Je hebt in Spanje vast wel eens een glas goede Spaanse witte wijn gedronken. Maar was ie zó goed je in Nederland stad en land afloopt om die wijn te kopen? Als dat niet het geval is dan komt dat waarschijnlijk omdat je nog nooit een glas Albariño hebt gedroken, de  unieke (echt waar) verrassend lekkere witte wijn uit Galicië. De nationale trots van de Gallego´s die langzaam maar heel zeker de Nederlandse wijnmarkt verovert.

Albariño druiven onder de pergola

Geen slobberwijn

De Albariño is niet zo maar een witte wijn. Het is dé Spaanse witte wijn van het moment. De Rioja onder de witte wijnen. Op feestjes maak je echt een goede beurt als je hem in huis hebt. Bij ons thuis, in Galicië maak je echter een heel slechte beurt als je hem níet in huis hebt. Want de Albariño komt uit Galicië en hoort in ieder Galicisch huishouden thuis.

Ze zeggen dat …

Er wordt gezegd dat Duiste monniken op hun tocht naar Santiago de Compostela de druif in Galicië hebben geïntroduceerd. De Gallego´s vinden dat natuurlijk onzin. De Albariño komt 100% uit Galicië, de druif groeit nergens anders op de wereld en dat zal altijd zo blijven. (Behalve dan in Portugal waar ze de Alvarinho hebben, maar dat is niet het zelfde).

Wat maakt de Albariño wijn uniek?

De druif groeit aan de Atlantische kust in de Rías Bajas (Rías Baixas) op grond die uit graniet en klei bestaat. Hier is een vochtig klimaat maar dat kan de druif met zijn redelijk dikke schil goed hebben. De druif groeit langs een soort pergola´s om infecties en andere enge dingen te voorkomen. Het bladerdak beschermt de druif tegen te felle zon.

Oogst
De druif wordt eind september – begin oktober geoogst, afhankelijk van het weer. Het rijpingsproces is verschillend maar volgens de `bodega-wet´mag de wijn niet eerder dan augustus gebotteld worden. Alhoewel de Albariño voor thuisgebruik vaak al in maart gebotteld en gedronken wordt.

Trossen Albariño druiven

Waar drink je de Albariño bij?

Bij alles! In Galicië drinken we de wijn vooral bij schaal- en schelpdieren vanwege de wat zilte smaak van de wijn, een perfecte combi! Maar als je zomaar bij iemand binnenvalt en je krijgt een glaasje Albariño aangeboden met wat chorizo of kaas is het ook heerlijk.

Dessert
En, deze wijn doet het erg goed bij toetjes. Dus tijdens je vakantie in Galicië overal dit heerlijke brouwsel proeven want in Galicië smaakt de wijn gewoon beter dan ergens anders.

Wat is een goede Albariño?

Het barst van de Albariño bodega´s in de Rias Baixas, met name in en rond Cambados. Dit dorp is de bakermat van de Albariño en was in 2017 Europese Wijnhoofdstad. In augustus wordt hier jaarlijks het Fiesta del Albariño gehouden waar alle bodega´s hun wijnen presenteren. De wijn van de bodega van Paco y Lola is één van onze favorieten. En laat die nou net de prijs van `Beste Albariño 2017´ gewonnen hebben.

Tío Eladio
Maar het liefst drinken we de wijn van Tío Eladio. Zelf verbouwd, zelf gesnoeid, zelf geoogst en zelf gemaakt. In flessen zonder etiket. Dat is nou wat wij verstaan onder huiswijn, de beste die er is.

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!