Galicië en de provincie Pontevedra

Pontevedra wordt omringd door de provincies Ourense en A Coruña en grenst zuidelijk aan Portugal. De kust is redelijk vlak met veel heerlijke stranden en beschutte baaien. Je vindt er pittoreske dorpjes als Combarro of Carril en een groen, zeer vruchtbaar achterland met uitgestrekte wijngaarden. De havenstad Vigo en het vriendelijke Pontevedra zijn de grote steden van deze provincie.

Bij Pontevedra denk je aan:

  • De Rías Baixas & Combarro
  • Cambados & Pontevedra
  • Mosselkwekerijen & Albariño wijngaarden
  • De Atlantische Eilanden
  • Mooie wandelroutes
Provincie Pontevedra

Pontevedra en de Rías Baixas

De Ría de Pontevedra en de Ría de Arousa tekenen de kustlijn van de provincie Pontevedra met hun prachtige inhammen. Het is een redelijk vlakke kust die zich heel goed leent voor mooie strandvakanties. Samen met de noordelijker gelegen Ría de Muros e Noia en de de Vigo en die van Baiona vormen ze de Rías Baixas.

De hoofdstad Pontevedra is het stralende middelpunt van dit prachtige gebied.

Stranden en Natuur
Ontelbare stranden en baaien verwelkomen je in de provincie Pontevedra. Het strand van A Lanzada bijvoorbeeld is één van de mooiste stranden van Galicië. Dit strand wordt omringd door een beschermd natuurgebied en vaak worden kust en binnenland gescheiden door bossen met eucalyptusbomen en dennen.

Historie en cultuur
Een stukje geschiedenis en cultuur van Galicië vind je terug in de vele oude watermolens, de ruïnes van historische verdedigingstorens bij Catoira, de statige herenhuizen of de hórreos in het Middeleeuwse Combarro.

De eeuwenoude visserscultuur lijkt in vele dorpen nog als toen. Carril of Illa de Arousa zijn daar een goed voorbeeld van.

Een ander prachtig staaltje cultuur vind je in A Guarda, in het zuiden van de provincie Pontevedra. Hier ligt de Castro de Santa Tecla. Een castro is een pré-historische nederzetting en die op de Monte Santa Tecla is één van de best bewaarde castro´s van Galicië.

Vlakbij vind je het historische Tui aan de rivier de Miño die garant staat voor een indrukwekkende natuur.

Over de Castro´s

Vigo ligt óók in Pontevedra

Vigo is de grootste stad van Galicië en ligt ook in de provincie Pontevedra. Een prachtige, moderne en bruisende stad die ook op je must-see lijstje zou moeten.

Meer over de stad Vigo.

Pontevedra en O Salnés

In Pontevedra ligt het gebied O Salnés. Dat is een beetje Galicië in het klein, je vindt er (bijna) alles waar Galicië voor staat. Door dit gebied lopen twee echt heel mooi wandelroutes die beiden starten in de stad Pontevedra, de route van Padre Sarmiento en de aftakking van de camino Portugués, de Variante Espiritual.

De Ría de Arousa, de grootste ría van Galicië ligt ook in dit gebied. Deze Ría ligt vol met mosselkwekerijen, de ideale plek dus om jezelf te trakteren op heerlijke, verse mosselen uit Galicië.

Culturele feesten in Pontevedra

Feria Franca
In het eerste weekend van september wordt de Feria Franca gevierd. Een heel leuke en ook heel grote Middeleeuwse markt in de hoofdstad. Er is van alles te doen en te zien en de superleuke optocht ´s middags met ridders, jonkvrouwen en ossenkarren is het hoogtepunt van dit feest. Ook heel leuk voor als je met kinderen in Galicië bent.

Zeevruchtenfeesten
Op het schiereilandje O Grove kun je in oktober genieten van vis en schelpdieren uit de Galicische keuken met als sterproduct de mosselen uit de Ría de Arousa. In augustus is er een soortgelijk feest op het eiland Isla de Arousa.

Cambados & Albariño

Cambados ligt ook in de provincie Pontevedra en is de bakermat van de Albariño, de unieke witte wijn uit Galicië.

Meer over Cambados.