Wat is de Translatio?

De Translatio (of Traslatio) is een historische boottocht die je kunt beleven op de wandelroute de Variante Espiritual. Een aftakking van de Camino Portugués, de Portugese route naar Santiago de Compostela. Een prachtige, bijzondere boottocht met een mooie geschiedenis.

De tocht van de Apostel

In het jaar 44 gaf koning Herodes de opdracht om de Apostel Santiago de Meerdere te onthoofden. Zijn trouwe discipelen Anastasio en Teodoro voerden de overblijfselen van de Apostel in een stenen boot van Haifa in Palestina naar Iria Flavia in Padrón (Galicië). Een wonderlijke reis die 7 dagen duurde.

Mooie beelden van de Translatio

De Translatio is de bron van alle camino´s

Deze boottocht wordt gezien als de bron van alle camino´s en is de enige maritieme Via Crucis ter wereld. Onderweg zie je mooie herinneringen aan de tocht van toen en geniet je van de prachtige omgeving van de Ría de Arousa en de rivier de Ulla.

De Variante Espiritual en de Translatio

De Translatio hoort bij de 3e (en laatste) etappe van de Variante Espiritual, de aftakking van de Camino Portugués, de Portugese route naar Santiago de Compostela. Wij hebben een mooi verzorgd pakket voor deze route. Alles op de route wordt voor je georganiseerd zodat jij kunt genieten van het wandelen.

Historie en mosselen op de Translatio

Een paar minuten na vertrek uit de haven vaar je langs de bateas, de drijvende mosselkwekerijen. Er is uitleg en de boot komt dichtbij genoeg om alles goed te kunnen zien.

Isla de Cortegada
Kort daarna vaar je langs het eiland Cortegada. Dit eiland behoort net als de Cíes Eilanden en Illa de Ons tot het Nationale Maritieme Park van de Atlantische Eilanden en heeft het grootste laurierbomenbos van Europa. Het eiland ligt midden in de riviermonding en vormt zo de scheiding tussen de Ría de Arousa en de rivier de Ulla.

De Vía Crucis

De Translatio vaart langs 12 van de in totaal 17 kruispalen op deze tocht. De meest opmerkelijke  zijn de kruispalen die een groepje van 3 vormen, El Calvario genaamd. Deze zijn gebouwd in 1960, ter nagedachtenis aan de Apostel Santiago en zijn twee discipelen, Atanasio en Teodoro.

Las Torres del Oeste

Een stukje geschiedenis van Galicië van een heel andere orde zie je bij de Torres del Oeste. De drie historische torens uit de 9e eeuw die dienden als verdedigingspunt tegen de Vikingen die via de Ulla rivier aan land wilden en uit waren op de schatten van de kathedraal in Santiago.

Als je niet gaat varen maar kiest voor wandelen zie je deze torens ook! In plaats van de translatio van ongeveer anderhalf uur wandel je dan de derde etappe van de Variante Espiritual van Vilanova de Arousa naar Pontecesures.

Aan wal in Pontecesures

De Translatio eindigt in Pontecesures, waar je aan wal gaat en de originele Portugese route weer oppikt. Na een wandeling van 2 kilometer kom je aan in Padrón, een prachtig stadje waar veel te zien is.

Over Padrón