De Feria Franca

De Feria Franca in Pontevedra is de leukste markt waar ik ooit ben geweest. De paus en priester loop je zo tegen het Middeleeuwse lijf en nemen op straat de biecht af. Dit Middeleeuwse feest is ooit begonnen als een belastingvrije markt die 1 keer per jaar gevierd werd, reden voor een feestje dus.

Doedelzakkenoptocht Feria Franca

Leuk voor de kids

Er worden manden gevlochten, vis gezouten, ijzer gesmeed en huiden gelooid. Jonkvrouwen, ossenkarren, wijndragers en doedelzakspelers lopen in superleuke optochten door het centrum. Pijl en boog, een heus riddertoernooi en demonstraties met roofvogels

Demonstratie roofvogels
Jonkvrouwen

Middeleeuws Pontevedra

Pontevedra zelf is ook met zorg verkleed. De stad ligt bezaaid met stro, op de terrassen geen stoelen maar lange houten banken of strobalen. Je hebt het gevoel alsof je op een filmset aanwezig bent.

Geen stoelen maar strobalen

Eten op de Feria Franca

Het is een Galicisch feest dus de eettentjes zijn alom aanwezig. Allerlei empanadas, broodjes en natuurlijk churrasco, de barbecue!

Eten op de Feria Franca
Barbecue

Hoteltip Pontevedra

Na zo´n Middeleeuws gebeuren is het leuk om ook in Middeleeuwse sferen te overnachten.
Daar is maar één plek geschikt voor en dat is de Parador van Pontevedra , bijzonder mooi en een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Bekijk de Parador van Pontevedra.

Parador Pontevedra

Wanneer is de Feria Franca?

De Middeleeuwse markt is jaarlijks, het eerste weekend van september.  Op vrijdagavond begint de markt met een openlucht disco. Zaterdag rond 11.30 uur starten alle activiteiten.

Zorg dat je rond 12.00 uur klaar bent voor de optochten. Rond 17.30 uur is het eerste riddertoernooi in de arena van Pontevedra.
Meer over Pontevedra

Weetjes

  • De Feria Franca vindt door de hele stad plaats. Gewoon met de ridders en jonkvrouwen meelopen, dan komt het goed. 

  • Er zijn overal plattegronden en programma´s verkrijgbaar met uitgebreide info.

  • De Feria Franca is ontstaan in 1467 en duurde tot de helft van de 16e eeuw. De economie in Pontevedra ging in de periode als een speer, men kon zich wel een belastingvrije markt permiteren. En omdat er geld genoeg was besloot men iets te bouwen om de pracht en praal te vereeuwigen.
    De Basilica de Santa María, de Basiliek van Santa Maria is het artistiek resultaat hiervan.