in Pontevedra

De Plaza de la Leña heeft zijn naam te danken aan het hout voor de keukens dat hier vroeger werd verkocht. Prachtig pleintje, omringd door typisch Gallicische, al dan niet adellijke, huizen met arcades en prachtige decoraties. Het is authentiek, klein en dé place to be voor tapas en wijn!

Nog meer pleinen
De sfeer van dit pleintje is kenmerkend voor de andere pareltjes als de Plaza de la Ferrería of de Plaza de Verdura. Ze zijn ook allemaal genoemd naar het beroep dat er werd uitgeoefend of de producten die er werden verkocht. Hout, ijzer en groenten. 

Museum van Pontevedra

Als je dacht dat je in de stad al vele schatten hebt gezien dan zou je eens het museum van Pontevedra binnen moeten lopen, hier bevindt zich namelijk de grootste schat. Een collectie gouden kunstwerken van meer dan 4000 jaar oud, uniek in Europa. Het museum is verspreid over 6 historische panden.

Belangrijk Pontevedra

In 1467 gaf koning Enrique de IV  toestemming om een maand lang een belastingvrije markt te houden. Inmiddels is deze belangrijke commerciële activiteit uitgegroeid tot een erg leuk feest van groot belang voor de stad.

Jaarlijks wordt deze grote Middeleeuwse markt gehouden in het eerste weekend van september. De Fería Franca is één van de leukste culturele feesten van de Rías Baixas.

Van alle markten thuis

De stad ligt aan de rivieruitmonding van de Lérez en de Ría de Pontevedra. Het zal je daarom niet verbazen dat je er fantastisch vis en schelpdieren kunt eten en de Albariño rijkelijk vloeit.

Of dat je er mooie wandelingen kunt maken langs de oevers van de rivier en vele mooie stranden stranden aan de Atlantische Oceaan vindt op nog geen half uurtje rijden.

Wat is er nog meer te doen in de provincie Pontevedra?

Dus, is Pontevedra een leuke stad?

Absoluut! Wij komen hier graag, (het is ook lekker dichtbij, 20 minuten rijden maar). En onze klanten vinden de stad verrassend en charmant.