Iedereen aan de Albariño

Tot voor kort moest je in Nederland stad en land af lopen voor een beetje aardige Albariño. Inmiddels heeft deze unieke (echt waar) verrassend goede witte wijn uit Galicië, met D.O. Rías Baixas de Nederlandse wijnmarkt veroverd. En dat is heel terecht.

Albariño druiven onder de pergola

Geen slobberwijn

De Albariño is niet zomaar een witte wijn. Het is dé Spaanse witte wijn van het moment. De Rioja onder de witte wijnen. Op feestjes maak je echt een goede beurt als je hem in huis hebt. Bij ons thuis, in Galicië maak je echter een heel slechte beurt als je hem níet in huis hebt. Want de Albariño uit de Rías Baixas hoort daar in ieder huishouden thuis.

Ze zeggen dat …
Er wordt gezegd dat Duiste monniken op hun tocht naar Santiago de Compostela de druif in Galicië hebben geïntroduceerd. De Gallego´s vinden dat onzin. De Albariño komt 100% uit Galicië, de druif groeit nergens anders op de wereld en dat zal altijd zo blijven. (Behalve dan in Portugal waar ze de Alvarinho hebben, maar dat is niet het zelfde).

Wat maakt de Albariño wijn uniek?

De Albariño-druif groeit aan de Atlantische kust in het zuiden van Galicië, op grond die uit graniet en klei bestaat. Het enigzins vochtige klimaat is voor de druif met zijn redelijk dikke schil geen probleem. De druif groeit langs een soort pergola´s zodat het bladerdak beschermt tegen te felle zon.

De wijngaarden van O Salnés

De grootste concentratie Albariño wijngaarden vind je in de vallei van O Salnés in de provincie Pontevedra. Het micro-klimaat, de Atlantische bries en de oevers van de rivier de Umía zorgen voor ideale en unieke teeltomstandigheden. In dit gebied vind je ook de meeste Albariño-bodega´s.

Oogst
De druif wordt eind september – begin oktober geoogst, afhankelijk van het weer. Het rijpingsproces is verschillend maar volgens de `bodega-wet´mag de wijn niet eerder dan augustus gebotteld worden. Alhoewel de wijn voor thuisgebruik vaak al in maart gebotteld en gedronken wordt.

Albariño wijngaarden

Wijnroute Rías Baixas

Wil je de Albariño wijngaarden bezoeken, mooie proeverijen meemaken, en een prachtig stukje Galicië ontdekken, dan is onze wijnroute door de Rías Baixas echt wat voor jou.

Waar drink je Albariño bij?

Bij alles! In Galicië drinken we de wijn vooral bij schaal- en schelpdieren vanwege de wat zilte smaak, een perfecte combinatie! Maar als je zomaar bij iemand binnenvalt en je krijgt een glaasje aangeboden met wat chorizo of kaas, is het ook heerlijk.

Albariño als dessertwijn

En, deze wijn doet het erg goed bij toetjes. Een glaasje bij een stuk huisgemaakte tarta de queso, kaastaart, is een traktatie!

Het feest van de Albariño

De mooiste gelegenheid om je helemaal onder te dompelen in deze heerlijke wijn is tijdens La Fiesta del Albariño in Cambados. Cambados is de bakermat van deze wijn en was in 2017 Europese Wijnhoofdstad.
Alle info over dit wijnfeest.

Trossen Albariño druiven

De lekkerste Albariño?

Over smaak valt wél te twisten. Waar sommige mensen zweren bij de wijnen van Martín Códax of Paco y Lola vinden wij nog steeds de huiswijnen het lekkerst. Zelf verbouwd, zelf gesnoeid en zelf geoogst. In flessen zonder etiket. Dat is nou wat wij verstaan onder huiswijn, de beste die er is.