Wat een schoonheid is A Coruña!

De stad aan de Atlantische Oceaan in het noorden van Galicië maakt indruk. De Toren van Hércules en alle andere bezienswaardigheden van A Coruña pakken je helemaal in. Het plein van María Pita is een plaatje, het centrum charmant en gezellig. En de boulevard, de langste van Europa, vergeet je nooit meer.

Zien en doen in A Coruña, de toren van Hércules

De boulevard, de mooiste bezienswaardigheid van A Coruña?

Maar liefst meer dan 13 kilometer lang is ie, de indrukwekkend mooie boulevard. Het is de langste boulevard van Europa en er is veel werk van gemaakt. Er zijn aardig wat bankjes, een fietspad (met fietsverhuur) en er staan prachtige beelden. Zoals dat van de surfers of aan de voet van Monte de San Pedro, de fantastische octopus.

De octopus is een bezienswaardigheid in A Coruña
De fontein van de surfers

Strand van Riazor

Het moet echt geweldig zijn om in deze stad te wonen. Vanuit het centrum  loop je zó die heerlijke boulevard op, trapje af en dan ben je op het strand van Riazor. Wat een luxe!

Strand van Riazor, zomers

Ontdek A Coruña

Ontdek alle prachtige bezienswaardigheden in A Coruña met onze 13-daagse autorondreis langs stad en strand in Galicië.

Kunst op straat

De lantarens
En wat te denken van de lantarens? Een groot gedeelte van de boulevard wordt gekenmerkd door bijzondere lantarens. Allemaal in opvallend rood en met een sierlijke vorm. Ze vallen gelijk op en maken nieuwgierig.

Kunst in emaille
Alle lantarens hebben een tekening in emaille die gerelateerd is aan de plek waar ze staan. Zo hebben de lantarens in de buurt van de Toren van Hércules tekeningen die met de toren te maken hebben en die bij de Casa de los Peces, het aquarium weer andere.

De lanterens op de boulevard
Lantarens met kunst

Keltisch A Coruña

De bekendste vuurtoren van Galicië is de Toren van Hercules. Deze is hét icoon en de trots van de stad en hoort op de lijst met bezienswaardigheden in A Coruña thuis. Het is de enige vuurtoren ter wereld uit de Romeinse tijd die nog overeind staat en in werking is.

Nou ja, er is wel wat aan gesleuteld in de loop der jaren, maar de basis is er nog steeds en dat is bijzonder. De toren is van binnen te bekijken en de 234 traptreden brengen je naar boven. Het uitzicht is de beloning!

De Toren van Hércules, A Coruña

Rosa de los Vientos

Aan de voet van de toren vind je de Rosa de los Vientos. Een kleurrijk cirkelvormig mozaïk van 25 meter doorsnee. In dit werk zijn de 7 grote Keltische volkeren vertegenwoordigd, ieder met de bijbehorende symbolen volgens de lokale tradities.

La Rosa de los Vientos

Bezienswaardigheden voor kinderen in A Coruña

De toren en alles er om heen is natuurlijk al heel leuk voor de kids maar vergeet ook het Casa de los Peces, het huis van de vissen, het  Aquarium Finisterrea niet. Het is vlakbij de toren.

Meer tips voor een vakantie in Galicië met kinderen

Absoluut zien in A Coruña, het park van de Menhirs

Het omliggende terrein van de Toren van Hércules is een waar openlucht museum. Het park van de Menhirs bijvoorbeeld is een bijzondere plek. Twaalf stenen beelden van de kunstenaar Manolo Paz. De Menhirs staan in het ‘’Rattenveld’’ en beelden families uit.

In Cambados in de provincie Pontevedra, vind je soortgelijke beeldhouwkunst en nog meer werken van deze man.

De stenen
De grote stenen staan voor de ouders en de kleinere voor kinderen en ze zijn geplaatst in twee concentrische circkels. Alle stenen hebben een doorkijk die zo geplaatst is dat je zowel de toren als de zee ziet.

De vorm van de Menhirs omhelst vele Keltische legenden. Hier voel je bijna de energie, een bijzondere en prachtige plek.

Menhires, A Coruña
La Casa de las Palabras

La Casa de las Palabras

La Copa del Sol in het beeldenpark

La Copa del Sol

Breogan

Voordat je de Toren van Hércules kunt bezichtigen moet je eerst langs Breogan, de trouwe waker over de toren. Breogan was een machtige Keltische krijger die, volgens één van de vele legendes, ooit Brigantium stichtte, het huidige A Coruña.

Breogán en de Toren van Hércules

Ontdek Galicië met de camper

Wij waren daar met de camper en kijk eens waar wij overnacht hebben … naast de toren! Geweldig toch?

Met de camper door Galicië
Overnachten bij de toren

Het centrum van A Coruña

Vanaf de kustlijn loop je een paar heel oude straatjes door om bij het indrukwekkende centrum van de stad te komen. Het stralend middelpunt hiervan is het Plaza de María Pita.

Op dit plein zie je veel moois met als blikvanger het Palacio Municipal, het stedelijk paleis, dat staat te schitteren met 3 prachtige koepels.

Het stedelijk paleis, A Coruña

Wie is María Pita?

Het Plaza de María Pita is hét plein van A Coruña en het is prachtig. Het is indrukwekkend groot en heeft haar naam te danken aan een vrouw. María Pita was één van de dapperste strijdsters tijdens de aanval van de Engelse piraat Drake, in 1589. Er staat een monument ter ere van deze dame.

Paleis
De blikvanger van dit plein is echter niet de heldin, maar het paleis. Met drie koepels, fraaie smeedijzeren balkonnen en kolossale zuilen. In het interieur van het paleis bevindt zich een kunstgalerij met schilderijen van gevierde Galicische kunstschilders en een collectie bijzondere horloges.

De kerk van San Jorge
De kerk van San Jorge stamt uit 1693 en is gebouwd door Domingo de Andrade. Deze man bouwde ook de Torre del Reloj in Santiago de Compostela.

María Pita, de heldin van A Coruña
Kerk van San Jorge bij het María Pita plein

Winkelen enzo

La Ciudad Vieja, de Oude stad is de perfecte plek voor rondsnuffelen in antiek- en ambachtswinkels en genieten in typische tapasbarretjes. ´s Avonds is hier veel aanloop voor een borrel of een wijntje.

In de wijk Ensanche vind je de wat moderne en luxere winkels. Op de Plaza de Lugo is de grootste versmarkt van de stad en tevens ook van heel Galicië. Het uitgestalde waar, vooral de vis- en schelpdieren zijn een lust voor het oog.

Een mooi, gezellig centrum met een heel ontspannen sfeer. En mooie doorkijkjes.

Doorkijkje

Vliegveld van A Coruña

Galicië heeft 3 vliegvelden waarvan één in A Coruña, op maar 20 minuten rijden van het centrum.

De haven van A Coruña

A Coruña is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt tussen twee baaien, op een rotsachtig schiereiland. Een uitzonderlijke ligging aan de Atlantische Oceaan die de stad helemaal lijkt te omringen. Het is ook een strategische ligging, daarom is de deze haven belangrijk voor Galicië.

De galerieën van A Coruña

Het eerste dat opvalt in de haven zijn niet de boten, maar de witte galerieën. In eerste instantie lijken het kantoorpanden, maar dit is de kenmerkende bouwstijl van A Coruña en het zijn gewoon flats.

De witte galerijen van A Coruña

Jachten en vissersboten

Met 1300 aanlegplaatsen is de jachthaven Sada van A Coruña de grootste van Galicië. Met je zeilboot van 20 meter lang kun je hier ook terecht. De vissersboten zijn een belangrijke inkomstenbron voor de stad en liggen vlakbij de pleziervaartuigen. Levert allemaal mooie plaatjes op!

Haven van A Coruña

Kasteel van San Antón

Aan het begin van het havengebied ligt op een klein rotsachtig eilandje het Castillo de San Antón. Dit pand uit de XVI eeuw is in 1779 helemaal opgeknapt en vandaag de dag vind je er het Historisch Archeologisch museum van A Coruña.

Ben je niet zo van de musea loop er dan ´s avonds langs, het is prachtig verlicht en een veel gefotografeerde bezienswaardigheid in A Coruña.

Vanaf de haven kun je langs het kasteel, de toren en het strand van Riazor naar de Monte de San Pedro lopen.

Kasteel van San Antón, A Coruña

Monte de San Pedro

Ten westen van de toren van Hércules ligt Monte de San Pedro. Je kunt met de panoramalift naar boven (en naar beneden) en éénmaal boven is van alles te zien. De knoepers van kanonnen getuigen van de vroegere functie als militaire basis. Zo ook de bunkers en wachthuisjes.

Uitkijkpost
De uitkijkpost hier is natuurlijk geweldig want je kunt én 360º om je heen kijken én het is een mooi beeld van de stad en de toren.

Oude militaire basis
Panoramalift
Monte de San Pedra
Uitzicht op A Coruña

Raam van de Atlantische Oceaan

Als je de kans krijgt (of neemt) zou je de dag moeten afsluiten bij de Ventana al Atlántico, het raam van de Atlantische Oceaan. Dit kunstwerk in de vorm van een dolmen vind je op 20 minuten vanaf het centrum.

Vooral in de zomermaanden zijn hier fantastische zonsondergangen te zien die het kunstwerk een rode gloed geven. Wij waren er op 1 januari, dus geen rode gloed. Er zit niet anders op dan nog een keer terug te gaan!

Het raam van de Atlantische Oceaan
A Coruña, La Ventana al Atlántico