Albariño

Tot voor kort moest je in Nederland stad en land af lopen voor een beetje aardige Albariño. Inmiddels heeft deze  unieke (echt waar) verrassend goede witte wijn uit Galicië, met D.O. Rías Baixas de Nederlandse wijnmarkt verovert. En dat is heel terecht.

Albariño druiven onder de pergola

Geen slobberwijn

De Albariño is niet zomaar een witte wijn. Het is dé Spaanse witte wijn van het moment. De Rioja onder de witte wijnen. Op feestjes maak je echt een goede beurt als je hem in huis hebt. Bij ons thuis, in Galicië maak je echter een heel slechte beurt als je hem níet in huis hebt. Want de Albariño komt uit de Rías Baixas en hoort daar in ieder huishouden thuis.

Ze zeggen dat …

Er wordt gezegd dat Duiste monniken op hun tocht naar Santiago de Compostela de druif in Galicië hebben geïntroduceerd. De Gallego´s vinden dat onzin. De Albariño komt 100% uit Galicië, de druif groeit nergens anders op de wereld en dat zal altijd zo blijven. (Behalve dan in Portugal waar ze de Alvarinho hebben, maar dat is niet het zelfde).

Wat maakt de Albariño wijn uniek?

De druif groeit aan de Atlantische kust in de Rías Baixas op grond die uit graniet en klei bestaat. Hier is een vochtig klimaat maar dat kan de druif met zijn redelijk dikke schil goed hebben. De druif groeit langs een soort pergola´s om infecties en andere enge dingen te voorkomen. Het bladerdak beschermt de druif tegen te felle zon.

Oogst
De druif wordt eind septemberbegin oktober geoogst, afhankelijk van het weer. Het rijpingsproces is verschillend maar volgens de `bodega-wet´mag de wijn niet eerder dan augustus gebotteld worden. Alhoewel de wijn voor thuisgebruik vaak al in maart gebotteld en gedronken wordt.

Wijnreis Rías Baixas

Wil je de Albariño wijngaarden bezoeken en mooie proeverijen meemaken, dan is een wijnreis door de Rías Baixas echt wat voor jou.

Trossen Albariño druiven

Waar drink je Albariño bij?

Bij alles! In Galicië drinken we de wijn vooral bij schaal- en schelpdieren vanwege de wat zilte smaak, een perfecte combinatie! Maar als je zomaar bij iemand binnenvalt en je krijgt een glaasje aangeboden met wat chorizo of kaas, is het ook heerlijk.

Dessertwijn
En, deze wijn doet het erg goed bij toetjes. Dus tijdens je vakantie in Galicië overal dit heerlijke brouwsel proeven want in Galicië smaakt de wijn gewoon beter dan ergens anders.

Het feest van de Albariño

De mooiste gelegenheid om je helemaal onder te dompelen in de Albariño is tijdens La Fiesta del Albariño in Cambados. Het barst van de Albariño bodega´s in de Rias Baixas, met name in en rond Cambados. Dit dorp is de bakermat van de Albariño en was in 2017 Europese Wijnhoofdstad.
Alle info over dit wijnfeest.

De lekkerste Albariño?

Over smaak valt wél te twisten. Waar sommige zweren bij de wijnen van Martín Códax of Paco y Lola vinden wij nog steeds de huiswijnen het lekkerst.

Tío Eladio
Maar het liefst drinken we de wijn van Tío Eladio. Zelf verbouwd, zelf gesnoeid, zelf geoogst en zelf gemaakt. In flessen zonder etiket. Dat is nou wat wij verstaan onder huiswijn, de beste die er is.