O Salnés in Pontevedra, een klein Galicië

O Salnés in Pontevedra zegt je misschien niets, maar is goed om te onthouden. Het is Galicië in het klein en geniet internationale bekendheid.

De wijnen en de culinaire hoogstandjes met zeevruchten zijn ver buiten O Salnés bekend en geliefd. Maar je kunt er ook genieten van fraaie bossen en indrukwekkende historie, archeologische vondsten en monumenten. Het grote aanbod aan stranden doet de rest.

Eilanden voor de kust van O Salnés

De parels van O Salnés in Pontevedra

O Salnés bestaat uit 9 gemeenten die allemaal met hun eigen charmes bijdragen aan de mooie verzameling cultuur, natuur en cultureel erfgoed:

Mondain Sanxenxo?

Deze populaire badplaats in Pontevedra staat ook wel bekend als het Marbella van Galicië en heeft het imago van mondain. Wij denken dat dit verzonnen is door mensen die nog nooit in Marbella zijn geweest want dat mondaine valt reuze mee.

Sanxenxo in O Salnés is vooral een leuke bestemming voor een fijne gezinsvakantie in Galicië.

Want er is meer dan de fraaie jachthaven, het heerlijke strand van A Silgar en de mooie boulevard. Sanxenxo is een gemeente waar je ook kunt genieten van een authentiek Galicië.

Strand & bos
Naast het strand van Silgar vind je nog zo´n 20 stranden en strandjes aan de 36 kilometer kustlijn die Sanxenxo rijk is. Zoals het strand van A Lanzada, grenzend aan een fraai beschermd duingebied en een bijzondere kapel. Of Montalvo met zijn prachtige dennenbos.

Portonovo
Pal naast Sanxenxo ligt het dorpje Portonovo. Nét iets minder toeristisch en met nog vele charmes van vroeger.
Het oude deel van dit dorp is een leuke plek voor een glas wijn met een tapa.

Groen Meaño

Meaño is waarschijnlijk het meest onbekende van O Salnés. Maar daar waar Sanxenxo model staat voor de charmes van de Atlantische kust, staat Meaño dat voor het binnenland van deze streek. Deze oase van groene rust vormt een mooi contrast met de bedrijvigheid aan de kust.

Wijngaarden en natuursteen
Het landschap van Meaño gaat schuil onder het groene bladerdak van de Albariño wijngaarden. En je vindt er prachtige historische bouwwerken in graniet als dat van de kerk van Meaño, of het Pazo de Lis.

De verlaten dakpan- en baksteenfabrieken die je ziet tussen Meaño en Cambados zijn de stille getuigen van de vroegere ambacht in deze streek.

Parels in O Salnés

Mosselparadijs O Grove

De kust van O Grove loopt van de haven van San Vicente do Mar tot aan het eilandje A Toxa. Een aantal fijne zandstranden waar onder een nudistenstrand, siert dit stukje van O Salnés. Langs dit stuk kust loopt één van de mooiste wandelroutes van Pontevedra, de route van de zwarte stenen.
Over O Grove

Siradella
Het achterland wordt getekend door een prachtige natuur met glooiende, wilde dennenbossen. De kers op de taart is de uitkijkpost van A Siradella, geweldig!

Punta Moreiras
De haven van O Meloxo is een pittoresk plaatje. Een erg mooi beeldenpark, een klein maar bijzonder maritiem museum en een aquarium. Allemaal must-sees op één plek! Al deze pluspunten maken O Grove in Pontevedra ook een leuke bestemming voor vakantie met kinderen in O Salnés.

Mosselen uit Galicië

O Grove is de gemeente die de meeste mosselkwekerijen beheert. Daarom wordt ook in dit dorp het Zeevruchtenfeest gehouden. Maar mosselen uit de rías kun je in deze streek overal krijgen. En ze zijn overal heerlijk.

Het mooie van Meis

Nog zo´n gemeente die bijna niemand iets zegt. Het is er groen en het ligt vol met gehuchtjes die zomaar lijken te zijn uitgestrooid in het glooiende landschap. Maar ook hier kom je voor verrassingen te staan.

Klooster van Armenteira
Het klooster van Armenteira, één van de belangrijkste kloosters in Galicië, bevindt zich in Meis. Het klooster ligt op de ruta da pedra e da auga, de route van steen en water, een spectaculair mooie wandelroute door een sprookjesbos.

Dit is ook de plek waar de eerste etappe van de Variante Espiritual, de pelgrimsroute door O Salnés eindigt.

Golfbaan Meis
In Meis, op de Monte Castrove ligt één van de mooiste golfbanen van Galicië. Een baan met 18 holes en prachtige uitzichten op de Ria de Pontevedra.

Ribadumia en de Umia

De rivier de Umia stroomt door dit gebied en daarom is deze kleine gemeente rijk aan een aantal mooie wandelroutes langs rivieroevers. Bij de Ponte dos Pardiños in Pontearnelas bijvoorbeeld, start een mooie route die je helemaal tot aan de route van steen en water brengt. Oude watermolens, fonteinen, watervallen en wilde varens… prachtig!

Pazos
De Pazo Quinteira da Cruz met haar kunstig en prachtig aangelegde tuinen maakt deel uit van de route van de Camelia´s en is een bezoek waard.

Castro
Dit kleine stukje Galicië herbergt ook een archeologische opgraving, een castro op de Monte do Castro.

Wat is een castro?

Castro do Monte Castrove

Rode wijn uit Barrantes

Barrantes is één van de dorpjes die deel uitmaakt van Ribadumia en daar wordt een erg goede rode wijn geproduceerd. Viño tinto do Barrantes. Jaarlijks, in het eerste weekend van juni is er het feest waar je dit heerlijke rode vocht kunt proeven uit grote witte kommen. Zo hoort het.

Viño tinto do Barrantes

Belangrijk Cambados

Cambados kennen we als het Albariño paradijs maar in dit ooit zo voorname stadje is heel veel te ontdekken op cultureel gebied. De Praza de Fefiñáns met de kerk van San Benito is één van de iconen van Cambados. En natuurlijk de talloze bodega´s, het wijnmuseum en het écht heel mooie Pazo Bazán, waar de Parador van Cambados is gevestigd.
Meer over Cambados

Het Vilanova de Arousa van Inclán

Vilanova is de plek waar twee wandelroutes samenkomen en overgaan in de Portugese route naar Santiago de Compostela, el camino Portugués. Daarom heerst er hier met name van april tot en met oktober een levendige internationale wandeldrukte.

Het ligt direct aan het water en er zijn wat mooie stranden als O Terrón of As Sinas. Het centrum is klein en gezellig met een aardig aanbod aan eet- en drinkgelegenheden.

Vilanova is tevens de geboorteplaats van de Galicische schrijver Ramón María del Vale-Inclán. Zijn geboortehuis tevens museum is te bezoeken.

Zennen op Illa de Arousa

De brug naar dit kleine, prachtige eilandje in de Ría de Arousa is er pas sinds 1985. Daarom bestaat de geschiedenis van dit paradijs uit vóór en ná de brug. De belangrijkste vissershaven van het eiland, O Xufre lijkt een plaatje uit een sprookjesboek en bij het natuurpark O Carreiron ervaar je het ultieme gevoel van rust. Een zen-eiland voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Illa de Arousa is met haar 36 kilometer indrukwekkende kust het grootste eiland in de Ría de Arousa.

Meer over die eilandje 

Bruisend Vilagarcia de Arousa

Iets heel anders is de stad Vilagarcia de Arousa. Vilagarcia is het bruisende centrum van de Rías Baixas. Het is er goedwinkelen, een lekker terrasje pakken of  wat ronddwalen in de Botanische tuin. Een stad met een ontspannen sfeer en ook nog een mooi strand voor de deur.

Veelzijdig Vilagarcia de Arousa
Het is een veelzijdig stadje want er is óók cultureel erfgoed. Zoals de Pazo de Vista Alegre of de kerk van Santa Baia de Arealonga. Een klim naar de uitkijkpost bij de ruïnes van het kasteel van Lobeira is trouwens ook een aanrader.

Boulevard en strand
Langs het strand van Compostela, over de boulevard van ruim 2 kilometer maak je een heerlijke wandeling naar het buurdorpje Carril, waar je de beste almejas, (venusschelpjes) van de streek kunt krijgen.

Isla de Cortegada
Eénmaal aan de venusschelpjes op een terras in Carril kijk je uit op Isla de Cortegada. Op dit eilandje van ongeveer 2,5 hectare vind je het grootste laurierbos van Europa, met exemplaren van wel 10 meter hoog.

O Salnés en de Rías

De Ría de Arousa is de grootste zeeinham in de streek van de Rías Baixas. Daarom hoor en zie je de naam Arousa zo vaak. Het is een soort achternaam. Vilanova en Vilagarcia hebben de toevoeging de Arousa omdat ze aan deze inham liggen. Deze ría is belangrijk voor de streek vanwege de mosselkwekerijen.

Sanxenxo en Portonovo liggen aan de monding van de Ría de Pontevedra. Vanaf de stranden heb je zicht op het eiland Ons, dat deel uitmaakt van het Nationale Park van de Atlantische Eilanden in Galicië. De Ría de Pontevedra is een stuk korter en ook smaller dan de Ría de Arousa, maar heeft weer het geheimzinnige eilandje Tambo, voor de kust van Combarro.