Ridders en jonkvrouwen op de Feria Franca

De Feria Franca in Pontevedra is de leukste markt waar wij ooit zijn geweest. De paus en priester loop je zo tegen het Heilige lijf en nemen op straat de biecht af. Deze Middeleeuwse markt die ooit is begonnen als een belastingvrije markt die 1 keer per jaar gevierd werd is inmiddels een belangrijk en superleuk cultureel feest voor jong en oud.

Doedelzakkenspelers tijdens de Feria Franca in Pontevedra

Met kinderen in Galicië?

Er worden manden gevlochten, vis gezouten, ijzer gesmeed en huiden gelooid. Jonkvrouwen, ossenkarren, wijndragers en doedelzakspelers lopen in prachtige optochten door het centrum. Er zijn demonstraties met roofvogels en er wordt een heus riddergevecht gehouden.

Demonstratie roofvogels
Jonkvrouwen

Middeleeuws Pontevedra

Veel mensen hebben dragen prachtige kostuums en Pontevedra zelf is ook met zorg verkleed. De stad ligt bezaaid met stro, op de terrassen geen stoelen maar lange houten banken of strobalen. De toch al zo Middeleeuws aandoende stad is nu écht helemaal terug naar toen, een filmdecor waardig!

Geen stoelen maar strobalen

Eten op de Feria Franca

Het is een Galicisch feest dus de eettentjes zijn volop aanwezig. Allerlei empanadas, broodjes en churrasco, de barbecue! Er is een terrein waar je al deze standjes vindt en verder zijn er verspreid over de stad kleinere kramen om honger en dorst te lessen.

Eten op de Feria Franca
Barbecue

Wanneer is de Feria Franca?

De Middeleeuwse markt is jaarlijks, het eerste weekend van september.  Op vrijdagavond begint de markt met een openlucht disco. Zaterdag rond 11.30 uur starten alle activiteiten.

Zorg dat je rond 12.00 uur klaar bent voor de optochten. Rond 17.30 uur is het eerste riddertoernooi in de arena van Pontevedra.

Weetjes

  • De Feria Franca vindt door de hele stad plaats. Gewoon met de ridders en jonkvrouwen meelopen, dan komt het goed. 

  • Er zijn overal plattegronden en programma´s verkrijgbaar met uitgebreide info.

  • De Feria Franca is ontstaan in 1467 en duurde tot de helft van de 16e eeuw. De economie in Pontevedra ging in de periode als een speer, men kon zich wel een belastingvrije markt permiteren. En omdat er geld genoeg was besloot men iets te bouwen om de pracht en praal te vereeuwigen.
    De Basilica de Santa María, de Basiliek van Santa Maria is het artistiek resultaat hiervan.