Vuurtorens zonder vuur

Historisch of modern, heel groot of klein, uniek of niets bijzonders.  De vuurtorens in Galicië vormen al jarenlang het licht in de duisternis voor de mensen op zee. Het fakkelvuur van eeuwen geleden is niet meer maar ze dienen nog steeds als oriëntatie voor schepen. Wij vinden ze allemaal fascinerend.

Niet alle vuurtorens in Galicië zijn mooi

Net als bij bij kloosters of kerken denk je misschien dat als je er één gezien hebt je de rest wel kunt over slaan. Niets is minder waar. Er zijn een aantal vuurtorens die bijzonder zijn. Omdat ze óf heel hoog staan, een unieke vorm hebben of van grote historische waarde zijn. En ja, eerlijk is eerlijk, er zijn er ook een paar waar je echt niet voor om hoeft te rijden.

De twee vuurtorens van Isla Pancha, Lugo

Voor de kust van Ribadeo in Lugo ligt het eilandje Pancha met twee vuurtorens. De vuurtoren van het vierkante gebouw is niet meer in gebruik. Daarvoor in de plaats is de nieuwe zwart-witte vuurtoren gekomen. Volgens velen één van de mooiste vuurtorens van Galicië.

Vuurtoren Isla Pancha, Ribadeo
Eén van de mooiste vuurtorens van Galicië

Vuurtorens in A Coruña

Op het meest Noordelijke punt van het Iberisch Schiereiland staat de vuurtoren van Estaca de Bares. Een groot complex op een unieke en strategische plek.

Estaca de Bares is uniek

Hier komen de Atlantische Oceaan en de Cantabrische Zee samen en bovendien is Estaca de Bares een geliefde plek voor vogelspotters. Van september tot december kun je hier duizenden trekvogels spotten. Dat het ook een strategische plek is vertelt de historische militaire basis in de omgeving. Vroeger waren Amerikanen, Engelsen en Duitsers belast met het bewaken van deze plek.

Vuurtoren Estaca de Bares

Kaap Ortegal

De vuurtoren van Kaap Ortegal, in de Rías Altas is wel een plaatje. Hij staat op een prachtige plek bij rotsen en kliffen van meer dan 1100 miljoen jaar oud, die samen de Kaap Ortegal vormen. De oudste rotsen van Spanje. Voor de vuurtoren zie je de drie Aguillóns, rotspieken die boven het water uitsteken.

Vuurtoren Kaap Ortegal
Cabo Ortegal, A Coruña

De vuurtoren van A Frouxeira

Eén van de modernste vuurtorens van Galicië staat in A Frouxeira, aan de kust van Ferrol. Hij staat er pas 26 jaar. Er is gekozen voor blauw en wit om zo een geheel te vormen met de Atlantische Oceaan en de kapel A Virxe do Porto, die er bijna naast staat.

In de korte tijd dat de vuurtoren staat zijn er al wat aanpassingen gedaan. Zo is het glazen trappenhuis voorzien van een muur met alleen kleine ramen.

In de omgeving van deze toren vind je de ruïnes van een ondergrondse kazerne. En een aantal stranden met lagunes, een fantastisch mooie omgeving.

A Frouxeira, vuurtoren en kapel
Vuurtorens van Galicië, A Frouxeira in A Coru;a

Langs de vuurtorens

Veel van deze prachtige vuurtorens kun je ontdekken tijdens onze 12-daagse rondreis langs de Paradores van Galicië.

De beroemdste vuurtoren van Galicië

De Toren van Hercules in A Coruña is met recht de bekendste vuurtoren van Galicië. En natuurlijk het icoon van de stad A Coruña. Het is de enige vuurtoren ter wereld uit de Romeinse tijd die nog overeind staat en in werking is. Reden genoeg voor het stempel Cultureel Erfgoed.

Er is wel wat aan gesleuteld natuurlijk maar de historische basis is er nog steeds. Het interieur van de toren kun je bezichtigen. Maar dan moet je eerst langs Breogán, de trouwe Keltische bewaker én 234 traptreden naar boven.

Zien en doen in A Coruña, de toren van Hércules
Breogán, de trouwe waker over de toren
De bekendste vuurtoren van Galicië, de toren van Hércules

Vuurtoren van Finisterre

De vuurtoren van Finisterre staat op de meest bekende kaap van Galicië, Kaap Finisterre en is al sinds 1853 het licht in de duisternis. Het is de plek waarvan de Romeinen vroeger dachten dat de wereld ophield te bestaan, de Dodenkust. Het is er druk met toeristen, pelgrims, souvenierswinkeltjes en mooie uitzichten.

Vuurtoren op Kaap Finisterre

Kaap Touriñán

Vlakbij Finisterre vind je Kaap Touriñán. Een woeste plek vonden wij het. Noch de oude, noch de nieuwe en hogere vuurtoren die 93 meter boven de zeespiegel staat, zijn een lust voor het oog. Toch is het een bijzondere plek. Want, van 21 maart tot 25 april en van 11 augustus tot 22 september is dit de plek in Europa waar de zon het laatst ondergaat.

Over de camino Finisterre en Muxia

Hoge kliffen bij Kaap Touriñán

Vuurtorens in Pontevedra

In de provincie Pontevedra vinden we ook wat prachtige exemplaren. Ik ben altijd weer verbaasd dat er vuurtorens zijn die bijna ”gelijkvloers” zijn. Geen helling of trap op maar laag bij de grond, zoals de vuurtoren op het eilandje Illa de Arousa. Dag en nacht verschil met de vuurtorens bij Cabo Home.

Illa de Arousa en de vuurtoren

Apart gebouw, de vuurtoren op dit eilandje in de Ría de Arousa. Het staat op de rotsen waarmee het eilandje bezaaid ligt en er is een restaurant gevestigd. Dit lichtbaken is vanaf 1853 in werking en staat op een prachtige plek. Punta Cabalo heet het.
Meer over Isla de Arousa

Punta Cabalo, Illa de Arousa

Het eiland Ons, Illa de Ons

De wandeling naar de vuurtoren op het eiland Ons is goed te doen. Het gaat beetje bij beetje omhoog, tot 100 meter boven de zeespiegel. Vanaf de vuurtoren heb je natuurlijk een fantastisch uitzicht over het water en het vaste land.

Dit  eilandje hoort net als de Cíes Eilanden bij het Nationaal Park van de Atlantische Eilanden en is een bezoek meer dan waard tijdens je vakantie in Galicië.

De vuurtoren op Ons
Uitzicht vanaf de vuurtoren op Ons

De drie vuurtorens van Cabo Home

De drie vuurtorens van het natuurgebied Cabo Home in Pontevedra wil je ook zien. Of in ieder geval de ruige natuur, het uitzicht op de Cíes Eilanden en het verstopte strand van Melide. Want de kust van dit gebied, Costa da Vela genaamd, is adembenemend mooi.

De vuurtorens Cabo Home, Subrido en Robaleiro

Drie bijzondere vuurtorens aan de Costa da Vela. Ze liggen in een rechte lijn, vormen een team en zijn 1 en 1,5 kilometer van elkaar verwijderd. De lijn waarin de vuurtorens geplaatst zijn is een extra hulp voor de schepen. Zolang je de drie torens in die denkbeeldige lijn ziet, ga je goed.

Vuurtoren Cabo Home

Met 17 meter is deze vuurtoren niet de hoogte vuurtoren van Galicië maar toch heeft ie wel wat. Hij staat mooi te wezen op de ruige rotsen en je ziet zijn witte licht vanaf 10 mijl.

Subrido

Die vuurtoren Subrido is een stuk kleiner, 12 meter en is omringd door bomen en makkelijk bereikbaar. Je wandelt er zo naar toe.

Robaleiro

De derde vuurtoren hier is laag en knalrood en ligt ook op een rotsachtig terrein. Ondanks het ruige voorkomen van deze kust kun je alle drie de vuurtorens op Cabo Home wandelend bezoeken.

En ondanks dat je met de auto een stuk wandelen kunt overslaan kun je hem beter laten staan. Het is een gehobbel van jewelste en éénrichtingsverkeer. Beter lekker gaan wandelen, het is er prachtig!

Cabo Home, Pontevedra
Vuurtoren Cabo Home, Pontevedra
Vuurtoren Punta Subrido, Costa da Vela in Pontevedra
Robaleiro op Cabo Home

Cabo Silleira

De vuurtoren op Cabo Silleira, vlakbij Baiona vinden wij één van de mooiste vuurtorens. Je ziet hem goed want hij is rood met wit en vormt een prachtig contrast met het blauw van de zee. In gebruik genomen in 1866 is deze vuurtoren inmiddels één van de belangrijkste vuurtorens in Galicië. Bij helder weer is zijn licht 40 mijl zichtbaar.

De toren is niet te bezoeken maar hoort wel op je lijstje bezienswaardigheden in Galicië thuis. En alle andere vuurtorens eigenlijk ook.

Vuurtoren Cabo Silleiro